Unul dintre românii reîntorși din Maroc, pozitiv cu COVID. Acesta este izolat la domiciliu

Plămâni. Foto: Pexels
Cei de la Ministerul Sănătății anunță că una dintre probleme recoltate de la românii reîntorși din Maroc a ieșit pozitivă cu COVID.

Oficialii din Ministerul Sănătății anunță că rezultatul uneia dintre probele recoltate de la pasagerii repatriați seara trecută din Maroc este pozitiv la infecția cu virusul SARS-COV-2, iar primele indicii sugerează că ar putea fi vorba despre tulpina Delta.

”Persoana depistată pozitiv este izolată la domiciliu, iar direcția de sănătate publică va demara ancheta epidemiologică. Proba pozitivă a fost trimisă pentru secvențiere în vederea stabilirii tulpinii virusului. Menționăm că, au fost prelucrate 115 probe de la toți pasagerii cursei, 114 dintre acestea fiind negative”, se arată într-o informare.

Cei de la Ministerul Sănătății au anunțat că va crește capacitatea de testare pentru depistarea virusului Sars-Cov-2, prin dezvoltarea serviciilor în regim ambulatoriu. Potrivit unui comunicat, ministrul Sănătății, profesorul Alexandru Rafila s-a întâlnit vineri, 3 decembrie, cu reprezentanții societăților profesionale ale medicilor de familie pentru identificarea soluțiilor privind testarea în cabinetele de medicină primară. “Una dintre principalele urgențe în acest moment este să dezvoltăm capacitatea de testare la medicul de familie pentru pacienții potențial infectați COVID-19, evaluarea  în ambulatoriu, precum și tratamentul în regim ambulatoriu al acestor pacienți. A fost o discuție care conturează o rezolvare rapidă a acestei probleme”, a declarat ministrul Sănătății.

O altă idee discutată în aceeași întrevedere s-a hotărât ca, în perioada următoare, direcțiile de sănătate publică să evalueze posibilitățile de testare la nivelul cabinetelor medicilor de familie. Și s-a mai stabilit un pachet de testare care să fie asigurat din fonduri publice, astfel încât testarea în cabinetul medicului de familie să fie gratuită pentru cetățeni.

Coordonatoarea ştiinţifică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Soumya Swaminathan, a declarat vineri că noua variantă de coronavirus Omicron este foarte transmisibilă, însă oamenii nu ar trebui să intre în panică. Swaminathan a declarat într-un interviu în cadrul conferinţei Reuters Next că omenirea trebuie să pregătească o reacţie corectă şi precaută şi că nu ar trebui să intre în panică din cauza noii variante a virusului SARS-CoV-2. 
"Cât de îngrijoraţi ar trebui să fim? Trebuie să fim pregătiţi şi precauţi, nu panicaţi, pentru că ne aflăm într-o situaţie diferită faţă de acum un an", a spus Swaminathan. În ceea ce priveşte apariţia noii variante de coronavirus, ea a afirmat că omenirea este mult mai bine pregătită în prezent, având în vedere dezvoltarea de vaccinuri anti-COVID-19 după declanşarea pandemiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel