Una din 10 persoane are dureri abdominale frecvente la masă. EFECTUL straniu fizic și psihic la tineri. STUDIU

Abdomenul se poate balona din mai multe cauze
Aproximativ 11% din populația globală (13% dintre femei și 9% dintre bărbați) suferă frecvent dureri abdominale atunci când mănâncă, potrivit unui sondaj efectuat la peste 50.000 de persoane.

Durerea asociată cu alimentația pare a fi cea mai frecventă la tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 28 de ani, cu 15% afectați, arată un studiu publicat în jurnalul Gastroenterology (link direct studiu) și prezentat la începutul lunii octombrie la congresul United European Gastroenterology (UEG Week Virtual 2021).

Cei care au prezentat dureri abdominale frecvente legate de masa au avut, de asemenea, un risc mai mare de a suferi de balonare, burtă umflată, senzație de prea plin după ce au mâncat sau s-au săturat prea repede, au avut constipație și diaree. Același grup a avut, de asemenea, suferință psihologică mai severă și simptome somatice (care nu erau gastrointestinale).

36% dintre persoanele cu dureri frecvente legate de masă au raportat că au suferit de anxietate, comparativ cu 25% din grupul de simptome ocazionale și 18% la cei care nu au experimentat niciodată dureri legate de masă. 

Cei cu dureri frecvente au raportat, de asemenea, rate mai mari de depresie (35%) comparativ cu 24% în grupul de simptome ocazional și 17% în grupul care nu a avut niciodată dureri legate de masă.

Simptomele legate de masă

Pe baza studiului Epidemiologie globală a Fundației de la Roma, concluziile au fost rezultatul sondajului online la care au participat 54.127 de persoane din 26 de țări. Respondenții au fost întrebați dacă au suferit dureri abdominale și dacă acest lucru este legat de mâncare. Aceștia au fost clasificați în trei grupuri: cei care au spus că durerea abdominală este legată de masă mai mult de 50% din timp, cei care au avut ocazional dureri legate de masă între 10-40% din timp și cei care au avut rareori sau niciodată durere legată de masă.

Esther Colomier, autor al studiului și cercetător doctoral la KU Leuven, Belgia și la Universitatea din Gothenburg, Suedia, a explicat că „mesajul de acasă din acest studiu este că persoanele care suferă mai frecvent de dureri abdominale legate de masă au mai multe simptome gastro-intestinale și îndeplinesc mai regulat criteriile pentru tulburările interacțiunilor intestinale ale creierului (DGBI, cunoscute anterior ca tulburări funcționale ale intestinului), inclusiv afecțiuni comune, cum ar fi sindromul intestinului iritabil (IBS), balonarea și distensia abdominală. ”

„Ei au, de asemenea, o povară mai mare de simptome psihologice și somatice, cum ar fi dureri de spate sau dificultăți de respirație, care sunt asociate cu suferința majoră și probleme de funcționare. Aceste simptome provoacă suferință și perturbări în viața de zi cu zi”, a adăugat ea.

Simptome gastro-intestinale inferioare, cum ar fi constipație și diaree, au fost experimentate de 30% dintre cei care au raportat dureri frecvente legate de masă, comparativ cu 20% în grupul care a raportat simptome ocazionale și 10% în grupul fără simptome. Același lucru s-a aplicat pentru simptomele balonării și distensiei abdominale, care au fost raportate la fel de des ca o dată pe săptămână în grupul care a suferit dureri frecvente la masă, comparativ cu două sau trei zile pe lună în grupul cu dureri ocazionale și o zi pe lună în grup care nu prezentau simptome.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel