Un parazit fatal, dar des întâlnit, ar putea trata anumite tipuri de cancer. STUDIU

Toxoplasma gondii. Foto: Arhiva foto a CDC
Cercetătorii au descoperit că un parazit mortal, despre care se știe că afectează sănătatea femeilor însărcinate și a pacienților imunocompromiși, ar putea fi utilizat pentru a trata diferite tipuri de tumori, arată un nou studiu. Eficiența sa a fost dovedită pe cobai cu melanom, carcinom pulmonar Lewis și adenocarcinom de colon.

Îmbunătățirea eficacității tratamentelor împotriva anumitor tipuri de tumori este vitală pentru a învinge anumite tipuri de cancer, pentru a opri progresia tumorii și pentru a prelungi viața pacienților. În acest nou studiu, cercetătorii au constatat că un parazit întâlnit în mod obișnuit pe tot globul, și care este de multe ori fatal, este capabil să sensibilizeze tumorile „reci” – acele tumori care nu sunt susceptibile să declanșeze un răspuns imun puternic din partea organismului - la terapia de blocare a punctelor de control imun.

Studiul (link direct studiu), publicat în Journal for ImmunoTherapy Cancer, a fost realizată de experți de la Universitatea din Nottingham, Universitatea Ningbo și Universitatea Shanxi Agricultural din China.

Oamenii de știință care au realizat studiul cred că această descoperire ar putea avea implicații terapeutice mai largi pentru multe tipuri de cancer.
Echipa a reușit să „îmblânzească” parazitul Toxoplasma gondii – un protozoar oportunist unicelular capabil să infecteze o gamă largă de animale cu sânge cald și care a fost raportat la aproape o treime din populația umană a lumii.

Toxoplasma gondii trăiește în interiorul celulelor gazdei sale și secretă multe proteine pentru a contracara apărarea imună a gazdei și pentru a facilita propria invazie și colonizarea celulelor gazdă. Cercetătorii au construit mai întâi o tulpină mutantă de Toxoplasma gondii cu o capacitate limitată de a crește, în celule de cultură sau de a provoca boli la șoareci, dar în același timp este capabilă să manipuleze sistemul imunitar al gazdei.

Cercetătorii au arătat că injectarea directă cu acest parazit mutant în tumorile solide, induce răspunsuri inflamatorii în tumorile injectate și chiar în tumorile situate într-o locație îndepărtată în corpul șoarecelui. Ei au arătat, de asemenea, că această abordare de tratament a făcut tumorile mai receptive la tratamentul cu inhibitor al punctului de control imunitar.

Acest tratament dublu a extins semnificativ supraviețuirea șoarecilor și a redus creșterea tumorii la modelele de șoarece cu melanom, carcinom pulmonar Lewis și adenocarcinom de colon.

Dr. Hany Elsheikha, profesor asociat la Școala de Medicină Veterinară și Știință de la Universitatea din Nottingham și unul dintre autorii principali ai studiului, a explicat că: „Utilizarea unei versiuni mutante a Toxoplasma gondii în tratamentul anumitor tumori la șoareci a mai fost încercată anterior. Ceea ce face ca acest studiu să fie diferit este confirmarea faptului că injecția intratumorală cu tulpina mutantă de Toxoplasma gondii crește imunitatea antitumorală și eficacitatea terapiei de inhibare a punctului de control”.

„Acestea sunt constatări semnificative și sunt relevante pentru terapia tumorală viitoare. Reducerea notabilă a dimensiunii tumorii și îmbunătățirea semnificativă a supraviețuirii cobailor care au primit această terapie combinată nouă este promițătoare, dar ar trebui interpretată cu prudență, deoarece sunt necesare cercetări suplimentare”, a mai arătat profesorul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel