Un insecticid comun folosit contra țânțarilor poate crește cu 25% riscul de disfuncție renală. STUDIU

Pesticid / insecticid. Foto: CDC/ Dawn Arlotta
Un insecitic disponibil în întreaga lume, folosit, printre altele, și pentru eradicarea țânțarilor sau a musculițelor de fructe, a fost asociat cu un risc cu 25% mai mare de disfuncție renală - într-un nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Queensland, Australia.

Cercetătorii de la Universitatea din Queensland, Australia au analizat legăturile dintre expunerea la insecticide sau pesticide și riscul de disfuncție renală la 41.847 de persoane, folosind date din Studiul Național de Examinare a Sănătății și Nutriției din SUA (NHANES).

Dr Nicholas Osborne, profesor asociat al Școlii de Sănătate Publică, a declarat că studiul, care a fost publicat în International Journal of Environmental Research and Public Health (link direct studiu) a constatat că persoanele expuse la cantități mai mari din insecticidul Malation (Malathion sau Maldison în Australia), prezintă un risc cu 25% mai mare de disfuncție renală.

„Aproape una din 10 persoane din țările cu venituri ridicate prezintă semne de boala cronică renală, care este afectarea permanentă a rinichilor și pierderea funcției renale”, a spus dr. Osborne. Factorii de risc ai apariției bolilor cronice rebale includ vârsta, hipertensiunea și diabetul.

Dr. Osborne a spus că boala cronică renală fără o cauză cunoscută crește în țările cu venituri mici până la mijlocii, cum ar fi India, Sri Lanka și Mesoamerica.

„Inițial, s-a suspectat că afecțiunea a fost asociată cu locurile de muncă în agricultură prin expunere la stres termic, deshidratare, pulverizare de pesticide, metale grele și produse chimice", a spus dr. Osborne.

„Cu toate acestea, contaminarea mediului, reziduurile de pesticide și medicamentele pe bază de plante care pot conține metale grele pot contribui, de asemenea, la boala cronică renală”.

Cauza creșterii incidenței bolilor cronice renale rămâne necunoscută, dar pulverizarea pesticidelor fără echipament personal de protecție (EIP) și lucrul cu solul contaminat au fost sugerate ca fiind căi de expunere probabile.

Dr. Osborne a spus că studiul a fost primul care a furnizat dovezi care leagă Malationul de riscul de sănătate renală slabă la oameni.

„Constatările cercetătorilor sugerează că ar trebui să limitam expunerea la pesticide, chiar și în doze foarte mici, deoarece expunerea cronică poate duce la  rezultate negative asupra sănătății”, a spus dr. Osborne.

„Vom continua să investigăm dacă pot fi implicate și alte pesticide și intenționăm să colectăm date despre comportamentele fermierilor din Sri Lanka pentru a examina nivelul lor de expunere atunci când se utilizează pesticide pe teren”.

Malationul este autorizat pentru utilizare în agricultură, zone de recreere domestice și publice ca parte a programelor de eradicare a țânțarilor și a muștelor de fructe și poate fi găsit și în unele tratamente topice pentru păduchi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel