Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Transplant: Prelevarea de organe de la un pacient cu AVC, la SJU Baia Mare
21 feb, 20:05
Trei români au primit o nouă șansă la viață prin transplant, în urma prelevării de ficat, rinichi și cornee de la un bărbat care suferise un AVC, la Spitalul Județean (SJU) din Baia Mare.
Echipa care a realizat prelevarea de organe. Foto: ANT

Organele prelevate astăzi de la un pacient care era în moarte cerebrală după ce suferise un accident vascular cerebral – AVC – au salvat viața, prin transplant, altor trei oameni care erau în stare critică.

„În zorii acestei dimineți s-a încheiat la Spitalul Clinic Județean de Urgență 'Dr. Constantin Opriș' Baia Mare o nouă prelevare de organe și țesuturi. Familia unui pacient de 69 de ani, internat cu un accident vascular cerebral, a fost de acord cu donarea de organe și țesuturi și, astfel, a dat șansa la viață altor semeni, necunoscuți. Transmitem sincere condoleanțe, mulțumiri și profund respect familiei donatorului, care a găsit puterea de a transforma propria durere în speranță pentru alte familii", se arată în comunicatul unității medicale.

Efortul echipelor de prelevare ale Institutului Clinic Fundeni (dr. Vasile Lungu, dr. Gheorghe Potlog, as. Rodica Dinu) și Institutului de Urologie și Transplant Renal Cluj (dr. Dan Enache, dr. Mihai Suciu) a adus speranța pentru trei oameni, care așteptau un transplant de ficat și rinichi. Astfel, la Institutul Clinic Fundeni, un pacient în vârstă de 41 de ani, aflat într-o stare foarte gravă, cu șanse minime de supraviețuire, a primit o nouă viață prin transplant de ficat.

„Intervenția a fost realizată cu succes de echipa dr. Vlad Brașoveanu, cu sprijinul indispensabil al echipei ATI. În același timp, echipele de transplant ale ICUTR Cluj au redat bucuria vieții pentru alți doi pacienți, o femeie de 56 de ani și un bărbat de 62 de ani, a căror unică șansă era transplantul. Corneea va fi transplantată la Spitalul Militar Central București", se arată în documentul citat.

Echipa de coordonare de la Spitalul Clinic Județean de Urgență 'Dr. Constantin Opriș' Baia Mare a fost formată din medicii Andrei Mureșan și Adriana Stoicovici, coordonator de transplant.


Ştiri Recomandate

PRIMER: Nu faceți stocuri de Paracetamol sau alte medicamente, putem fabrica suficiente
Dr Florin Buicu, președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților.
EXCLUSIV
EXCLUSIV
Coronavirusul și conjunctivita virală. Prof Dr Monica Pop explică fenomenul
Coronavirus: BILANȚ România: 2.738 de cazuri de persoane infectate
SCJU Arad, 40 de demisii și 127 de concedii medicale
Două cadre medicale de la „Obregia”, infectate cu noul coronavirus
Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?