Uroginecologie, conferința internațională la care participă peste 200 de specialiști

Student la Medicină   FOTO: Pixabay
Peste 200 de studenţi, rezidenţi, medici specialişti şi medici primari din toată ţară participă la Conferinţa Internaţională de Uroginecologie, iniţiată şi organizată la Oradea şi în Băile Felix, de prof. univ.dr. Gheorghe Bumbu, cel care a înfiinţat această supraspecializare.

Uroginecologie. Timp de două zile, 14 şi 15 noiembrie, cei 210 înscrişi la lucrările acestei conferinţe participă la 11 operaţii explicate în direct, printr-un sistem audio-video modern, la prezentări medicale şi mese rotunde pe teme din domeniul uroginecologiei. De asemenea, pot vizita o expoziţie medicală specializată, adecvată patologiilor din domeniu. Gazda tradiţională a evenimentului, organizatorul acestei conferinţe de zece ani, a fost profesorul universitar dr. Gheorghe Bumbu, fondatorul şi preşedintele Asociaţiei de Uroginecologie din România şi coordonatorul naţional al atestatului de uroginecologie. În fiecare an, la clinica de urologie din Oradea sunt pregătiţi pentru acest atestat 16 medici, în două serii de câte opt, potrivit Agerpres.

Deschiderea oficială a conferinţei a avut loc vineri, la amiază, la Hotelul Internaţional din Băile Felix, în prezenţa lectorilor invitaţi din străinătate: Maurizio Bologna, Italia, care a reprezentat Asociaţia de Uroginecologie din Italia (înfrăţită cu asociaţia omoloagă română), Bernhard Liedl, din Germania, Deliu Victor Matei, român stabilit în Italia, Martha Orsolya, din Ungaria şi alţii.

"Derulăm încă un serial din această poveste de succes - după numărul vostru, al celor prezenţi, care creşte în fiecare an -, uroginecologia în România. Prezenţa voastră aici, experienţa şi expertiza voastră constituie un prilej special de a lucra împreună, de a schimba impresii, de a ne împărtăşi experienţe, evident în folosul pacientelor noastre care sunt adevăratele noastre judecătoare. În final, toate aceste cunoştinţe pe care le vom dobândi şi le vom transmite mai departe sunt în beneficiul exclusiv al pacientelor noastre", a declarat, în deschidere, profesorul Bumbu.

Cursanţii au avut ocazia să îşi îmbunătăţească cunoştinţele privind tehnica şi procedeele chirurgicale în afecţiunile uroginecologice urmărind, joi, din secţia de urologie a Spitalului judeţean, şapte operaţii chirurgicale, explicate, în direct, de echipe coordonate de profesorul Bumbu, în cazul unor paciente suferinde de prolaps urogenital şi incontinenţă urinară de efort. Printr-un sistem audio-video performant, operaţiile au fost transmise live în sălile conferinţei de la Hotelul Internaţional.

Potrivit dr. Mihai Berechet, organizator al conferinţei, scopul acestei conferinţe este de a disemina experienţa de top a specialiştilor şi de a le oferi posibilitatea medicilor să se specializeze în cadrul atestatului de studii complementare pentru supraspecializarea uroginecologie. Pe lângă Oradea, mai există două centre de atestat în Bucureşti şi Tg. Mureş.

Coordonatoarea Centrului de uroginecologie din Bucureşti, prof. univ.dr.Elvira Brătilă s-a referit la contribuţia doctorului Bumbu la apariţia uroginecologiei în ţară şi a subliniat meritul acestor întruniri deoarece "uroginecologia de azi nu se mai poate face aşa cum ai învăţat în urmă cu 20 de ani".

"Suntem la a zecea ediţie. Este o realizare fantastică. Eu sunt extrem de recunoscătoare dlui profesor că a înţeles importanţa urologiei funcţionale şi ne sprijină în acest sens. Avem un centru de urodinamică la Tg. Mureş, împreună cu dr. Chibelea, care este aici. Sunt mândră că pot să împărtăşesc din experienţa noastră. Se ştie că aceste operaţii care sunt indicate şi efectuate la un nivel absolut fantastic de către profesorul Bumbu trebuie să aibă şi un suport fiziologic, cel de urodinamică", a spus Martha Orsolya.

Au mai luat cuvântul profesorul univ. dr. Petre Brătilă, precum şi profesorul universitar dr. Ioan Ioiart, din Arad, "mentorul profesorului Bumbu", după care programul a continuat cu prezentările lucrărilor de specialitate.

Secţia de urologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea a beneficiat, timp de cinci ani, de o modernizare la cele mai înalte standarde europene, finalizată în anul 2017. Investiţiile din bugetul propriu al spitalului s-au ridicat la 9,24 milioane de lei. Noul bloc operator inaugurat aici dispune de trei săli de operaţie ultramoderne şi aparatură de ultimă generaţie, prin compania germană Karl Storz, lider mondial în domeniu.

Principala sală de operaţii dispune de un sistem audio-video, care le permite medicilor să transmită live intervenţiile şi să se consulte cu specialişti din toată lumea chiar în timpul acestora.

Acest bloc operator modern şi specialiştii de aici permit, potrivit medicului Mihai Berechet, efectuarea tuturor tipurilor de intervenţie în uroginecologie. Se pot realiza operaţii minim invazive prin laparoscopie 3D, litotriţia extracorporeală (ESWL) (spargerea calculilor renali şi ureterali fără incizie, cu unde sonore), toate tipurile de endoscopie înaltă şi joasă şi desigur, toate tipurile de intervenţii chirurgicale deschise. În secţia de urologie lucrează şapte medici specialişti şi medici primari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel