Palpitațiile inimii, adesea...
Transplantul pulmonar este indicat la pacienți care suferă de una din bolile la care nu există un tratament eficient și care evoluează relativ accelerat către incapacitatea totală a plămânilor de a-și îndeplini funcția esențială de aducere a oxigenului, conducând la o moarte prematură.
”Este un vis al nostru. Poate fi ciudat să faci transplant într-un institut oncologic care teoretic este dedicat în totalitate cancerului. Dar ideea mi-a venit într-o vizită la Institutul Oncologic de la Budapesta, care are o secție de chirurgie toracică foarte puternică și care acolo, la Institutul Oncologic de la Budapesta, fac aproximativ 20 de transplanturi pulmonare pe an.
Un program de succes pentru o țară ca Ungaria, care are o populație de circa 7.000.000 de locuitori. Și atunci m-am gândit că România, care are o populație cel puțin dublă, poate beneficia de un centru de transplant pulmonar.
Cred că nevoia există și este destul de mare, iar transplantul pulmonar cred că încununează într-un fel finalul unei activități chirurgicale complexe pe care o desfășurăm pe această secție. Bineînțeles, transplantul nu trebuie înțeles, ca și tratamentul cancerului.
Chirurgia nu este singurul element care este implicat în transplant, ba poate este unul care este, poate cel mai puțin important, dar este unul absolut necesar și calitatea actului chirurgical împietează direct asupra calității transplantului. Cred că este un proiect realizabilla care ținem și pe care dorim să-l realizăm”, a spus în cadrul Academiei de Sănătate de la DC Medical, Dr. Bogdan Tănase, medic chirurg la Spitalul Oncologic București și președintele Alianței Medicilor.
În România nu se face în prezent transplant pulmonar. Prin urmare, pacienții cu indicație de transplant sunt îndrumați către alte clinici de profil din Europa, cum ar fi Viena, Paris sau clinici din alte țări vestice. Dr. Tănase și-a propus ca astfel de proceduri să aibă loc la Spitalul Oncologic București.
”Ce avem noi în plan este, în primul rând, dezvoltarea compartimentului de pneumologie pe care îl avem. Medicul pneumolog are un rol esențial în atât implicația de transplant, cât și în urmărirea post-transplant și în rezolvarea diaphnoscopiei intervențională. De asemenea, este absolut esențială pentru rezolvarea complicațiilor transportului pulmonar, care sunt în primul rând bronșice.
De asemenea, filozofia pe care am urmărit-o este de a forma o echipă și de a primi o echipă, de a merge împreună toți cei care se vor a fi implicați în acest proiect, să mergem într-un centru care face sistematic transplantul pulmonar pentru a urmări, pentru a ne antrena în acest tip de patologie. Este o patologie total nouă. Pacienții sunt extrem de complecși și este un gest chirurgical extrem de complex și atunci toți cei care pot fi implicați trebuie să învețe gesturile corecte la început și nu trebuie să inventăm noi”, a mai precizat dr. Tănase.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Palpitațiile inimii, adesea...
Persoanele asigurate beneficiază de o...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Această metodă simplă ne ajută să...