Transpirația, semnul că ai o problemă cardiacă. Dermatolog: E un semnal de alarmă. Cel mai bun tratament, cu rol antibacterian

Transpiratie - Foto: Freepik @EyeEm
Simptomul banal care poate ascunde o afecţiune cardiacă sau o altă boală gravă. Medicul dermatolog a explicat care e cel mai bun tratament pentru această problemă comună. Mulți oameni au acest simptom.

Această problemă este frecventă și poate afecta întregul corp sau doar anumite zone precum palmele, axilele sau tălpile.

Foto: Freepik @mari_draiser

Transpirația este un proces fiziologic normal prin care organismul își reglează temperatura și elimin toxinele. Cu toate acestea, atunci când transpirația devine excesivă și fără un motiv evident, poate fi un semnal de alarmă și o indicație că organismul se confruntă cu o problemă de sănătate.

Transpirația excesivă poate apărea fără un motiv evident, din cauza unei alte afecțiuni pe care o puteți avea sau ca efect secundar al unui medicament pe care îl luați.

Deși de multe ori este inofensivă, transpirația excesivă poate ascunde diverse afecțiuni medicale.

Medicul dermatolog Cristina Safta a vorbit despre ce înseamnă o transpirație excesivă, dar şi despre cele mai comune mituri legate de antiperspirante.

"Noi transpirăm ca să ne reglăm temperatura corporală atunci când e mai cald afară sau când facem sport ori suntem răciți. De obicei, transpirăm mai mult ca să se formeze o peliculă pe suprafața pielii și să ne răcorească, astfel încât organele interne să nu aibă de suferit prin prisma căldurii de afară.

Mai putem transpira şi în cazul în care avem nişte probleme tiroidiene sau suntem în preajma menopauzei. Dacă avem anumite probleme cardiace, transpirăm mai mult noaptea. Și aici avem un semnal de alarmă şi trebuie să mergem la medic.

Fiecare organism are o toleranță la căldură. Unii transpiră mai mult, alții mai puțin. Alții deja la temperaturi de 30° ajung să transpire excesiv. Această transpirație ajunge să deranjeze atunci când începem să transpirăm la nivelul feţei. Mai deranjează şi transpirația excesivă la nivelul palmelor. 

Social vorbind, deranjează foarte tare şi dacă transpiri în palme. Există soluţii pentru această hipersudoraţie. Ne folosim de tratamentele la îndemână pentru pacienți. Adică prescriem creme sau spray-uri, deodorante care blochează mai bine porii, astfel încât să nu transpirăm. Însă ele sunt relativ eficiente și doar dacă le vom folosi vom avea succes într-o oarecare măsură", a declarat dermatologul.

Potrivit medicului, cauzele transpirației excesive includ:

- efectele secundare ale unor medicamente

- anumite infecții

- menopauză

- sarcina

- tiroidă hiperactivă

- hipoglicemie diabetică

- tulburare de anxietate

- obezitate

- afecțiuni neurologice

- mâncăruri picante

Mai mult, Cristina Safta vine şi cu soluţie în cazul terapiilor care nu funcționează.

"Dacă aceste terapii nu dau roade, există variantele mai puțin plăcute pentru pacient, cele injectabile. Cel mai frecvent injectăm toxină botulinică pentru zona de axilă. 

Este o întreagă discuție în mediul online în legătură cu aceste deodorante care blochează transpirația. Miturile ar fi că nu sunt bune pentru că blochează transpiraţia", spune medicul, care spune că tratamentul transpirației excesive include:

- antiperspirant cu prescriptie medicală

- cremă cu prescriptie medicală

- medicamente care blochează nervii

- injecții cu toxină botulinică

- antidepresive

"Ele sunt considerate foarte eficiente pentru că aceste săruri din deodorante formează o peliculă și blochează transpirația pe zona pe care le-am aplicat. În același timp, sărurile de aluminiu au și rol antibacterian.

Mirosul transpirației poate să fie ușor modificat. De exemplu, dacă bem alcool, de obicei, mirosul se schimbă, pentru că transpirația are și acest rol de detox. Eliminăm toxine prin piele, chiar dacă ele sunt puține", a mai spus medicul dermatolog, la Antena 3 CNN.

Boli care pot provoca transpirație excesivă

Transpirația excesivă, mai ales când apare brusc și fără o cauză evidentă, poate semnala prezența unor afecțiuni.

Transpirația excesivă poate indica:

- hipertiroidism

- menopauz[

- diabet

- tuberculoza

- infecții bacteriene și virale

- angină pectorală

- atac de cord

- anxietate

- stres

- atacuri de panică

- cancer.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel