Multitasking-ul poate părea eficient,...
Un nou studiu publicat în Journal of the American Heart Association a constatat că un indice ridicat de rotunjime corporală (IRC) pe o perioadă de șase ani a fost asociat cu un risc crescut cu până la 163% de a dezvolta boli cardiovasculare.
BRI este o nouă măsură care măsoară cât de „rotund” este corpul unei persoane, concentrându-se pe cantitatea de grăsime abdominală pe care o are o persoană. Se consideră că este un indicator mai precis al riscului de îmbolnăvire decât indicele de masă corporală (IMC).
BRI este un calcul mai complex care încorporează circumferința taliei și înălțimea, reflectând mai bine proporția de grăsime abdominală. Bolile cardiovasculare, termenul generic pentru un grup de afecțiuni care afectează inima și vasele de sânge, sunt atât frecvente, cât și mortale.
Obezitatea, măsurată prin IRC, este un factor de risc major, dar modificabil, pentru bolile cardiovasculare. Constatările indică faptul că 6 ani de IRC stabil moderat până la ridicat au părut să crească riscul de boli cardiovasculare, sugerând că măsurătorile IRC pot fi potențial utilizate ca factor predictiv pentru incidența bolilor cardiovasculare.
Studiul, care a implicat aproape 10.000 de adulți, a constatat că traiectoriile IRC ridicate au fost asociate cel mai puternic cu un risc crescut de boli cardiovasculare. Participanții aveau 45 de ani sau mai mult și nu aveau boli cardiovasculare la momentul înscrierii.
Aceștia au fost împărțiți în trei grupuri: IRC stabil scăzut, stabil moderat și stabil ridicat. Participanții au furnizat probe de sânge și măsurători ale tensiunii arteriale pe parcursul perioadei de studiu și au fost rugați să raporteze singuri orice problemă de sănătate cardiovasculară diagnosticată de un medical în timpul perioadei de urmărire din 2017 până în 2020.
Foto: Freepik @iherphotography
Riscul crescut de boli cardiovasculare a rămas valabil chiar și după luarea în considerare a variabilelor demografice, a istoricului medical, a istoricului medicației cardiace și a măsurilor de sănătate. Incidența accidentului vascular cerebral și a evenimentelor cardiace a fost, de asemenea, semnificativ mai mare în rândul participanților din grupurile de nivel IRC moderat-stabil și înalt-stabil.
Cu toate acestea, studiul a avut unele limitări, inclusiv populația sa, perioada de urmărire de șase ani și potențialul de informații inexacte auto-raportate. În ciuda acestor limitări, potențialul studiului pentru prezicerea riscului de boli cardiovasculare rămâne promițător.
Indicele de masă corporală (IRC) s-a dovedit a fi un factor predictiv pentru incidența bolilor cardiovasculare, posibil datorită corelației dintre obezitate și hipertensiune, colesterol ridicat și diabet de tip 2.
IRC, bazat pe circumferința taliei, surprinde o imagine a obezității abdominale și a grăsimii viscerale, care sunt legate de apariția bolilor de inimă. Persoanele cu grăsime abdominală crescută și obezitate centrală sunt mai susceptibile de a dezvolta complicații legate de obezitate, cum ar fi bolile cardiovasculare, hipertensiunea, diabetul și dislipidemia.
Această cercetare oferă o înțelegere mai profundă a modului în care forma corpului, mai degrabă decât doar greutatea, poate influența sănătatea inimii.
Un studiu publicat în British Journal of Nutrition în februarie 2024 a constatat că IRC a fost asociat în mod semnificativ cu factorii tradiționali de risc cardiovascular.
Alte cercetări au arătat o asociere între IRC și mortalitatea din toate cauzele și mortalitatea cardiovasculară, precum și o legătură cu predicția bolii ficatului gras și a problemelor de densitate minerală osoasă.
În general, noua cercetare consolidează argumentele în favoarea utilizării IRC ca măsură de sănătate, oferind medicilor un alt instrument pentru a identifica pacienții cu risc de boli de inimă și consolidând ideea că forma corpului, în special distribuția grăsimilor, este esențială în evaluarea sănătății inimii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Multitasking-ul poate părea eficient,...
A început sezonul accidentelor pe...
Știai că data și grosimea primei...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările alimentare pot fi un...
Uite trucul simplu care îți usucă...