Uleiurile esențiale pot provoca afecțiuni ale pielii și ale sistemului endocrin. Care sunt acestea și pe care le poți folosi în siguranță

uleiurile esentiale foto:freepik@rabusta
Uleiurile esențiale pot provoca afecțiuni ale pielii și ale sistemului endocrin. Cum le poți folosi în siguranță

La prima vedere, uleiurie esențiale par complet sigure. Expresii, precum "100% natural" și "terapeutic" ne fac să ne îndreptăm spre uleiurile esențiale. Oamenii presupun adesea că "natural" înseamnă în siguranță, dar există o mulțime de compuși și substanțe naturale care nu sunt sigure și o mulțime de substanțe "bune" care nu au demonstrat beneficii în studiile de cercetare.

Acest concept se aplică și uleiurilor esențiale. Sunt naturale și de origine vegetală, dar merită să te uiți mai atent înainte de a pune orice ulei în difuzorul tău. 

Siguranța oricărui ulei esențial depinde în mare măsură de persoana care îl folosește, dar la fel ca orice produs vegetal, aceste uleiuri pot contribui la iritații ale pielii, simptome respiratorii și chiar simptome legate de hormoni.

Vezi și: Energizantele distrug organismul tinerilor, dacă sunt consumate când nu trebuie. Mihail Pautov: Pentru un copil de 15 ani este otravă pură și poate fi fatal!

Uleiurile esențiale și sistemul endocrin

Sistemul tău endocrin include glandele care produc hormoni pentru a regla metabolismul, somnul, starea de spirit, apetitul, funcția sexuală, creșterea și multe altele. Atunci când aceste glande produc prea mult sau prea puțin din orice hormon, pot apărea simptome, precum creștere în greutate, schimbări de dispoziție, libidou scăzut, somn perturbat, bufeuri și oboseală.

”Nu există suficiente dovezi despre toate uleiurile esențiale ca perturbatori endocrini pentru a face declarații generale, dar câteva uleiuri esențiale au fost asociate cu complicații de sănătate legate de hormoni. De exemplu, cercetările au arătat că uleiul de lavandă este asociat cu dezvoltarea timpurie a sânilor la fete. De asemenea, uleiurile de lavandă și de arbore de ceai pot duce la o condiție numită ginecomastie prepubertară (creștere anormală a țesutului mamar) la băieți.”, potrivit CNET.

Uleiurile esențiale și alergiile

La fel ca orice produs de origine vegetală, uleiurile esențiale pot provoca alergii.

Principalul și cel mai rapid efect asupra sănătății este, probabil, apariția simptomelor de alergie. Dacă ai o reacție alergică la un ulei esențial, vei ști, deoarece se va manifesta prin simptome tipice, cum ar fi mâncărime și lacrimare, nas înfundat, strănut și congestie nazală. Utilizarea topică a uleiurilor esențiale poate duce la simptome alergice dermatologice, inclusiv roșeață, urticarie, mâncărime și umflarea pielii.

Dacă bănuiești că ai o reacție alergică la un ulei esențial, oprește utilizarea produsului și consultă-ți alergologul sau dermatologul pentru o evaluare mai detaliată.

Care uleiuri esențiale sunt sigure?

Unele uleiuri esențiale sunt cunoscute ca alergeni și iritanți pentru piele. Nu există suficiente dovezi despre uleiurile esențiale pentru a face o listă definitivă de "sigur" și "nesigur". În prezent, majoritatea uleiurilor esențiale sunt considerate sigure cu utilizarea corespunzătoare, iar diferite studii raportează beneficii pentru sănătate ale diferitelor uleiuri esențiale. Cu toate acestea, asta nu înseamnă că nu au dezavantaje.

De exemplu, un studiu din 2019 arată că uleiurile esențiale de eucalipt și ghimbir pot susține sănătatea sistemului imunitar - dar cercetătorii subliniază că majoritatea studiilor au avut loc în țări din est, unde compușii sunt "tradițional utilizați și valorificați" și că uleiul integral și pur folosit în studii nu se potrivește întotdeauna cu ceea ce găsești pe rafturile magazinelor.

Lavanda este cunoscută pentru a ajuta la a avea un somn odihnitor și relaxare, dar, cum am menționat mai sus, poate acționa ca perturbator endocrin.

Eucaliptul are efecte calmante, dar poate provoca convulsii dacă este ingerat.

Mușețelul poate ajuta la relaxare, dar persoanele cu alergii la ambrozie, margarete și alte plante pot avea reacții severe.

Menta este apreciată pentru efectul de răcorire pe piele, dar este cunoscută și pentru provocarea erupțiilor cutanate, arsuri și roșeață, printre alte efecte secundare.

Încă o dată, este dificil să facem o listă clară de uleiuri esențiale de evitat. Deoarece oamenii pot avea reacții diferite la diferite uleiuri. Depinde de tine să evaluezi riscurile uleiului esențial pe care dorești să-l folosești și să le folosești în siguranță.

Vezi și: Pericolele la care ești expus dacă ai un stil de viață sedentar. Poate cauza afecțiuni grave

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel