Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Tulburările alimentare: ce se întâmplă în creier în cazul anorexiei nervoase
18 aug, 07:32
Zona din creier care controlează impactul emoțiilor se pare că are o legătură cu zona care controlează foamea. Astfel, cercetătorii au descoperit că cele două se interconectează în cazul tulburărilor alimentare.
Tulburările alimentare duc adesea la probleme de sănătate grave

Cercetătorii din cadrul Universității din Texas Health Science Center din Houston (UTHealth) au studiat tulburările alimentare și au descoperit un neurocircuit la șoareci care, atunci când este activat, le-a crescut nivelul de stres, în timp ce li se reduce pofta de a mânca. Constatările apar în Nature Communications.

Oamenii de știință cred că cercetările lor ar putea ajuta în eforturile de a dezvolta tratamente pentru o tulburare alimentară gravă numită anorexie nervoasă, care are cea mai mare rată de mortalitate dintre toate tulburările mintale, potrivit National Institute of Mental Health.

Persoanele cu anorexie nervoasă evită alimentele, restricționează sever alimentația sau mănâncă în cantități foarte mici, doar din anumite alimente. Chiar și atunci când sunt sub greutate la un nivel periculs, aceste persoane se văd ca fiind supraponderale.

Zona din creier care controlează impactul emoțiilor, implicată în proces

„Am identificat o parte a creierului într-un model de șoarece care controlează impactul emoțiilor asupra alimentației”, a declarat Qingchun Tong, doctor, autorul principal al studiului și profesor asociat în Centrul pentru Boli Metabolice și Degenerative de la McGovern Școala medicală la UTHealth.

Deoarece șoarecii și oamenii au sisteme nervoase similare, Tong, de la catedra Cullen în medicina moleculară din UTHealth, consideră că descoperirile lor ar putea pune o altă lumină asupra zonei din creierul uman care reglează foamea.

Cercetătorii cred că sunt printre primii care au demonstrat rolul acestui neurocircuit în reglarea atât a stresului, cât și a foamei.

Deși cercetările anterioare au stabilit că stresul poate reduce sau crește dorința unei persoane de a mânca, mecanismele neuronale care acționează asupra reglării alimentației prin răspunsuri legate de stres rămân în mare parte un mister.

Echipa lui Tong s-a concentrat pe un neurocircuit care leagă două părți ale creierului la șoareci: hipotalamusul paraventricular, o zonă legată de alimentație în creier și septul lateral ventral, o zonă emoțională din creier. Neurocircuitul acționează ca un comutator de pornire / oprire.

Neurocircuitul activat, anxietate mai mare

Când cercetătorii au activat neuro-circuitul, a existat o creștere a nivelului de anxietate și o scădere a apetitului. În schimb, când cercetătorii au inhibat neurocircuitul, nivelul de anxietate a scăzut și foamea a crescut din nou.

Oamenii de știință au folosit o tehnică de cercetare numită optogenetică pentru a activa și dezactiva neuronii în cauză.

Yuanzhong Xu, autorul principal al studiului și instructor la McGovern Medical School, a declarat că sunt necesare teste preclinice suplimentare pentru a confirma rezultatele lor.

 

Sursa: AICI.


Ştiri Recomandate

Regizorul Ducu Darie, în spital, în stare gravă
Intervenție complicată: procedură minim invazivă, la un pacient cu traumă oculară
Operație de transplant
EXCLUSIV
Nou tip de transplant de celule stem. Un român salvează pacienții fără donator compatibil EXCLUSIV
Epidemie de listerioză, Spania: trei morți și sute de persoane infectate (OMS)
Investiții de aproape un milion de euro, pentru aparatură ultramodernă în ortopedie
Legătura dintre apnee și cancer: Studiu
Comentarii