Uleiul de măsline, cum îți protejează creierul de declinul cognitiv

Uleiul de măsline
Uleiul de măsline extravirgin ar putea avea un rol protector împotriva demenței și acumulării de proteină Tau, care duce la declin cognitiv.

Îmbunătățirea funcției creierului este esențială pentru a evita efectele îmbătrânirii. Și dacă ar exista un lucru pe care fiecare persoană ar trebui să-l ia în considerare pentru a-și menține creierul tânăr, este adăugarea de ulei de măsline extravirgin (EVOO) la dietă, potrivit cercetărilor oamenilor de știință de la Școala de Medicină Lewis Katz de la Temple University ( LKSOM).

EVOO este un superfood, bogat în antioxidanți care protejează celulele și este cunoscut pentru multiplele sale beneficii pentru sănătate, inclusiv contribuția la oprirea bolillor legate de îmbătrânire, în special bolile cardiovasculare. Cercetările anterioare ale LKSOM pe șoareci au arătat, de asemenea, că uleiul de măsline extravirgin păstrează memoria și protejează creierul împotriva bolii Alzheimer, potrivit Medicalxpress.

Într-un nou studiu pe șoareci publicat online în revista Aging Cell, oamenii de știință LKSOM arată că încă o grupă de boli legate de îmbătrânire pot fi adăugate la această listă - tauopatii, care sunt caracterizate prin acumularea treptată a unei forme anormale a unei proteine numite Tau în creier. Acest proces duce la scăderea funcției mentale sau demență. Descoperirile sunt primele care sugerează că uleiul de măsline extravirgin poate apăra împotriva unui tip specific de declin mental legat de tauopatie cunoscută sub numele de demență frontotemporală.

Cum se deteriorează memoria

Boala Alzheimer este ea însăși o formă de demență. Afectează în primul rând hipocampul - centrul de stocare a memoriei în creier. Demența frontotemporală afectează zonele creierului de lângă frunte și urechi. Simptomele apar de obicei între 40 și 65 de ani și includ schimbări în personalitate și comportament, dificultăți în limbaj și scris, și eventuala deteriorare a memoriei și capacității de a învăța din experiența anterioară.

Cercetătorul senior Domenico Praticò, de la Scott Richards North Star Foundation pentru cercetarea Alzheimer, profesor în departamentele de farmacologie și microbiologie și director al Centrului Alzheimer de la Temple la LKSOM, descrie noua lucrare ca furnizând o altă piesă din povestea despre capacitatea uleiului de măsline extravirgin de a îndepărta declinul cognitiv și de a proteja joncțiunile în care neuronii se reunesc pentru a face schimb de informații, care sunt cunoscute sub numele de sinapse. 

"EVOO a făcut parte din dieta umană de foarte mult timp și are multe beneficii pentru sănătate, din motive pe care încă nu le înțelegem pe deplin", a spus el. "Realizarea faptului că EVOO poate proteja creierul împotriva diferitelor forme de demență ne oferă o oportunitate de a afla mai multe despre mecanismele prin care acționează pentru a sprijini sănătatea creierului."

În lucrările anterioare, folosind un model de șoareci în care animalele erau destinate să dezvolte boala Alzheimer, echipa Dr. Praticò a arătat că uleiul de măsline extravirgin furnizat în dietă a protejat șoarecii tineri de deficiențe de memorie și de învățare pe măsură ce îmbătrâneau. Mai ales, când cercetătorii au privit țesutul creierului de la șoarecii hrăniți cu ulei de măsline extravirgin, nu au văzut caracteristici tipice declinului cognitiv, în special plăci amiloide - proteine lipicioase care îngreunează căile de comunicare între neuronii din creier. Mai degrabă, creierul animalelor părea normal.

Noul studiu al echipei arată că același lucru este valabil și în cazul șoarecilor proiectați pentru a dezvolta tauopatie. La acești șoareci, proteina Tau normală devine defectă și se acumulează în creier, formând depozite Tau dăunătoare, numite și încurcături. Depozitele Tau, similare plăcilor amiloide din boala Alzheimer, blochează comunicarea neuronilor și, prin urmare, afectează gândirea și memoria, ducând la demență frontotemporală.

Uleiul de măsline extravirgin, rol protector 

Șoarecii Tau au fost puși pe o dietă suplimentată cu ulei de măsline extravirgin la o vârstă fragedă, comparabil cu aproximativ 30 sau 40 de ani la om. Șase luni mai târziu, când șoarecii erau echivalentul vârstei de 60 de ani la om, animalele predispuse la tauopatie au experimentat o reducere cu 60% a depozitelor tau dăunătoare, în comparație cu cele care nu au fost hrănite cu uleiul de măsline extravirgin. De asemenea, animalele din dieta EVOO s-au comportat mai bine la testele de memorie și învățare decât animalele private de EVOO.

Când Dr. Praticò și colegii lor au examinat țesutul creierului de la șoarecii hrăniți cu EVOO, au descoperit că funcția îmbunătățită a creierului a fost probabil facilitată de funcția de sinapsă mai sănătoasă, care la rândul ei a fost asociată cu niveluri mai mari decât cele normale ale unei proteine cunoscute sub numele de complexină-1. Complexin-1 este cunoscut pentru a juca un rol critic în menținerea sinapselor sănătoase.

Dr. Praticò și colegii planifică acum să exploreze ce se întâmplă atunci când EVOO este furnizat la animale mai în vârstă care au început să dezvolte depozite Tau și semne de declin cognitiv, ceea ce reflectă mai îndeaproape scenariul clinic la om. „Suntem interesați în special să știm dacă EVOO poate inversa daunele tau și în cele din urmă tratează tauopatia la șoarecii mai în vârstă”, a adăugat dr. Praticò.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel