Vaccinarea anti-Covid, eficacitate de minimum 46% în fața variantei Omicron

vaccinarea. FOTO Pexels @ Frank Merino
Vaccinarea anti-Covid, cifre încurajatoare în prevenirea infectării cu tulpina Omicron, potrivit unui studiu.

Un studiu publicat în New England Journal of Medicine (NEJM), joi seară, și realizat în Qatar, în timpul valului Omicron, arată că vaccinarea împotriva Covid are o eficacitate de minumum 46% în prevenirea infecției cu noul coronavirus.

”Am efectuat un studiu național, comparativ, cu teste negative, caz-control, în Qatar, în perioada 23 decembrie 2021 - 21 februarie 2022, pentru a evalua eficacitatea vaccinării cu BNT162b2 (Pfizer-BioNTech) sau mRNA-1273 (Moderna), a imunității naturale datorate infecției anterioare cu alte variante decât Omicronul și a imunității hibride (infecție anterioară și vaccinare) împotriva infecției simptomatice cu Omicronul și împotriva bolii coronavirus 2019 (Covid-19) severe, critice sau fatale”, au scris dr Heba N. Altarawneh și colegii săi.

Cercetătorii au remarcat că eficacitatea numai a infecției anterioare împotriva tulpinii BA.2 simptomatice (subvarianta Omicron) a fost de 46,1%, în timp eficacitatea vaccinării cu două doze de ser produs de Pfizer-BioNTech și fără infecție anterioară a fost neglijabilă (de -1,1%), dar aproape toate persoanele primiseră a doua doză cu mai mult de 6 luni înainte.

Astfel, eficacitatea a trei doze de la Pfizer și fără infecție anterioară a fost de 52,2%. Eficacitatea unei infecții anterioare și a două doze de vaccin a fost de 55,1%, iar a unei infecții anterioare și a trei doze de la Pfizer a fost de 77,3%. 

Infecția anterioară singură, vaccinarea BNT162b2 singură și imunitatea hibridă au prezentat toate o eficacitate puternică (>70%) împotriva Covid-19 severă, critică sau fatală datorată infecției BA.2.

Rezultate similare au fost observate în analizele privind eficacitatea împotriva infecției cu BA.1 și a vaccinării cu ARNm-1273.

COVID-19, un nou VAL în România. Rafila, ANUNȚUL zilei. Ce urmează în perioada iulie - septembrie

Vaccinarea oferă protecție în plus celor care au fost deja infectați

Ca o concluzie a cercetătorilor, ”vaccinarea a sporit protecția în rândul persoanelor care au avut o infecție anterioară. Imunitatea hibridă rezultată în urma unei infecții anterioare și a unei vaccinări de rapel recente a conferit cea mai mare protecție”, se mai arată în studiul publicat în NEJM.

Studiul a fost efectuat în populația rezidentă din Qatar. Am analizat informațiile din bazele de date naționale, federate, privind vaccinarea împotriva Covid-19, testele de laborator, spitalizarea și decesul. Aceste date au fost preluate de pe platforma digitală integrată de informații medicale la nivel național.

Bazele de date au inclus toate datele legate de SARS-CoV-2 și informațiile demografice asociate de la începutul pandemiei. Aceste baze de date includ, fără informații lipsă, rezultatele tuturor testelor de reacție în lanț a polimerazei (PCR) și, mai recent, ale testelor rapide de antigen efectuate în unitățile de asistență medicală la sau după 5 ianuarie 2022.

Vaccin universal anti-COVID. Pfizer și BioNTech încep testele pe oameni

Vaccinul universal anti-COVID produs de Pfizer și BioNTech va intra într-un nou studiu clinic. Producătorii susțin că va demara testarea pe subiecți umani a unor vaccinuri de nouă generație care protejează împotriva unei game extinse de coronavirusuri, notează Medical News Today.

Provocare datorită numărului de mutații

Este o provocare pentru producătorii vaccinului faptul că virusul suferă mutații. Trebuie dovedit faptul că noul vaccine va putea sau nu să își mențină eficacitatea pe măsură ce virusul suferă mutații.

Vaccinurile împotriva COVID-19 scad în eficacitate pe măsură ce SARS-CoV-2 suferă mutații de-a lungul timpului. În timp ce două doze de vaccin anti-COVID-19 ARNm au fost eficiente în proporție de 85% în prevenirea internării în spital pentru infecția cu variantele Alpha și Delta ale SARS-CoV-2, acestea au fost doar 65% eficiente în prevenirea spitalizării în urma unei infecții cu Omicron.

Pentru a depăși scăderea eficacității vaccinului împotriva COVID-19, cercetătorii dezvoltă un vaccin universal împotriva COVID-19.

Vaccinurile universale promit o eficacitate largă împotriva mai multor tulpini ale unui anumit virus. În cazul SARS-CoV-2, acestea ar fi eficiente împotriva variantelor sale multiple și ar necesita mai puține actualizări.

"Un vaccin universal împotriva coronavirusului are potențialul de a proteja mai bine împotriva viitoarelor variante de SARS-CoV-2, precum și împotriva altor coronavirusuri care au potențialul de a se răsfrânge asupra populației umane", a declarat dr. Jarrod Mousa, profesor asistent la Centrul pentru Vaccinuri și Imunologie de la Universitatea din Georgia, potrivit Medical News Today. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Cât de periculoase sunt BA.4 și BA.5, noile tulpini COVID. Imbri, despre lockdown: Valuri vor mai fi! Nu știu dacă se vor mai numi pandemie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel