Un vaccin contra cancerului, testat pe pacienți, rezultate pozitive

Un vaccin dezvoltat de o echipă de cercetători americani a înregistrat rezultate clinice pozitive în cazul unor pacienți cu diferite forme de cancer HER2 pozitiv cu metastaze, relatează presa internațională.

Rezultatele au fost prezentate la Conferința Internațională de Imunoterapie a Cancerului, care se desfășoară la New York în perioada 30 septembrie-3 octombrie.

Noul vaccin a fost testat pe 11 pacienți incluși în studiu, dintre care șase au înregistrat beneficii clinice.

O pacientă cu cancer ovarian a avut un răspuns complet la tratament, care a durat 89 de săptămâni, iar un pacient cu cancer gastroesofagian a avut un răspuns parțial care a durat 16 săptămâni.

Patru pacienți – doi cu cancer de colon, unul cu cancer de prostată și o pacientă cu cancer ovarian – au înregistrat o stabilizare a tumorii.

Cum acționează noul vaccin contra cancerului

„Imunoterapia împinge cele mai fine componente ale sistemului imunitar să atace cancerul și poate avea mai puține efecte secundare decât chimioterapia tradițională”, a spus Jay A. Berzofsky, șeful diviziei de vaccinuri de la Institutul Național al Cancerului din Maryland.

Vaccinurile sunt personalizate pentru fiecare pacient în parte de către echipa de cercetători, folosind propriile celule imunitare ale pacientului. Celulele imunitare derivate din sânge sunt modificate apoi în laborator. Produsul final, care este administrat intradermic, cuprinde celule dendritice ale pacientului modificate genetic cu un adenovirus pentru a produce părți ale proteinei HER2.

Studii preclinice efectuate pe șoareci au fost prezentate anterior în publicația AACR Journal Cancer Research și au arătat că acest tip de vaccin ar putea eradica tumori mari și metastaze la plămâni.

Datele arată că cele mai mari beneficii clinice s-au înregistrat în rândul pacienților care au primit cele mai mari doze de vaccin, potrivit cercetătorilor.

Reacțiile adverse au fost în general legate de injectare și nu a fost nevoie de tratament pentru ele. Nicio toxicitate cardiovasculară nu a fost observată.

Potrivit cercetătorilor, principala limitare științifică a studiului este legată de numărul mic de pacienți incluși în prima fază a studiilor clinice și de lipsa unui grup de control placebo.

În prezent, cercetători din întreaga lume testează posibile vaccinuri care ar putea fi eficiente contra cancerului, însă deocamdată niciun astfel de vaccin nu se află în fază avansată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum să oprești un atac de panică. Cel mai important truc

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel