Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Tumorile reprezintă o acumulare în exces de celule anormale. Sunt de două feluri. Tumori maligne și tumori beligne. Tumora nu înseamnă neaparat cancaer. În urma unor analize medicale se face diferența între tumorile canceroase și cele necanceroase.
Benign este un termen care descrie tumorile care nu invadează țesuturile din jur. Deoarece celulele din tumorile benigne nu pot pătrunde în membrana bazală, fie pentru a invada sau a se răspândi în țesuturile înconjurătoare, aceste celule nu sunt canceroase. În consecință, tumorile benigne sunt mai puțin îngrijorătoare și pot fi ușor demontabile cu o intervenție chirurgicală. Mai jos sunt prezentate câteva dintre tipurile comune de tumori benigne.
Dacă celulele nu sunt canceroase, tumora este benignă. O tumoare benignă este mai puțin îngrijorătoare, cu excepția cazului în care este:
- localizată pe esuturile, nervii sau vasele de sânge
- cauzează daune, notează Very Well Health.
Fibroamele uterine sau lipoame sunt exemple de tumori benigne.
Este posibil ca medicii să fie nevoiți să elimine tumorile benigne prin intervenție chirurgicală. Aceste tumori pot crește foarte mari, uneori cântărind kilograme. Ele pot fi, de asemenea, periculoase. Tumori benigne periculoase pot apărea în creier și aglomerați structurile normale în spațiul închis al craniului. Ele pot apăsa pe organe vitale sau pot bloca canalele.
”Unele tipuri de tumori benigne, cum ar fi polipii intestinali, sunt considerate precanceroase. Acestea sunt îndepărtate pentru a le împiedica să devină maligne”, mai notează Very Well Health.
Malign este un termen care descrie tumorile care au capacitatea de a invada țesuturile înconjurătoare prin pătrunderea membranei bazale. Prin urmare, celulele din aceste tumori sunt canceroase. Migrarea celulelor canceroase dintr-o tumoră malignă are loc fie prin sânge, fie prin sistemul limfatic. Metastaza este termenul care se referă la acest tip de răspândire la celelalte țesuturi ale corpului.
După metastază, celulele canceroase sunt greu de îndepărtat din organism cu ajutorul unei intervenții chirurgicale. Prin urmare, trebuie să fie folosite radioterapie sau chimioterapie pentru tratarea acestora.
”În mod normal, celulele umane sănătoase se înmulţesc doar atunci când organismul are nevoie. Atunci când celulele îmbătrânesc, sunt lezate sau sunt anormale, acestea mor sau sunt distruse (printr-un proces numit apoptoza sau moarte celulară programată sau de către celulele sistemului imunitar) şi înlocuite de celule noi.
Aceste procese sunt strict controlate de anumite gene ce au roluri importante în multiplicarea şi funcţiile celulare. Uneori, din multiple motive, unele încă necunoscute, apar erori ale acestor gene, iar acest proces ordonat se întrerupe, permiţând supravieţuirea celulelor cu anomalii sau a celor bătrâne, în timp ce noi celule sunt formate, deşi nu este nevoie de ele.
Acest surplus de celule anormale se poate multiplica fără oprire, formând tumora primară. În evoluţia naturală a cancerului, una sau mai multe celule maligne se pot "dezlipi" de tumora principală şi pot intra în circuitul sanguin sau limfatic, ajungând astfel în alte organe sau ţesuturi îndepărtate faţă de tumora primară şi formând tumori maligne de acelaşi tip, acest proces fiind cunoscut că metastazare.
Tumorile metastatice reprezintă stadiul final al bolii maligne, acestea cauzând daune severe la nivelul organelor afectate, cât şi alterând funcţiile normale ale acestora, fiind, de cele mai multe ori, fatale, în lipsa unui tratament oncologic adecvat”, notează Centrul de Diagnostic și Tratament Victor Babeș.
Vezi și: Ce se întâmplă când mănânci IAURT. Ce conține, care sunt beneficiile și ce iaurt NU este DELOC bun
- Carcinomul este cancerul ce apare la nivelul pielii sau în ţesuturile care formează sau învelesc organele interne
- Sarcomul este cancerul ce apare la nivelul oaselor, cartilagiilor, grăsimii, muşchilor, vaselor sanguine sau ţesutului conjunctiv
- Leucemia este cancerul ce apare la nivelul ţesutului care formează elementele sanguine (de exemplu, la nivelul măduvei osoase)
- Limfomul şi mielomul multiplu sunt cancere care apar la nivelul celulelor sistemului imunitar
- Cancerul sistemului nervos central este cancerul care apare la nivelul creierului şi măduvei spinării
Vezi și: Colesterolul din sânge, redus cu o singură injecție. Efectul ar putea dura aproape un an
- Rata de creştere. Tumorile maligne cresc mult mai rapid decât cele benigne, deşi există şi excepţii. Unele tumori canceroase cresc foarte lent, pe când unele tipuri de tumori benigne se dezvoltă într-un ritm alert.
- Capacitatea de metastazare. Tumorile benigne se extind local, pe când cele maligne se pot împrăştia în numeroase regiuni ale corpului, prin fluxul sanguin sau sistemul limfatic.
- Zona de recidivă. În timp ce tumorile benigne se pot regenera în locul tumorii iniţiale, cele maligne pot recidiva în alte zone, în funcţie de tipul cancerului.
- Invazia ţesuturilor. Tumorile maligne se răspândesc şi invadează (penetrează) ţesuturile din proximitate, pe când cele benigne nu au aceeaşi capacitate (deşi pot creşte suficient de mult, încât să depună o presiune accentuată asupra organelor din apropiere).
- Eficacitatea tratamentului. Tumorile benigne pot fi extirpate pe cale chirurgicală, însă cele maligne trebuie să fie eliminate şi prin chimioterapie şi radioterapie, mai notează Very Well Health.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...