Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
După isteria măștilor și a testelor din pandemia de COVID-19, după isteria nejustificată a iodului și a carburantului, a venit rândul uleiului. Românii au golit rafturile magazinelor, după ce o informație eronată i-a băgat în sperieți.
Ei bine, în viață este important să folosim neajunsurile în avantajul nostru. Panica și golirea rafturilor de ulei sunt determinate de frica românilor și de dorința lor de a face provizii în situațiile tensionate și incerte.
În loc să disperăm, ca și cum uleiul de floarea soarelui este cea mai mare necesitate a noastră, fără să ne dăm seama că în condiții normale nici nu-l folosim zilnic sau în vreo cantitate prea mare, există și alte alternative despre care habar nu avem.
În lipsa uleiului de floarea soarelui, uleiul de rapiță ar putea fi o alternativă foarte bună și mult mai sănătoasă, spun nutriţioniştii.
Poate părea surprinzător că uleiul de rapiță este bun, asta pentru că românii nu prea sunt obişnuiţi să-l folosească.
O cultură deloc pretenţioasă, rapiţa are nevoie doar de apă şi îngrăşăminte ca să prospere. În ultimii zece ani, culturile de rapiţă au câştigat tot mai mult teren la noi. Planta e folosită pentru ulei, dar mai ales pentru biodiesel, un combustibil din ce în ce mai căutat. România are acum aproape o jumătate de milion de hectare însămânţate cu rapiţă.
"Cultura de rapiţă e una dintre cele mai bănoase culturi. E o cultură foarte bună premergătoare pentru cerealele de toamnă. O cultură bună de rapiţă realizează peste 3 tone jum la hectare, iar preţurile la rapiţă au fost între 2,5 şi 2,8, deci este o cultură rentabilă.
Chiar şi în anii secetoşi face producţie. Potenţialul de producţie e foarte mare mai mare decât al florii soarelui", a declarat Theodor Ichim, Asociaţia Producătorilor Agricoli din Dobrogea. Semănată la sfârşit de august, început de septembrie, rapiţa se culege în aprilie. E prima cultură aşteptată de agricultori în fiecare an pentru că rapiţa le aduce primii bani. În Dobrogea, fermierii se aşteaptă la profit. Deşi nu a prea plouat în septembrie, pământul a fost udat din plin în octombrie şi noiembrie aşa că planta a trecut cu bine peste iarnă. "Cultura arată bine, este fertilizată", a declarat Ion Bulică, director stațiunea de cercetare și dezvoltare agricolă, potrivit Observator News.
Fermierul Mircea Chipăilă cultivă rapiţă mai mult pentru biodiesel, pentru că exact ca în cazul uleiului de floarea soarelui nu avem fabrici care să proceseze cantităţile pe care le produc fermierii.
"Dintr-un kilogram de floare faci 700 de grame de ulei brut. Cu 2 lei pleacă uleiul de la mine", a declarat fermierul.
O soluţie ar fi ca fabricile care procesează floarea soarelui să deschidă şi linii pentru rapiţă.
"Fabricile de floarea soarelui din România pot procesa şi rapiţă. Dacă va exista necesar, cu cantitatea de rapiţă pe care o avem cu siguranţă vom putea suplini pentru alte state care ne cer acest produs", a declarat Adrian-Ionuț Chesnoiu, ministrul Agriculturii.
Uleiul de rapiţă e recomandat de nutriţionişti, pentru că are efect antiinflamator, conţine acizi graşi care asigură buna funcţionare a creierului.
"Are aport mare de Omega 3 şi Omega 6 şi atunci când e consumat în cantităţi limitate poate uneori scădea colesterelor sau triglicderidele la pacienţii cu aceste probleme. Producătorii spun că ar fi uleiul de preferat pentru prăjit. Este un ulei bun", a declarat Mihaela Ifrene, nutriționistă.
O sticlă de ulei de rapiţă porneşte de la 9 lei.
1. Reduce colesterolul.
Uleiul de rapiță conține atât acizi grași Omega-3, cât și acizi grași Omega-6 în raport de 2:1.
Fitosterolii care se găsesc în acest ulei, pot reduce efectiv crearea și absorbția de colesterol pe care le puteți obține de la alte alimente.
Prin urmare, nu numai că uleiul de rapiță nu conține colesterol, dar poate reduce nivelul colesterolului cu 10-15%.
2. Poate combate cancerul
Uleiul de rapiță conține Vitamina E și este un bun antioxidant, motiv pentru care este foarte eficient împotriva cancerului.
Radicalii liberi fac ca celulele sănătoase să se transforme în celule canceroase, astfel încât nivelul ridicat al vitaminei E din dieta ta poate preveni sau trata cancerul.
3. Îngrijirea pielii
Fiind bogat în vitamina E, uleiul de rapiță e capabil să protejeze pielea de efectele dăunătoare ale radicalilor liberi
4. Dă energie
5. Îmbunătățește funcția creierului, previne demența și boala Alzheimer.
Majoritatea dintre noi folosesc uleiul pentru a prăji diverse alimente. Acest mod de a găti are numeroase efecte nocive pentru sănătatea noastră. Alimentele prăjite au un nivel crescut de calorii, contribuie la creșterea în greutate și cresc riscul apariției anumitor boli. Mai mult decât atât, se pare că prăjelile creează dependență, iar creierul nostru va cere din ce în ce mai multe alimente prăjite.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...