Tumoră gigant scoasă din pieptul unui bebeluș - fetiță în vârstă de 49 de zile

Bebeluș, spital
Operație-premieră în Cuba, unde un bebeluș-fetiță în vârstă de doar 49 de zile a fost operată pentru a-i scoate din piept o tumoră care îi presa organele vitale și circulația, ba chiar i-a oprit inima pentru câteva minute. Mama se dusese la spital cu micuța crezând că aceasta respiră greu pentru că avea COVID. 

O echipă de medici din Cuba a extirpat au extirpat cu succes o tumoră gigant – un teratom - din pieptul unei fetițe în vârstă de doar 49 de zile, notează cubadebate.cu.

Teratomul este un tip rar de tumoră cu celule germinale care poate conține țesut imatur sau complet format, inclusiv dinți, bucăți de organe, păr, oase și mușchi. Teratoamele pot fi canceroase sau necanceroase și pot afecta oameni de toate vârstele. Tratamentul implică întotdeauna îndepărtarea chirurgicală. Teratoamele canceroase pot necesita chimioterapie, radioterapie sau alte tratamente pentru cancer.

În cazul micuței cubaneze Annalie, era vorba de un teratom ne-cancerigen, dar care, prin rapiditatea cu care creștea, era extrem de agresiv riscând să o sufoce și să-i oprească inima. 

Intervenţia, care a salvat viaţa micuţei Annalie şi care putea face oricând infarct din cauza acestui teratom uriaș, a reprezentant un succes extraordinar al medicinei cubaneze, notează jurnaliștii de la cubadebate.cu. 

Mama fetei credea că are COVID-19

Teratomul a fost detectat din întâmplare, când micuţa pacientă a fost adusă la spitalul de copii José Luis Miranda din Villa Clara (centrul ţării) pentru o posibilă contagiere cu COVID-19. Mama ei remarcase că micuța respira greoi și, pentru că bunicul fetiței a fost diagnosticat cu COVID, a crezut că și la bebelușul ei e vorba de o infecție.

Când a fost internată, fetiței i s-a făcut un RT-PCR care a dovedit că nu avea COVID, așa că medicii au cerut analize suplimentare. 

Dr. Jesús Sánchez Pérez, directorul Spitalului de pediatrie din Santa Clara, își amintește foarte bine acele zile. „Unul dintre medicii noștri a descoperit că fata nu respira normal, așa că am cerut o radiografie toracică. Acolo am identificat o lărgire mediastinală semnificativă care nu avea nicio legătură cu COVID-19”, subliniază el.

După mai multe investigații de specialitate, ei au constatat că în centrul pieptului bebelușului creștea de fapt o formațiune tumorală de tip teratom care „îi comprima structuri vitale precum inima, căile respiratorii şi vasele de sânge din centrul toracelui”, punându-i viața în pericol.

Chiar când îi puneau diagnosticul fetița a intrat în stop respirator și a trebuit să fie rapid intubată și conectată la un aparat care să o ajute să respire. 

Era „o tumoră benignă, dar care din cauza comprimării organelor vitale se comporta ca una malignă", a precizat chirurgul neonatal Abel Armenteros.

Echipa medicală locală a fost completate cu doi experţi pediatri din Havana, pentru că transportarea pacientei în capitala Cubei era prea riscantă pentru viața ei - iar micuța Annalie a fost operată de urgenţă.

Putea să moară oricând

Pentru mama micuței, Lisyanet Marrero, nu au fost ore ușoare. „Medicii mi-au vorbit foarte clar. Fata mea putea să moară pe drumul dintre salon și sala de operație, dar m-au încurajat mereu. Mi-au spus că imediat ce vor veni specialiștii de la Havana, vor face operația. Asta nu a durat nici măcar o zi”, a povestit ea, conform cubadebate.cu.

Intervenția chirurgicală, care a vut loc la jumătatea lunii februarie și care a durat o oră şi jumătate, s-a încheiat cu succes, iar bebelușul a evoluat favorabil perioada post-operatorie, cu antibiotice şi îngrijiri atente la terapie intensivă.

Jesús Sánchez Pérez, directorul Spitalului de copii din Villa Clara, a asigurat că starea bebeluşului, la 15 zile după intervenţie, „este pozitivă”. 

„Am îndepărtat întreaga tumoră și am verificat că nu există alte leziuni în cavitatea toracică. Apoi toată strădania noastră a fost de a evita complicațiile în perioada post-operatorie imediată și târzie. Dacă nu am fi găsit această masă tumorală, în foarte scurt timp micuța ar fi suferit o moarte subită”, adaugă el. 

„Când va fi mai mare va trebui să vină la acest spital pentru a-i întâlni pe toți cei care au salvat-o”, a spus mama micuței. „Să stea de vorbă cu fiecare dintre oamenii care au avut grijă de ea și să le mulțumească pentru lucrurile grozave pe care le-au făcut pentru ea”, a mai spus femeia. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel