Tuberculoza, boala specifică tinerilor activi. Mahler: Tratăm cu superficialitate ”banalele răceli”

tuberculoza. FOTO: Freepik
Tuberculoza este o problemă de sănătate publică. Tratată din timp, în două săptămâni, nu mai este contagioasă. Care sunt simptomele afecțiunii și care sunt categoriile cele mai expuse la această boală.

Tuberculoza, o afecțiune respiratorie importantă, reprezintă o problemă de sănătate publică, de 20 de ani, dar, din fericire, măsurile luate de către autorități au dus la o scădere a incidenței acestei boli, cel puțin în perioada prepandemică. 

”Perioada pandemiei a însemnat o perioadă în care accesul la diagnostic a fost mai scăzut, din motive diverse. Acum asistăm la o creștere a incidenței.

O creștere așteptată de noi, specialiștii, dar care nu trebuie să ne facă să ne relaxăm ci, din contră, să ne mobilizăm și să adresăm îndemnul nostru celor care au simptome respiratorii. Orice consult pneumologic pentru a exclude tuberculoza este gratuit”, a afirmat medicul Beatrice Mahler, manager al Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta, la Antena 3 CNN.

Vezi și: Chistul renal: factori de risc și tratament. Care sunt complicațiile acestuia. Pârlițeanu: Nu putem preveni apariția lui, ci putem preveni complicațiile

Tuberculoza, cauze și factori de risc

Tuberculoza este cauzată de o bacterie numită Mycobacterium tuberculosis. Persoanele cu tuberculoză activă la nivelul plămânilor sau al laringelui pot răspândi boala.

Acestea eliberează picături mici care transportă bacteria prin aer. Acest lucru se poate întâmpla atunci când vorbesc, cântă, râd, tușesc sau strănută. O persoană poate contracta o infecție după ce inhalează picăturile.

Oricine poate face tuberculoză, însă anumiți factori pot crește riscul de infectare, între aceștia aflându-se:

- conviețuirea cu o persoană cu tuberculoză activă

- călătoriile în țări în care cazurile de tuberculoză sunt frecvente

- locuirea în spații aglomerate, cum ar fi azilurile de bătrâni, închisorile sau adăposturile persoanelor fără adăpost

- locuirea într-o comunitate identificată cu risc crescut de tuberculoză

- lucrătorii în domeniul sănătății, arată Mayo Clinic.

Mai mult, medicul afirmă că tuberculoza este specifică pentru două categorii de populație: tânărul de 30-45 de ani și persoanele de peste 65 de ani, pentru că aici apar bolile.

”Vârsta tânără predispune la tuberculoză, nu pentru că ar avea tânărul o particularitate a organismului său, ci pentru că în perioada tinereții evităm poate să avem mai multă grijă de noi. Tratăm cu mai multă superficialitate simptomele care par banale răceli și ne prezentăm foarte târziu la medic.

Responsabilitățile familiare, responsabilitățile sociale și stresul cumulat duc la transformarea infecției în boală”, a mai spus medicul. 

Tuberculoza, simptome

În ceea ce privește simptomatologia acestei boli, dr. Beatrice Mahler susține  că ”nu există o manifestare specifică tuberculozei. Sunt simptome la nivelul aparatului respirator, de cele mai multe ori o tuse care persistă mai mult de 3 săptămâni, transpirații, scăderea ponderală și poate o starea de oboseală extremă.

Dar nu este obligatoriu, depinde de localizarea tuberculozei”, a spus medicul, exemplificând situația unui pacient care s-a prezentat mult prea târziu pentru ca recuperarea sa să fie posibilă, pacient care a avut însă o simptomatologie mai puțin evidentă.

Astenie, scădere ponderală, transpirații noctune, fără simptome respiratorii specifice și s-a prezentat foarte târziu la medic, după două luni de evoluție.

S-a prezentat în momentul în care, practic, începerea tratamentului nu a reușit să aducă recuperarea stării de sănătate astfel încât să depășească perioada critică”, a mai spus medicul Beatrice Mahler.

Vezi și: Copiii, pendulare între părinți, după divorț. Leca, avertisment: Nu îți transforma, ca părinte, copilul într-un confident. Niciodată

Tuberculoza, diagnosticare și tratament

Pentru a diagnostica o infecție cu tuberculoză, medicul specialist va efectua un examen care include:

- anamneza pacientului, cu discuții legate de simptomele acestuia

- ascultarea respirației

- verificarea ganglionilor limfatici umflați.

”Dacă avem o tuse persistentă mai mult de trei luni, dacă respirăm greu, dacă scădem în greutate, ar trebui să ne prezentăm imediat la medic, pentru că am putea fi infectați cu TBC și fără bilet de trimitere și fără programare.

Este important să ajungem în cabinetul unui medic, mai ales că este gratuit.

Așadar, dacă trăiți într-un mediu aglomerat sau dacă trăiți de fapt în România, țară în care prevalența tuberculozei este ridicată, oricând simțiți că sunteți epuizați, obosiți, subfebril, nu aveți poftă de mâncare, transpirați excesiv sau aveți alte simptome respiratorii, faceți un examen medical”, a mai spus medicul.

Tuberculoza activă poate fi tratată timp de 4,6 sau 9 luni. Specialiștii în tratamentul tuberculozei vor stabili care sunt cele mai bune medicamente. Veți avea programări regulate pentru a vedea dacă vă îmbunătățiți și pentru a urmări efectele secundare.

Ce este important de reținut este faptul că tratamentul trebuie urmat în mod corect și constant pentru ca acesta să fie eficient. Acest lucru este important pentru distrugerea bacteriei din organism, dar și pentru prevenirea apariției unor noi bacterii rezistente la medicamente.

”În cazul tuberculozei e nevoie să vorbim, nu doar de măsuri medicale, ci de și de măsuri sociale. Pentru că aș mai vrea să precizez o situație cu care ne confruntăm tot mai mult în Institutul Marius Nasta - asocierea tuberculozei la persoanele care utilizează droguri.

 E o situație extrem de delicată, o situație care pune probleme de îngrijirea acestor pacienți, pentru că au două afecțiuni extrem de severe asociate, iar în lipsa unui suport susținut psihologic și psihoemoțional pentru aceste categorii, dificultatea management-ului tuberculozei este foarte mare.

Ei de foarte multe ori părăsesc spitalul, revin cu stare gravă și practic reprezintă un risc pentru comunitatea în care trăiesc”, a mai spus medicul Beatrice Mahler.

Tuberculoza, complicații

Potrivit medicului, de tuberculoză, mai ales netratată, încă se moare.

”Din păcate, sunt tot mai multe astfel de cazuri, iar numărul de decese ca urmare a tuberculozei a crescut în 2022, la nivel mondial.

Este un trend pe care îl observăm și avem această situație, din păcate, posibil și în România.

N-am observat-o încă statistic, dar ne așteptăm la ea, pentru că pacienții care se prezintă acum la serviciile medicale sunt pacienți care asociază forme complexe de tuberculoză cu localizări multiple: pulmonare, cerebrale, renale, genitale.

Sunt forme de tuberculoză care practic indică o infecție severă la nivelul întregului organism”, a mai spus medicul.

În ceea ce privește contagiozitatea pacientului cu tuberculoză, medicul susține că ”după 2 săptămâni de tratament, făcut constant și cu rigurozitate, pacientul cu tuberculoză poate să se întoarcă în comunitate, poate să meargă acasă fără să reprezinte un risc pentru cei de acasă. Sigur, vorbim și de o categorie de pacienți care pot să aibă o spută negativă la microscopie și care pot să își înceapă tratamentul la domiciliu.

Avem această posibilitate, în acest moment în România, în foarte multe județe și în curând va fi posibil ca în orice dispensar din România, unde te vei prezenta cu simptomatologie de tuberculoză, să beneficiezi de toate analizele și să primești tratament pe care îl poți urma la domiciliu, dacă starea ta permite, dacă nu ești contagios pentru cei de acasă”, a mai spus dr. Mahler.

Vezi și: Cauza principală a cancerului. Streinu-Cercel: 85-90% dintre îmbolnăviri țin de asta. Neoplasmul pulmonar, cea mai mare problemă oncologică pe care o generează

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel