Vaccin: unul singur ar combate cele mai mortale boli respiratorii?

Plămâni
Vaccin, boli respiratorii. Cercetători din Australia au gândit o abordare inedită prin care și-au propus să combată simultan infecțiile gripale și pneumococice.

Vaccin, boli respiratorii. Oameni de știință de la Centrul de Cercetare pentru Boli Infecțioase din cadrul Universității din Adelaide, Australia, s-au gândit la o abordare unică de vaccinare prin care să combată simultan infecțiile gripale și cele pneumococice, care sunt cele mai mortale boli respiratorii din lume, scrie medicalxpress.com. Un singur vaccin.

Vaccin, boli respiratorii: „există o nevoie clară de vaccinuri mai bune"

Studiul, condus de Mohammed Alsharifi și de profesorul James Paton, se bazează pe cercetările anterioare privind dezvoltarea unei noi clase de vaccinuri inactive care vizează atât componente ale virusului, cât și ale bacteriei, care nu variază de la tulpină la tulpină.

„Vaccinurile antigripale actuale vizează molecule de suprafață care sunt afectate de mutații și astfel este necesară o actualizare anuală pentru a se potrivi cu noile virusuri emergente. Vaccinurile pneumococice existente oferă o protecție durabilă mai lungă, dar acoperă doar o mică parte a tulpinilor care provoacă boli. Cercetătorii spun că există o nevoie clară de vaccinuri mai bune capabile să ofere o protecție universală", se precizează pe site-ul amintit.

Vaccin, boli respiratorii: ce zic studiile anterioare

Studiile anterioare publicate de echipă arată o creștere similară a eficacității vaccinului pneumococic atunci când sunt administrate concomitent cu vaccinul antigripal, astfel încât există o îmbunătățire bidirecțională a imunității specifice agentului patogen.

„Constatările noastre provoacă o dogmă imunologică de vârstă veche cu privire la amestecarea vaccinurilor virale și bacteriene într-o singură injecție", susține Alsharifi, citat de medicalxpress.com. „Virusul gripal și pneumococul au lucrat împreună pentru a provoca până la 100 de milioane de decese în timpul pandemiei de mare gripa spaniolă din 1918-1919. (...) Un secol mai târziu, am arătat o analogie, dar de data aceasta extrem de protectivă, sinergie cu noua noastră strategie de vaccinare care vizează ambii agenți patogeni simultan", îl compltează James Paton.

Noua clasă de vaccinuri este dezvoltată de două companii de biotehnologie asociate Universității din Adelaide.

Studiul a fost publicat în faimoasa revistă Nature Microbiology. Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

10 metode care stimulează nervul vag în mod natural

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel