Trei lucruri importante despre metapneumovirus (MPV). Tudor Ciuhodaru: Asta arată dovezile

metapneumovirus - Foto: Freepik @federcap
Ce trebuie să știi despre metapneumovirus și cum te protejezi de el. Trei lucruri importante despre metapneumovirus (MPV), virusul care a stârnit panică mondială.

Metapneumovirusul (MPV) nu este un virus nou, diinf identificat la oameni încă din anul 2001, deși datele sugerează că există încă din anul 1958.

Vezi și: HMPV, noul virus din China care lovește fără milă în bătrâni și copii. NU are vaccin și provoacă bronșită și pneumonie

Este o infecție respiratorie comună, sezonieră, care afectează mai ales în lunile reci, provocând simptome ușoare asemănătoare răcelii la majoritatea pacienților.

Virusul se răspândește prin contact apropiat cu o persoană infectată sau suprafețe contaminate, ir prevenția implică măsuri generale de igienă împotriva infecțiilor respiratorii.

Nu există tratament antiviral specific și nici vaccin, iar gestionarea simptomelor se bazează pe tratament specific.

"Trei lucruri importante despre metapneumovirusul (MPV):

1. Nu este un virus nou!

Este un virus respirator comun care provoacă infecții ale căilor respiratorii inferioare și superioare. Majoritatea oamenilor nu au auzit niciodată de acest virus deși a fost identificat la oameni de zeci de ani. Este o boală sezonieră care apare de obicei de la sfârșitul iernii până la începutul primăverii, similar cu virusul respirator sincitial și gripa.

2. Nu ar trebui să vă faceți griji

În general provoacă infecții ușoare, autolimitate ce se rezolva în 7 zile. Cei grupele de risc (vârstele extreme și la cei care sunt imunocompromiși (pacienți oncologici, medicație imunosupresivă sau cei cu afecțiuni respiratorii preexistente) pot prezenta în 5-15% forme clinice severe și complicații.

3. Prevenția este cea mai importantă și include aceleași măsuri valabile pentru orice infecție respiratorie acută.

Concret:

Reprezintă o cauză comună de îmbolnăvire în lunile mai reci (este pe locul doi după virusul respirator sincițial în ceea ce privește prevalența!!! dar nu este ceva pentru care pacienții sunt testați în mod obișnuit). Virus cunoscut din familia Penumoviridae care există din 2001.

Cu toate cestea, unele dovezi serologice sugerează că virusul a fost răspândit cel puțin din 1958.

Se răspândește în principal prin contactul apropiat cu o persoană infectată dar și prin atingerea suprafețelor contaminate. Perioada de incubație este de patru până la șase zile.

Provoacă simptome ușoare, asemănătoare răcelii (tuse, febră, congestie nazală și dificultăți de respirație) la adulții și copiii sănătoși (care de obicei se rezolvă de la sine fără tratament sau doar tratament simptomatic în 2 până la 5 zile) dar are potențialul de a provoca și forme clinice severe la grupele de risc.

6. Majoritatea pacienților se vor ameliora în aproximativ șapte zile

Complicații precum bronșiolita și pneumonia apar la 5-15% din cazuri și pot fi severe, în special la sugari, copii mici, adulți mai în vârstă și persoanele cu sistem imunitar slăbit.

Rețineți

Aproape fiecare copil va fi infectat cu MPV până la vârsta de 5 ani dar pot apărea și reinfecții la adult. Virusul a fost identificat în mai multe țări-inclusiv SUA și Canada.

În 2023 Statele Unite au fost martorii unei creșteri de 11% a cazurilor de MPV. Tratamentul este doar simptomatic și de suport. În prezent nu există o terapie antivirală specifică și nici un vaccin", a scris medicul Tudor Ciuhodaru pe pagina sa de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel