Trei motive pentru care fumăm. Cristian Oancea: Toți cei trei factori sunt niște prieteni falși sau înșelători

trei motive pentru care fumam - FOTO: Freepik@beststudio
EXCLUSIV
De ce fumăm, de fapt. Care sunt cele trei motive care se ascund în spatele acestui viciu nesănătos. 

De ce fumăm. Oare ne-am pus vreodată cu adevărat această întrebare. Care sunt motivele care stau în spatele acestui viciu. Unii ar spune că fumatul îi relaxează, iar pentru alții fumatul este pur și simplu un act reflex, acela de a ține țigara în mână. 

De ce fumăm - trei motive

FOTO: Freepik@drobotdean

Majoritatea celor care fumează au început să fumeze când erau adolescenți. Cei care au prieteni și/sau părinți care fumează au mai multe șanse să înceapă să fumeze decât cei care nu au. Unii adolescenți spun că ”doar au vrut să încerce” sau că au crezut că era ”cool” să fumeze.

Prof. univ. dr. Cristian Oancea, medic primar pneumolog, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL care sunt cele trei motive principale pentru care oamenii încep să fumeze.

Vezi și: Dieta de 7 zile, deficit caloric. Meniul rapid și delicios care topește grăsimile

”În primul rând, a fost ca modă. În al doilea rând îți dă o falsă aparență de liniștire, de calmare și în al treilea rând, fumătorilor le place să fumeze. În cazul fumătorilor, nicotina recrutează receptorii dopaminei din creier care descarcă acest hormon al plăcerii. Fumătorilor le face plăcere acest viciu. 

Toți cei trei factori sunt niște prieteni falși sau înșelători. Ne crește riscul de mortalitate prin boală pulmonară, prin boală cardiovasculară, crește riscul de infarct miocardic, crește riscul de BPOC, cancer pulmonar și atunci când dezvolți aceste patologii îți dai seama ce prost ai fost că nu ai renunțat la țigară”, a explicat prof. univ. dr. Cristian Oancea, medic primar pneumolog, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

FOTO: Freepik@proostoleh

Pe o piață care abundă de diferite forme de tutun, riscurile sunt la fel de semnificative ca în cazul tutunului clasic. O influență mai recentă asupra consumului de tutun este reprezentată de țigările electronice și alte dispozitive electronice ”vaping” de înaltă tehnologie și la modă.

”Noile trenduri de vaping și tot felul de dispozitive electronice afectează plămânul prin schimbarea microbiotei pulmonare”, a mai explicat prof. univ. dr. Cristian Oancea, în exclusivitate pentru DC MEDICAL. 

Vezi și: Efectele anxietății asupra corpului. Sistemul nervos central este afectat prima dată

Nicotina provoacă dependență

Oricine începe să folosească tutunul poate deveni dependent de nicotină. Studiile arată că fumatul are cel mai mare potențial să devină un obicei în timpul adolescenței. Cu cât începi să fumezi mai devreme, cu atât este mai probabil să devii dependent de nicotină.

Conform Raportului Surgeon General din 2014 (SGR), aproape 9 din 10 adulți care fumează au început înainte de vârsta de 18 ani, și aproape toți au început până la vârsta de 26 de ani. Raportul estimează că aproximativ 3 din 4 elevi de liceu care fumează vor deveni adulți care fumează - chiar dacă au intenția să renunțe în câțiva ani, potrivit Cancer.

Vezi și: Boabele de muștar, efecte anticancerigene. Ce este sinigrina, inhibatorul tumorilor

Dependența este marcată de căutarea sau utilizarea repetată și compulsivă a unei substanțe în ciuda efectelor sale nocive și a consecințelor nedorite. Dependenta reprezintă o dependență mentală sau emoțională de o substanță. Nicotina este substanța cunoscută ca fiind adictivă în tutun.

Utilizarea regulată a produselor din tutun duce la dependență la mulți utilizatori. Nicotina este o substanță care apare natural în tutun și se crede că este la fel de adictivă ca substanțele psihoactive.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel