Flavonolul din această băutură protejează inima de efectele stresului. Cum să-ți susții sănătatea vasculară în perioadele stresante

Cacao Foto: Freepik @rorozoa
Un studiu recent sugerează că există un remediu natural care ajută organismul să recupereze mai rapid după stres, contracarând efectele negative ale alimentelor grase.

Vezi și: Dezvoltarea diabetului de tip 2 înainte de 50 de ani poate crește riscul de demență de 1,9 ori. Efectele ascunse asupra creierului

Un studiu realizat de Universitatea din Birmingham sugerează că alimente cu un conținut mare de cacao pot contribui la o recuperare mai rapidă a organismului în urma stresului, chiar și atunci când consumul de alimente grase afectează temporar funcția vasculară.

Studiul, publicat în Food & Function, a constatat că consumul de alimente grase poate afecta negativ funcția vasculară și reduce oxigenarea corticală în timpul situațiilor stresante, inhibând recuperarea organismului.

Cacaua conține un flavanol, epicatechin, care relaxează stratul de celule endoteliale ale vaselor de sânge, îmbunătățind funcția acestora și abordând tensiunea arterială crescută, o reacție comună la stres. Acest lucru sugerează că aceasta poate fi o alternativă mai sănătoasă la alimentele grase în perioadele stresante.

Consumul de băuturi de cacao poate duce la un răspuns mai bun la stres

Studiul care a implicat 23 de bărbați și femei sănătoși a constatat că o mesă bogată în grăsimi cu o băutură de cacao cu un conținut ridicat sau scăzut de epicatechină cu o oră și jumătate înainte de o sarcină de stres mental de 8 minute a îmbunătățit funcția lor vasculară.

Studiul a măsurat dilatarea brahială mediată de flux la începutul și la 30 și 90 de minute după sarcina de stres. Grupul cu conținut ridicat de epicatechină a prezentat o măsurare mai scăzută a dilatării mediate de flux la 30 de minute, dar o îmbunătățire semnificativă la 90 de minute, sugerând o recuperare mai rapidă la stres.

Alte efecte ale stresului, inclusiv oxigenarea corticală prefrontală, fluxul sanguin al antebrațului, tensiunea arterială, activitatea cardiovasculară, diametrul arterei carotide comune și fluxul sanguin, precum și starea de spirit, nu au prezentat diferențe între grupurile cu epicatechină ridicată și scăzută.

Foto: Freepik

De ce grăsimile amplifică stresul

Alimentele bogate în grăsimi pot agrava stresul, în special pentru cei cu locuri de muncă stresante sau cu stres regulat. Un studiu realizat de Catarina Rendeiro, de la Universitatea din Birmingham, sugerează că persoanele cu locuri de muncă stresante își pot crește riscul de boli cardiovasculare cu până la 40%. Acest lucru se datorează probabil afectării constante a funcției vasculare din cauza stresului, care devine mai permanentă.

Chen-Han Chen, cardiolog intervenționist certificat, a observat că stresul prelungit poate duce la creșterea cronică a hormonilor de stres, a inflamației și a tensiunii arteriale, ducând la tulburări cardiovasculare precum hipertensiunea, atacul de cord sau accidentul vascular cerebral.

Catarina Rendeiro a subliniat, de asemenea, că o scădere minoră a dilatației mediate de flux poate crește riscul de boli cardiovasculare al unei persoane. Stresul pe termen lung poate duce la creșterea cronică a hormonilor de stres, a inflamației și a tensiunii arteriale, ceea ce poate duce la tulburări cardiovasculare precum hipertensiunea, atacul de cord sau accidentul vascular cerebral.

Citește și: Orice formă de exercițiu întinerește creierul. Beneficiile cognitive ale mișcării zilnice, explicate de știință

Impactul flavanolilor de cacao asupra stresului

Flavanolii din cacao pot ajuta la compensarea impactului stresului prin creșterea nivelului de oxid nitric, care este esențial pentru funcția vasculară. Acest lucru se datorează faptului că aceasta conține epicatechină, un flavonoid cunoscut pentru proprietățile sale antioxidante și antiinflamatorii.

Flavanolii se găsesc în ceaiul verde, mere, fructe de pădure și pielițe de struguri. Catarina Rendeiro sugerează că un consum de grăsimi poate induce indirect disfuncția endotelială prin creșterea stresului oxidativ, care poate provoca leziuni directe ale peretelui vascular.

Acest lucru sugerează că flavanolii din cacao pot ajuta la reducerea timpului de recuperare după stres, indiferent de consumul de alimente grase. Alte surse de flavanoli includ ceaiul verde, coaja merelor și strugurii.

Alte alimente care ajută la combaterea stresului

Cercetătorii au descoperit că fructele de pădure, cacaua și ceaiul verde pot ajuta la contracararea stresului, dar au descoperit că cacaua nu a avut un efect benefic asupra restricției oxigenării creierului din cauza stresului.

Acest lucru ar putea duce la modificări cognitive, cum ar fi dificultăți de concentrare, memorie, afectarea procesului decizional sau modificări ale dispoziției. Cu toate acestea, adăugarea de alimente sănătoase bogate în flavanoli la mese poate minimiza efectele stresului și ale grăsimilor combinate în funcția vasculară.

Studiul sugerează că 5,5 linguri de cacao neprocesată, 2 căni de ceai verde sau 300 de grame de fructe de pădure pot furniza aceeași cantitate de flavanoli benefici. Deși alimentele grase nu ar trebui consumate în timpul stresului, o strategie dietetică suplimentară poate ajuta la atenuarea acestor efecte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel