TSA, depistată încă de la trei luni: ce metodă simplă au folosit cercetătorii
11 aug, 14:27
Tulburarea de spectru autist (TSA) poate fi depistată mult mai devreme, chiar de la trei luni. Metoda este extrem de simplă, neinvazivă și necostisitoare.
TSA

Tulburarea de spectru autist (TSA) este rareori diagnosticată până la apariția simptomelor, adesea în copilărie. Cu toate acestea, unele dovezi susțin că anomalii de dezvoltare apar probabil în creier cu mult înainte de simptome: identificarea timpurie a bebelușilor cu risc de TSA ar putea permite intervenții care le-ar îmbunătăți rezultatele dezvoltării.
Cercetătorii de la Universitatea din California, Los Angeles, au găsit dovezi în semnătura activității creierului la sugari care au prezis simptomele TSA mai târziu, la 18 luni. Lucrarea, condusă de Shafali Jeste, doctor în științe medicale la UCLA, apare în Psihiatrie biologică: Neuroștiința cognitivă și Neuroimagistica.
Cercetătorii au utilizat electroencefalografia (EEG), o tehnică non-invazivă pentru a măsura activitatea creierului și au urmărit activitatea neurală în așa-numitul interval alfa. Activitatea Alpha-range este asociată cu conexiuni pe distanțe lungi în creier. Apoi, grupul a folosit o abordare care le-a permis să integreze date din întregul creier.
Primul autor, Abigail Dickinson, doctorand, a spus: „Un aspect crucial al dezvoltării creierului este schimbarea tiparelor activității creierului. Am vrut să știm dacă măsurarea activității neuronală poate detecta dezvoltarea atipică a creierului în TSA în perioada fragedă a copilăriei”.
Dr. Dickinson și echipa au efectuat măsurători EEG la 65 de copii de 3 luni; 29 cu risc familial scăzut de TSA și 36 cu risc ridicat, care aveau o soră mai mare afectată.
Când copiii aveau 18 luni, ei au fost evaluați pentru TSA.
Cercetătorii au folosit modelarea computerizată pentru a prezice rezultatele simptomelor la 18 luni, pe baza activității neuronale a bebelușilor la început. Previziunile modelului s-au corelat cu simptomele reale măsurate la copii mici. 
Modelul nu a fost capabil să prezică abilități verbale sau non-verbale la copiii mici, ceea ce sugerează că modelul de conectivitate al creierului poate fi un marker specific al TSA.
La sugarii care mai târziu au prezentat simptome mai mari de TSA, cercetătorii au văzut conectivitatea scăzută între regiunile frontale. De asemenea, sugarii au arătat conexiuni crescute între zonele temporo-parietale din emisfera dreaptă, care sunt asociate cu procesarea informațiilor sociale.


Ştiri Recomandate

Cum avem grijă de inima noastră. Ce să mâncăm
1 octombrie - Ziua internaţională a cafelei
Alzheimer. Modificările genetice care prezic boala
Județul unde toate școlile învață după scenariul verde
Medicament antidepresiv eficient în tratarea ambliopiei
Gena care creşte riscul de obezitate, descoperită
Alarmant: locurile din ATI din spitalele COVID-19, ocupate
Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri