Transplantul de organe, șansă la viață. Moldovan: Transplantul viu este posibil numai la rinichi și ficat. Rinichiul e organ pereche, poate donat unul din ei. Ficatul poate fi donat o parte

transplantul de organe - FOTO: Freepik@upklyak
EXCLUSIV
Transplantul de organe reprezintă o șansă la viață pentru pacienții aflați în suferință. Pacienții care au nevoie de transplant de ficat sau rinichi pot fi menținuți în viață mai mult timp.

Transplantul de organe este o procedură de salvare a vieții care înlocuiește un organ defect sau deteriorat cu unul sănătos de la un donator. Atunci când o persoană are nevoie de un transplant de organe, aceasta este din cauza faptului că unul dintre organele sale funcționează foarte prost sau nu mai funcționează.

Efectuarea unui transplant de organe poate prelungi viața unei persoane și le poate permite celor care suferă de o boală cronică să aibă o durată de viață normală. Prof. dr. Horațiu Moldovan, medic specializat în chirurgia cardiovasculară la Spitalul Clinic SANADOR a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL a explicat care sunt particularitățile transplantului de organe. 

”Multe persoane au nevoie de un transplant de organe din cauza unei afecțiuni genetice, cum ar fi boala polichistică de rinichi, fibroza chistică sau un defect cardiac.

Infecțiile, cum ar fi hepatita, leziunile fizice ale organelor și leziunile datorate unor afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul, pot, de asemenea, determina o persoană să aibă nevoie de un transplant.

Menținerea în viață a pacienților aflați în moarte cerebrală și transformarea lor în donatori potențiali, în donatori reali, prin opțiunea acceptului familiei și rezolvarea problemei legislative, legale legată de operația de transplant este o problemă. Este o problemă care a fost destul de bine pusă la punct și este destul de bine gestionată de Agenția Națională de Transplant”, a explicat prof. dr. Horațiu Moldovan, medic specializat în chirurgia cardiovasculară la Spitalul Clinic SANADOR în exclusivitate la DC MEDICAL. 

Cum funcționează transplantul de organe

Un transplant de organe îmbunătățește calitatea vieții unei persoane, de exemplu prin eliminarea nevoii de dializă. Procesul va începe atunci când un medic înscrie o persoană pe lista de transplant de organe. Acest lucru necesită ca un medic să examineze persoana, să diagnosticheze o afecțiune gravă și să concluzioneze că este un candidat potrivit pentru un transplant de organe.

Transplantul de organe este un proces complex care necesită o potrivire strânsă între primitor și donator. Donatorul și primitorul trebuie să aibă grupe de sânge compatibile, de exemplu.

În funcție de organul în cauză, pot fi relevanți și alți factori. De exemplu, donatorii de rinichi și primitorii lor trebuie să aibă anticorpi compatibili și dimensiuni corporale similare.

”Există în România mai multe centre unde se realizează prelevare de organe, sunt în general spitalele cu secțiile de terapie intensivă bine puse la punct în care se mențin în viață pacienții în moarte cerebrală, se transformă din donator potențial în donator real și se realizează prelevări de organe și chiar prelevări multiorgan. 

Celelalte organe care pot fi transplantate, cum e rinichiul sau ficatul, au un interval de timp în care se poate produce operația de transplant, în care rezistă în afara organismului mai mult. Inima este mult mai sensibilă și are un interval mult mai scurt. Ca atare, este mai greu de organizat transplantul cardiac, comparativ cu transplantul celorlalte organe. 

Nu este singura particularitate. Mai există și alte particularități importante. Funcția renală poate fi suplinită prin dializă, ca atare receptorii de transplant renal sunt sub dializă și sunt menținuți în viață în condiții de confort. De asemenea, și cei care suferă de insuficiență hepatică pot fi mai bine susținuți din punct de vedere medical până la transplant, în timp ce pacienții cu insuficiență cardiacă sunt mai greu de ținut în viață. 

În ceea ce privește transplantul renal și transplantul hepatic se valorizează oferta de organe. Sunt mai multe centre care fac operații cu succes.

Nu este singura particularitate. Mai există și alte particularități importante. Funcția renală poate fi suplinită prin dializă, ca atare receptorii de transplant renal sunt sub dializă și sunt menținuți în viață în condiții de confort. De asemenea, și cei care suferă de insuficiență hepatică pot fi mai bine susținuți din punct de vedere medical până la transplant, în timp ce pacienții cu insuficiență cardiacă sunt mai greu de ținut în viață. 

Să nu uităm și de existența transplantului live related, adică a transplantului de la organism viu care este posibil numai la rinichi și ficat pentru că rinichiul este un organ pereche care poate donat unul din ei, iar ficatul poate fi donat o parte din el”, a mai explicat prof. dr. Horațiu Moldovan. 

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel