Unghiile de la picioare, de ce își schimbă culoarea?

Unghiile de la picioare, dacă își schimbp culoarea, pot fi semne ale unor boli grave
Fie că vă spălați mâinile, fie că vă admirați manichiura, dați mai multă atenție la cum arată unghiile de la mâini decât celor de la picioare. Dar ar trebui să fiți atenția la culoarea unghiilor de la degetele picioarelor, pentru că ea semnalează diferite afecțiuni, unele potențial mortale.

Modificările de culoare la unghiile de la picioare - de la negru, albastru, verge sau galben, până la o lini subțire albă sau maro - ar putea semnala probleme de sănătate. Iată ce trebuie să știți.

Unghiile negre: cauze comune

În cazul în care unghiile devin negre, este cel mai probabil să aveți o vânătaie dedesubt, denumită tehnic un hematom subungual. V-ați lovit la un deget de la picior sau e de vină încălțămintea care practic lovește/presează unghia. Hematomul începe, de obicei, prin a fi roșu, apoi devine purpuriu, maro închis și, în cele din urmă, negru, când sângele de sub unghii se acumulează și formează un cheag. Dispare greu, în 6-9 luni sau chiar mai mult.

Unghiile negre: cauze rare

Dar dacă nu sunteți un alergător, pantofii voștri sunt spațioși și sunteți sigur că nu v-ați rănit la degete - totuși aveți una sau mai multe unghii negre? După ce vă asigurați că nu e vorba de vopseaua care s-a luat de la pielea pantofilor, cu că este ceva sub unghie, adresați-vă medicului. Este posibil să aveți o cauză rară a unghiilor negre , cum ar fi: Melanom malingn, o formă gravă de cancer de piele, Infecții fungice, Unghii încărnate, Alte probleme de sănătate.

Unghiile galbele: cauze

Atunci când unghiile devin galbene, de obicei, o ciupercă este de vină. Acest tip de infecție fungică este atât de comun încât este posibil să nu aveți nevoie să vedeți un medic pentru tratament. Încercați o cremă antifungică fără prescripție. Dacă unghia este galbenă și groasă, aplicați ușor suprafața astfel încât medicamentul să ajungă la straturi mai profunde. Dacă tratamentul la domiciliu nu funcționează, este necesară o vizită la medic.

Unghii verzi: cauze

Cu excepția cazului în care purtați lac de unghii verde, aceasta este o culoare pe care nu doriți să o vedeți pe unghii. Ar putea fi sindromul unghiilor verzi (cloronichia), care este cauzat de o infecție. Vinovate sunt, de obicei, bacterii care se dezvoltă în condiții umede. Gândiți-vă la băile fierbinți, bureți, chiar și pantofi ficși pe care i-ați purtat mult timp. Culoarea este sub unghie, deci nu încercați să o curățați. Adresați-vă în schimb medicului dumneavoastră.

Unghii albastre: cauze

Dacă vă loviți la unghie și culoarea se transformă în albastru, este posibil să nu vă gândiți că ar fi ciudat. Dar dacă obțineți o pată sau toată unghia se face albastră, fără un motiv clar, consultați un medic. S-ar putea să aveți o aluniță albastră sub unghii. Este probabil inofensiv. Dar, în cazuri foarte rare, un tip de aluniță albastră - numit nevul celular albastru - poate deveni cancer.

Unghii cu dungi și puncte albe: cauze

Atunci când vă loviți la unghie nu apar întotdeauna hematoame. Acest lucru se datorează faptului că vasele de sânge de sub unghii nu se rup, așa că nu sângerează. În schimb, puteți să vă alegeți cu o pată albă pe unghie. Nu va dispărea ca un hematom, dar va crește în timp. Traumatismele la unghii pot provoca, de asemenea, ldungi albe - deși s-ar putea să nici nu remarcați că v-ați rănit. De exemplu, se poate întâmpla atunci când încălțările sunt prea mici și degetele ating partea din față a pantofului.

Unghii complet albe: cauze

Aveți o unghie albă complet sau arată ca și cum ar fi pudrată? Ați putea avea o infecție fungică, cel mai probabil una numită onicomicoza superficială albă. Dacă este posibil, consultați un medic de îndată ce observați acest lucru. Această infecție se răspândește peste unghii. Onicomicoza albă superficială poate cafe ca unghiile să devină rigide și să se fărâmițeze, arată dermatologii de la MedicineNet.

Unghii cu pete albicioase sau gălbui

Un alt tip de infecție fungică se numeste onicomicoza subunguală proximală. Arată ca o pată albicioasă sau gălbuie care începe la baza unghiei, lângă cuticulă. Infecția este rară la persoanele sănătoase. Mai des, se întâmplă la persoanele cu sisteme imunitare slăbite. Acesta poate fi, de asemenea, un semn de HIV.

Unghii cu dungi colorate

Atunci când unghiile au dungi roșii și albe, de obicei există probleme în alte părți ale corpului. Aceste linii și găurile în formă de "V" reprezintă un semn distinctiv al bolii Darier. Este o boală moștenită, care afectează în cea mai mare parte pielea și provoacă pete grase, neplăcut mirositoare și murdare.

Unghii maro: cauze

Culoare brună și uneori neagră pe unghii ar putea însemna că e vorba d eo afecțiune numit melanonimie. Maro apare, de obicei, ca o dungă care șerpuiește pe unghie. Cauze posibile: Rănire; melanomul, afecțiunii inflamatorii, infectii fungice, dar anumite medicamente le pot provoca.

Deoarece există un risc ca dunga maro sau neagră de pe unghie să fie ceva serios mai bine mergi la doctor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel