Turza (ANDPDCA): Angajații unor centre tratează persoanele cu dizabilități mai rău decât ca pe niște animale

Handicap
Președintele Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții – ANDPDCA-, Mădălina Turza, a declarat că personalul din centrele pentru persoane cu dizabilități controlate s-a abrutizat și că a ajus să trateze pacienții cu astfel de probleme mai rău decât pe animalele de companie.

Angajații centrelor de îngrijire a persoanelor cu dizabilități au o problemă de abrutizare și au ajuns să își trateze animalele de companie mai bine decât le tratează pe persoanele pe care le au în îngrijire, a declarat președintele Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA), Mădălina Turza, în contextul prezentării rezultatelor mai multor controale efectuate în instituții de profil.

„Dincolo de zona financiară, care va fi întotdeauna o problemă - niciodată nu e suficient, avem această problemă de personal, și nu numai sub aspectul dimensiunii personalului, unde, da!, avem probleme, pentru că trebuie să recunoaștem și această parte, că a munci în acest tip de servicii sociale e o muncă grea, dificilă, consumatoare și cu toată încărcătura emoțională pe care ți-o lasă lucrul cu persoane cu dizabilități grave. Dar dincolo de această zonă cred că problema de resursă umană ține de pregătirea de specialitate, care lasă foarte mult de dorit. Mentalitatea sau felul în care au fost educați sau profesionalizați acești oameni, care din păcate, fără a avea dorința de a generaliza, au ajuns să îi trateze pe acești copii sau adulți ca pe niște animale. Adică am văzut situații în aceste centre în care... sunt convinsă că poate mulți dintre acești angajați au acasă animale, și sunt convinsă că se poartă mult mai frumos cu acele ființe decât cu acei copii sau adulți. Deci avem o problemă de abrutizare a personalului, de mentalitate", a afirmat Mădălina Turza, conform Agerpres.

Nu mai înțeleg ce e abuzul

Ea a criticat nivelul școlilor absolvite de angajații din centrele de îngrijire a persoanelor cu dizabilități, considerând că proasta sau lipsa de pregătire profesională e de vină pentru că angajați nu mai știu sau nu mai înțeleg ce aeste exploatarea și abuzarea unui om cu dizabilități.

„Eu nu cred de la un punct încolo în funcționarea la nesfârșit a procedurilor. Citeam în rapoartele pe care le-am primit spre evaluare pe Urlați că este necesară o informare și o pregătire a personalului de specialitate cu privire la ce înseamnă abuzul, neglijența și exploatarea. Trebuie să informăm și să le facem training. Dar, Doamne Dumnezeule, oare chiar am ajuns să nu ne mai dăm seama, să avem acel azimut intern, să ne dăm seama că a pune niște oameni să spele WC-urile înseamnă exploatare, că a închide oameni într-un izolator înseamnă abuz? Trebuie ca cineva să mă pregătească, să îmi facă o procedură? Care mai este pregătirea mea profesională, dacă eu sunt angajat ca asistent social, ca îngrijitor, ca instructor educațional, din ce școală vin eu dacă nu știu aceste minime lucruri?", a întrebat Mădălina Turza.

Președintele ANDPDCA spune că deși sistemul de protecție specială a persoanelor cu dizabilități este supra-reglementat, problema reală este de fapt calitatea resursei umane.

„Cred că în momentul de față sistemul de protecție specială este supra-reglementat, există sute, dacă nu mii, de proceduri, la proceduri, la standarde, la nu pot să vă spun câtă reglementare și în fapt avem teancuri de hârtii, dar realitatea ne arată altceva. Și atunci cred că aici avem o problemă foarte gravă de pregătire și de calitate a resursei umane. Și când spun pregătire nu înseamnă că trebuie să ai doctorat ca să fii îngrijitor într-un astfel de centru, ci trebuie să ai minima pregătire profesională și un alt tip de înțelegere a locului tău de muncă", a precizat Turza.

E nevoie de mai mulți bani pentru aceste servicii

Ea crede că întrucât standardul de cost oferit de statul român pentru îngrijirea persoanelor cu dizabilități este neatractiv, comunitatea locală trebuie să își asume mai multe costuri financiare ale persoanelor cu dizabilități.

„Statul român oferă acum un standard de cost care nu este atractiv, nici măcar pentru furnizorii privați, ca să scoți și să externalizezi serviciile, este învechit, de aceea noi lucrăm la niște standarde noi. El variază undeva între 2.000 de lei și 2.700 de lei pe beneficiar pe lună. La această sumă consiliile județene pot suplimenta, cu cât indică DGASPC, prin centrele respective, că ar fi nevoia. Unele Consilii Județene suplimentează aceste sume, altele nu. Prin urmare pe zona financiară cred că este foarte important de susținere financiară a acestui sistem, nu numai al centrelor rezidențiale, dar și din perspectiva dezinstituționalizării este necesar să înțelegem că acești oameni sunt în primul rând ai comunității, ai locului în care ei trăiesc în momentul acesta, și trebuie să contribuie și comunitatea locală", a mai spus Mădălina Turza.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel