Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Uniunea Europeană a autorizat un tratament preventiv pentru bronşiolită, în contextul unei epidemii puternice care afectează mai mult ţări europene, au anunţat vineri companiile farmaceutice AstraZeneca şi Sanofi, producătoare ale medicamentului, informează AFP, potrivit Agerpres.
Comisia europeană a aprobat acest tratament - Nirsevimab - ”pentru prevenirea infecţiilor cu Virusul respirator sinciţial (VRS) la bebeluşi”, a precizat grupul francez Sanofi într-un comunicat.
VRS este unul dintre virusurile care declanşează bronşiolita, afecţiune ce afectează în special nou-născuţii şi care, chiar dacă în general nu este gravă, provoacă deseori simptome grave şi necesită câteodată spitalizare.
Deocamdată nu există un vaccin împotriva acestei boli, aflată în prezent la originea unei epidemii de o amploare fără precedent în ultimii ani în Franţa şi în alte ţări europene.
Nirsevimab, comercializat sub denumirea Beyfortus, nu este un vaccin propriu-zis, însă acţionează cu o intenţie preventivă similară: administrat printr-o injecţie, vizează împiedicarea declanşării bronşiolitei.
Este vorba despre un tratament pe bază de anticorpi de sinteză care furnizează organismului în mod direct armele pentru lupta împotriva maladiei, pe când un vaccin determină organismul să producă singur astfel de anticorpi.
Autorizarea acestui tratament marchează o premieră importantă în lupta pentru combaterea bronşiolitei, chiar dacă nu va fi distribuit suficient de rapid pentru a influenţa epidemia din acest sezon.
”Beyfortus va fi disponibil pentru următorul sezon - 2023 - de bronşiolită”, a precizat Sanofi.
Este primul medicament capabil să prevină formele grave de bronşiolită în rândul bebeluşilor. Un alt tratament preventiv, produs de grupul suedezo-birtanic AstraZeneca, există deja, dar este indicat doar pentru copiii cu risc sau prematuri.
Alte tratamente de acest tip urmează să fie produse. Circa 30 de tratamente - vaccinuri sau anticorpi monoclonali - sunt în prezent în faza de studiu clinic, potrivit unei informări publicate în vara aceasta de Lancet Infectious Diseases.
”Prevenirea VRS este aproape”, au precizat autorii articolului, amintind că acest virus reprezintă a doua cauză de mortalitate în rândul bebeluşilor la nivel global, în special în ţările sărace sau în cele cu venituri medii.
Compania americană Pfizer a anunţat de asemenea în această săptămână rezultate pozitive pentru un vaccin anti-VRS, ceea ce deschide calea unei viitoare autorizări.
Bronșiolita este o afecțiune cu caracter sezonier și este considerată o boală destul de comună a căilor respiratorii, mai exact a tractului respirator inferior.
Bronșiolita îi afectează în special pe bebeluși și pe copiii mici. Aceștia, spre deosebire de adulți și de copiii mai mari, au căile respiratorii mai mici și un risc mai mare ca acestea să se blocheze.
Bronșiolita este o infecție virală, iar virusul sincițial respirator esre cel mai des întâlnit, însă infecția poate să fie și consecința infectării cu adenovirus sau cu virusuri paragripale.
Printre factorii de risc se numără:
- nașterea prematură
- problemele de inimă
- sistem imunitar slăbit.
Bronțiolita se manifestă prin câteva simptome comune:
- febră moderată
- lipsa poftei de mâncare
- dificultăți la înghițire
- respirație șuierătoare
- rinoreea, cu secreții apoase de culoare gălbuie
- tusea, seacă sau cu expectorație.
Printre simptomele mai severe se numără:
- depresiunea anormală la nivelul peretelui toracic
- insuficiență respiratorie
- diareea
- starea de greață
- vărsături
- colorarea în albastru a pielii, cianoza.
Când simptomele indică mai mult decât o răceala, cei mici se pot confrunta cu virusul sincițial respirator (VSR sau RVS). Și asta pentru că, potrivit informațiilor medicale despre această afecțiune, majoritatea copiilor intră în contact cu VSR cel puțin o dată înainte de a împlini 2 ani, potrivit specialiștilor din pediatrie.
Și dacă pentru mulți, experiența cu acest virus este una asemănătoare unei răceli comune, alții pot suferi mai mult din pricina acestuia. Pe lângă tratamentul primit de la medicul pediatru, care ar putea include și Synagis - care conține un anticorp care acționează împotriva VSR, iată și câteva sfaturi pentru a ameliora manifestările și chiar pentru a preveni virusul sincițial respirator la copii.
Virusul sincițial respirator, VRS sau RSV - după cum mai este cunoscut - este cea mai frecventă cauză a infecțiilor respiratorii la copii. Cu toate acestea, este bine de știut că acest virus poate provoca inflamări și infecții severe la nivelul plămânilor și a căilor respiratorii ce pot afecta persoane de toate vârstele. Citește mai departe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...