Știai că data și grosimea primei...
Vezi și: Cancerul de pancreas, diagnostic dificil. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Apare pe niște leziuni
Într-un nou studiu publicat în Cell, o femeie de 25 de ani cu diabet de tip 1 a devenit prima persoană care a primit un transplant de celule stem reprogramate derivate din propriul corp. În mai puțin de trei luni, cercetătorii au documentat că ea a început să producă insulină singură, eliminând necesitatea injecțiilor suplimentare.
Această procedură, condusă de o echipă de cercetători de la Universitatea Peking, ar putea marca un progres semnificativ în direcția vindecării diabetului.
James Shapiro, un cunoscut chirurg transplantolog și cercetător de la Universitatea din Alberta, Canada, a descris rezultatele drept "uluitoare". Potrivit lui Shapiro, diabetul pacientei a fost complet inversat, eliberând-o de cantitățile mari de injecții cu insulină pe care le necesita anterior pentru a-și gestiona boala, potrivit Study Finds.
Diabetul este o criză globală de sănătate publică. În 2021, aproximativ 38,4 milioane de persoane din Statele Unite trăiau cu această boală, reprezentând aproape 12% din populație. La nivel mondial, numărul persoanelor cu diabet este de jumătate de miliard.
Majoritatea suferă de diabet de tip 2, unde organismul devine mai puțin sensibil la insulină sau nu produce suficientă insulină. Cu toate acestea, diabetul de tip 1, o formă mai rară, dar mai severă, apare atunci când sistemul imunitar atacă celulele insulare din pancreas care produc insulină, potrivit Healthline.
Transplanturile de celule insulare au fost considerate o soluție potențială pentru diabet, însă lipsa de donatori adecvați rămâne o provocare semnificativă. Mai mult, beneficiarii celulelor insulare donatoare trebuie să ia medicamente imunosupresoare pe termen nelimitat pentru a preveni respingerea celulelor străine. Aici, transplanturile de celule stem oferă o alternativă potențial revoluționară.
Vezi și: Spanacul, super-alimentul pentru diabetici. Scade glicemia și reduce stresul oxidativ
Celulele stem sunt remarcabile deoarece se pot transforma în orice tip de celulă din corp. Când celulele stem provin din propriul corp al pacientului, s-ar putea să nu fie necesare medicamente imunosupresoare, deoarece organismul este mai puțin predispus să respingă propriile celule.
Studiul condus de Hongkui Deng de la Universitatea Peking a implicat colectarea de celule de la trei persoane cu diabet de tip 1. Aceste celule au fost reprogramate chimic într-o stare pluripotentă, ceea ce înseamnă că ar putea să se transforme în orice tip de celulă. Cercetătorii au generat apoi grupuri de celule insulare din aceste celule pluripotente.
Cel mai inovator aspect al studiului a fost metoda de transplant. Aproximativ 1,5 milioane de grupuri de celule insulare au fost injectate în mușchii abdominali ai pacientei, un loc nou pentru transplanturile de celule insulare.
În trecut, aceste celule erau transplantate în ficat. Prin utilizarea mușchilor abdominali, cercetătorii au putut monitoriza activitatea celulelor insulare folosind RMN și să intervină dacă era necesar.
Vezi și: Ceaiul negru, eficient în cazul diabeticilor. Reduce inflamația și scade glicemia
Transplantul cu celule stem, tratament potențial pentru diabet - FOTO: Freepik@vecstock
În termen de trei luni de la transplant, celulele insulare noi ale pacientei au început să producă suficientă insulină, permițându-i să renunțe complet la injecțiile cu insulină. Nivelurile sale de zahăr din sânge s-au stabilizat, rămânând în intervalul țintă 98% din timp.
Deși aceste rezultate sunt promițătoare, oamenii de știință avertizează că sunt necesare mai multe studii pentru a confirma eficiența și siguranța pe termen lung a acestei proceduri. Producția de insulină trebuie să fie susținută de-a lungul mai multor ani înainte ca medicii să poată declara că aceasta este o vindecare a diabetului.
Ceilalți doi participanți la studiu au arătat, de asemenea, rezultate favorabile. Deng plănuiește să extindă studiul pentru a include 10 până la 20 de persoane. Deși există speranța că organismul nu va respinge celulele insulare, deoarece provin din propriul corp al pacientului, există încă riscul unui atac autoimun, mai ales având în vedere că diabetul de tip 1 este o afecțiune autoimună. În astfel de cazuri, ar putea fi necesare medicamente imunosupresoare.
Această procedură inovatoare nu este izolată la Universitatea Peking. O echipă din Shanghai a raportat recent succesul unui transplant de celule insulare producătoare de insulină în ficatul unui bărbat de 59 de ani cu diabet de tip 2.
La fel ca în studiul de la Universitatea Peking, celulele au fost reprogramate din corpul pacientului, permițându-i să renunțe la terapia cu insulină. Această presiune globală pentru soluții cu celule stem ridică speranțe pentru un viitor în care diabetul poate fi gestionat fără necesitatea injecțiilor constante de insulină.
Diabetul afectează fiecare aspect al sănătății unei persoane. Chiar și atunci când nivelul zahărului din sânge este gestionat cu grijă, complicațiile bolii sunt inevitabile. Aceste complicații variază de la insuficiență renală și atacuri de cord la orbire și leziuni ale nervilor, potrivit MedlinePlus.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Știai că data și grosimea primei...
A început sezonul accidentelor pe...
Uite trucul simplu care îți usucă...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările alimentare pot fi un...
Aerul pe care îl inspirăm, deși...