Generația Z și tinerii Millennials...
Uleiul de primula de seară este realizat din semințele acestei flori originare din America de Nord. În medicina tradițională, această plantă era folosită pentru tratarea afecțiunilor precum vânătăile, hemoroizii sau durerile de gât.
Uleiul de primula de seară bogat în acid linoleic și acid gamolenic (GLA) reprezintă o sursă excelentă de acizi omega 6, dovedindu-se eficient în tratamentul neurodermitei și a dermatitelor atopice, arată lucrarea Plante medicinale de la A la Z.
De asemenea, uleiul de primula de seară este utilizat și pentru reducerea simptomelor sindromului premenstrual și menopauzei, precum și în cazul colesterolului mărit, al artritei, acneei sau a altor condiții medicale, însă nu există suficiente dovezi care să susțină acest lucru, arată WebMD.
Poate ajuta la eliminarea acneei
Se crede că acidul gamolenic (GLA) din uleiul de primulă ajută la eliminarea acneei prin reducerea inflamației pielii și a numărului de celule cutanate care provoacă leziuni. De asemenea, poate ajuta pielea să rețină umiditatea.
Potrivit unui studiu din 2014, uleiul de primula poate ajuta la ameliorarea cheilitei, o afecțiune care se manifestă la nivelul buzelor.
Poate ajuta la ameliorarea eczemelor
Unele țări au aprobat utilizarea uleiului de primula pentru a trata eczema, o afecțiune inflamatorie a pielii. Potrivit unui studiu mai vechi, acidul gamolenic din uleiul de primula poate îmbunătăți epiderma pielii. Cu toate acestea, o analiză sistematică din 2013 a concluzionat că uleiul de primula, cu administrare orală, nu îmbunătățește eczema și nu este un tratament eficient.
Poate ajuta la îmbunătățirea sănătății generale a pielii
Potrivit unui studiu din 2005, suplimentarea orală a uleiului de primula ajută la netezirea pielii și la îmbunătățirea acesteia:
- elasticitatea
- hidratarea
- fermitatea
- rezistența la oboseală
Conform studiului, acidul gamolenic este necesar pentru structura și funcționarea ideală a pielii. Deoarece pielea nu poate produce acidul gamolenic pe cont propriu, cercetătorii cred că administrarea de ulei de primula bogat în acid gamolenic ajută la menținerea sănătății generale a pielii.
Poate ajuta în ameliorarea simptomelor premenstruale
Un alt studiu sugerează că uleiul de primula este foarte eficient în tratarea simptomelor în cazul sindromului premenstruale, simptome precum:
- depresia
- iritabilitatea
- balonarea.
Cercetătorii cred că unele femei se confruntă cu sindromul premenstrual pentru că sunt sensibile la nivelurile normale de prolactină din organism. Acidul gamolenic se transformă într-o substanță din organism (prostaglandină E1) despre care se crede că ajută la prevenirea declanșării sindromului premenstrual de către prolactină.
Poate ajuta la reducerea la minimum a durerilor de sân
Dacă aveți dureri de sân atât de puternice în timpul menstruației încât să aibă impact asupra activităților cotidiene, administrarea de ulei de primula vă poate ajuta.
Poate ajuta la reducerea bufeurilor
Uleiul de primulă poate reduce severitatea bufeurilor, unul dintre cele mai inconfortabile efecte secundare ale menopauzei.
Potrivit unei analize a literaturii din 2010, nu există suficiente dovezi că remediile eliberate fără prescripție medicală, cum ar fi EPO, ajută la bufeurile.
Cu toate acestea, un studiu ulterior a ajuns la o concluzie diferită. Studiul a constatat că femeile care au luat 500 mg pe zi de ulei de primulă, timp de șase săptămâni, au avut bufeuri mai puțin frecvente, mai puțin severe și mai scurte.
Poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale și la îmbunătățirea sănătății inimii
Deși nu sunt încă suficiente dovezi în acest sens, uleiul de primula poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale.
Totodată, studiile de laborator au arătat că uleiul de primula are proprietăți antiinflamatorii și poate ajuta la reducerea colesterolului, care este un factor de risc pentru bolile de inimă. De altfel, bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces la nivel mondial.
Poate ajuta la reducerea durerilor nervoase
Neuropatia periferică este un efect secundar al diabetului, o altă boală cronică cu impact asupra sănătății. Studii mai vechi au arătat administrarea de acid linoleic, prezent și în uleiul de primula poate reduce din simptomele neuropatiilor, precum:
- sensibilitatea la cald sau la rece
- amorțeala
- furnicăturile
- slăbiciunea.
Poate ajuta la ameliorarea durerii osoase
Durerea osoasă este adesea cauzată de artrita reumatoidă, o afecțiune inflamatorie cronică. Potrivit unei analize sistematice din 2011, acidul gamolenic din uleiul de primula are potențialul de a reduce durerea provocată de artrita reumatoidă fără a provoca efecte secundare nedorite, arată Healthline.
Uleiul de primulă de seară este considerat, în general, sigur, mai ales dacă este folosit pe termen scurt.
Pe termen lung, efectele secundare ale consumului de ulei de primula, moderate, pot include:
- stomac deranjat
- dureri de stomac
- dureri de cap
- scaune moi.
În cazuri rare, uleiul de primula poate produce reacții alergice, precum:
- inflamații la nivelul mâinilor și picioarelor
- erupție cutanată
- dificultăți de respirație
- respirație șuierătoare.
Dacă luați anticoagulante, uleiul de primula poate crește sângerarea. De asemenea, trebui reamintit că uleiul de primula poate să scadă tensiunea arterială, astfel că dacă nu este indicată să o luați în cazul în care deja luați medicamente pentru hipertensiune sau subțierea sângelui.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Persoanele asigurate beneficiază de o...
Alimentația în sezonul rece poate fi...