Tromboza venoasă profundă, tratamentul modern care elimină cheagurile. Rodica Niculescu: Recuperarea este rapidă și completă

tromboza venoasa profunda - FOTO: Freepik@pressfoto
Tromboza venoasă profundă este o afecțiune gravă în care se formează un cheag de sânge într-o venă profundă din interiorul corpului.

Tromboza venoasă profundă este un cheag de sânge într-o venă, de obicei la nivelul piciorului. Tromboza venoasă profundă poate fi periculoasă. Solicitați ajutor medical cât mai curând posibil dacă credeți că aveți tromboză venoasă profundă.

Tromboza venoasă profundă, simptome

Simptomele de tromboză venoasă profundă la nivelul piciorului sunt:

- durere pulsatilă la un picior (rareori la ambele picioare)

- umflătură la un picior (rareori la ambele picioare)

- piele caldă în jurul zonei dureroase

- piele roșie sau întunecată în jurul zonei dureroase - acest lucru poate fi mai greu de observat pe pielea brună sau neagră

- vene umflate care sunt tari sau dureroase atunci când le atingeți, notează NHS.

Vezi și: Cum să nu ajungi la operație. Care este greșeala care ne trimite pe mâna chirugului. Gabriel Matei: Doar așa pot fi vindecate

Tromboza venoasă profundă, tratament chirurgical minim-invaziv

Dr. Rodica Niculescu, medic primar cardiologie, a explicat care sunt noile tratamente pentru tromboza venoasă profundă. Cheagurile de sânge pot fi eliminate prin aspirare.

Trombectomia este o procedură modernă utilizată pentru tratamentul trombozei venoase profunde. În cadrul acestei proceduri, chirurgul îndepărtează cheagul de sânge din vena afectată, astfel încât să poată fi restabilit fluxul sanguin adecvat.

În acest scop, chirurgul face o incizie în zona din jurul cheagului de sânge. Prin această incizie, chirurgul introduce apoi un cateter în vena afectată și injectează un colorant de contrast prin cateter. Colorantul de contrast îl ajută pe chirurg să examineze vena și să caute cheagul de sânge prin intermediul imaginilor venografice de pe un monitor cu raze X.

Odată ce cheagul de sânge este localizat, chirurgul poate folosi apoi orice tehnică pentru a îndepărta cheagul de sânge. Această îndepărtare poate fi realizată prin aspirație, prin descompunerea mecanică a cheagului în bucăți mai mici sau poate fi realizată prin prinderea cheagului într-un stent-retrictor și apoi îndepărtarea stentului împreună cu cheagul de sânge. Chirurgul repară apoi vena și închide incizia folosind copci sau bandaje.

Vezi și: Cancerul care dă simptome târziu. Substanța verde care arată tumoarea. Buliga: E plin de ganglioni. Cancerul și imunitatea sunt două lucruri direct legate

Îndepărtarea cheagului de sânge ajută la restabilirea fluxului optim de sânge prin venă. Întreaga procedură durează 2-3 ore pentru a fi finalizată. Trombectomia se efectuează sub influența anesteziei și, prin urmare, provoacă dureri minime. După operație, medicul vă poate monitoriza timp de o zi sau două pentru a se asigura că nu apar complicații postoperatorii.

Astfel, prin îndepărtarea cheagului de sânge existent, trombectomia vindecă tromboza venoasă profundă și vă salvează de orice afecțiune gravă. Este o procedură sigură, iar riscul de complicații postoperatorii este foarte mic. Timpul de nefuncționare este destul de scurt, iar trombectomia oferă o recuperare rapidă și ușoară, potrivit Pristyn Care.

”Este vorba de un aparat la care se asociază o sondă cu ajutorul căreia se pătrunde fie în artere, fie în vene. Este utilizată pentru tromboze acute la nivel arterial sau venos și cu ajutorul acestei sonde sau acestui aparat se fragilizează cheagul și se aspiră, ceea ce este foarte important pentru pacient. Rămân fragmente extrem de mici în sistemul arterial sau venos și cu medicație asociată acestea pot fi eliminate.

Acest lucru se petrece într-o sală de cateterism cardiac. Este un abord minim invaziv printr-o puncție la nivel arterial sau venos în funcție de locul unde se găsește trombul”, a explicat dr. Rodica Niculescu, medic primar cardiologie, la Digi24.

Vezi și: Vântul, dușmanul ochilor. Cum facem diferența dintre alergii și conjunctivită. Cum se administrează corect picăturile

Când este indicată procedura

”Procedura poate fi utilizată atât pentru sistemul arterial, cât și pentru sistemul venos. De aceea este atât de important acest aparat care se numește angiojet. Un pacient care are fibrilație atrială și care nu și-a luat tratamentul anticoagulant corect poate arunca în circulație un cheag de sânge, în artera brahială, la braț, cu ocluzie, cu ischemie acută de membru sau în membrele inferioare. 

De asemenea, există și suferința la nivelul sistemului venos în care un cheag de sânge se formează de-a lungul axului ilio-femuro-popliteu și atunci suferința este cauzată întoarcerii venoase întârziate și cu consecințe serioase, până la tromboembolism pulmonar care pune în pericol viața pacientului. 

Dacă înainte de acest aparat foloseam doar tratamentul medical, anticoagulant pentru distrugerea acestor trombi, acest lucru nereușind să se realizeze în totalitate, iar pacientul rămânea cu sechele, astăzi putem folosi acest aparat și atunci recuperarea este rapidă și completă. Ideea este ca pacientul să se prezinte cât mai repede în camera de gardă, să fie diagnosticat cât mai rapid și să ajungă cât mai repede pe masa de angiografie. 

Altfel, și prognosticul este rezervat. Pacientul după acest tratament invaziv, va beneficia de tratament anticoagulant și de control ecocardiografic pentru cord, ecografie dacă prezintă suferință pulmonară ca să știm dacă trebuie să continue tratamentul sau trebuie să reluăm procedura. 

Pacienții trebuie să se prezinte la camera de gardă, trebuie să ia tratament anticoagulant, dar numai sub supravegherea și la indicația medicului. Aș aminti de pacienții care suferă de fibrilație atrială să nu uite să își ia pastilele în fiecare zi. Este extrem de important ca să elimine această complicație care se numește embolie”, a mai subliniat dr. Rodica Niculescu.

Vezi și: Ce aleg românii între spitalul de stat și spitalul privat. Alegeri diferite, idee comună: Totul ține de câți bani ai. Plătim asigurări fără să avem servicii de calitate

Tromboza venoasă profundă, factori de risc

Cine are mai multe șanse de a face tromboză venoasă profundă. O tromboză venoasă profundă este mai probabil să apară dacă:

- aveți peste 60 de ani

- sunteți supraponderal

- fumați

- luați pilule contraceptive sau HRT

- aveți cancer sau insuficiență cardiacă

- aveți vene varicoase

Există, de asemenea, unele momente în care aveți o șansă mai mare de a face tromboză venoasă profundă. Acestea includ dacă:

- stați în spital sau ați ieșit recent din spital - mai ales dacă nu vă puteți mișca prea mult (cum ar fi după o operație)

- sunteți imobilizat la pat

- mergeți într-o călătorie lungă (mai mult de 3 ore) cu avionul, mașina sau trenul

- sunteți însărcinată sau dacă ați născut în ultimele 6 săptămâni

- sunteți deshidratat(ă)

Uneori, tromboza venoasă profundă poate apărea fără un motiv evident, mai notează NHS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel