Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Traiul în apropierea drumurilor principale, risc de demență, Parkinson, Alzheimer și scleroză multiplă
24 ian, 12:52
Traiul în apropierea drumurilor principale sau a autostrăzilor este legat de o incidență mai mare a demenței, a bolii Parkinson, a bolii Alzheimer și a sclerozei multiple (SM), sugerează o nouă cercetare publicată săptămâna aceasta în revista Health.
Traiul în apropierea drumurilor principale sau a autostrăzilor este legat de o incidență mai mare a demenței, a bolii Parkinson, a bolii Alzheimer și a sclerozei multiple. FOTO Unsplash

Cercetătorii de la Universitatea din Columbia Britanică au analizat datele pentru 678.000 de adulți din Metro Vancouver. Ei au descoperit că traiul la mai puțin de 50 de metri de un drum major sau mai puțin de 150 de metri de o autostradă este asociat cu un risc mai mare de a dezvolta demență, Parkinson, Alzheimer și SM - probabil datorită expunerii crescute la poluarea aerului, notează EurekAlert.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că trăiul în apropierea spațiilor verzi, precum parcurile, are efecte de protecție împotriva dezvoltării acestor tulburări neurologice.

"Pentru prima dată, am confirmat o legătură între poluarea aerului și proximitatea traficului cu un risc mai mare de demență, Parkinson, Alzheimer și SM la nivelul populației", spune Weiran Yuchi, autorul principal al studiului și candidat la doctorat în UBC. școala populației și sănătatea publică. "Vestea bună este că spațiile verzi par să aibă unele efecte de protecție în reducerea riscului de a dezvolta una sau mai multe dintre aceste tulburări. Este nevoie de mai multe cercetări, dar descoperirile noastre sugerează că eforturile de urbanism pentru a spori accesibilitatea la spațiile verzi și a reduce traficul de autovehicule ar fi benefic pentru sănătatea neurologică. "

Afecțiunile neurologice - un termen care descrie o serie de tulburări, inclusiv boala Alzheimer și alte demențe, boala Parkinson, scleroza multiplă și boli ale neuronilor motori - sunt recunoscute din ce în ce mai mult ca fiind una dintre principalele cauze de deces și dizabilitate la nivel mondial. Se știe puțin despre factorii de risc asociați cu tulburările neurologice, majoritatea fiind incurabili și de obicei se agravează în timp.

Pentru studiu, cercetătorii au analizat datele pentru 678.000 de adulți cu vârste cuprinse între 45 și 84 de ani, care au locuit în Metro Vancouver între 1994 și 1998 și într-o perioadă de urmărire din 1999 până în 2003. Au estimat expuneri individuale la proximitatea rutieră, poluarea aerului, zgomot. verdețenie la reședința fiecărei persoane folosind date de cod poștal. În perioada de urmărire, cercetătorii au identificat 13.170 de cazuri de demență non-Alzheimer, 4.201 de cazuri de boală Parkinson, 1.277 de cazuri de boală Alzheimer și 658 de cazuri de SM.

Pentru demența non-Alzheimer și în special boala Parkinson, trăiul în apropierea drumurilor principale sau a unei autostrăzi a fost asociată cu 14% și, respectiv, șapte la sută risc crescut de ambele afecțiuni. Datorită unui număr relativ redus de cazuri de Alzheimer și SM în Metro Vancouver, comparativ cu demența non-Alzheimer și boala Parkinson, cercetătorii nu au identificat asocieri între poluarea aerului și riscul crescut de aceste două tulburări. Cu toate acestea, acum analizează datele din Canada și speră că un set de date mai mare va oferi mai multe informații despre efectele poluării aerului asupra bolii Alzheimer și SM.

Când cercetătorii au reprezentat spațiul verde, au descoperit că efectul poluării aerului asupra tulburărilor neurologice a fost atenuat. Cercetătorii sugerează că acest efect protector s-ar putea datora mai multor factori.

 

Ştiri Recomandate

Vaccin antigripal îmbunătățit: va putea funcționa împotriva celor cinci tulpini ale virusului
Artere: grăsimea din exteriorul lor ar putea fi benefică
Cancer pulmonar, noi medicamente care ar prelungi viața bolnavilor
Coronavirus: situația din Italia, Turcia, Parkistan, Japonia, Franța
OUG privind liberalizarea serviciilor medicale scoate oamenii în stradă
Coronavirus, Italia. Adelina Pestrițu la Milano: ”E destul de ciudată atmosfera”
Vama Nădlac   FOTO: Poliția de Frontieră
EXCLUSIV
Nelu Tătaru: S-au luat măsuri la granițele terestre. Românii veniți din Italia, controlați
Ministerul Sănătății despre situația din Italia: România ar putea fi mai expusă
Durere, emoții negative. Cum le facem față
Greșeala de la Urgență-Floreasca. Se repetă în toate spitalele
Rasa sau educația. Care influențează imens speranța de viață
Reacția virală a unui bebeluș în primele clipe de viață
Dieta occidentală distruge fertilitatea masculină
Raed Arafat, mesaj pentru românii din țările cu COVID 19. Ce trebuie să facă
Coronavirus, cine ar fi fost pacientul zero
Intoxicație cu fum: doi tineri și un sugar, duși de urgență la spital
Greșelile care nu ne lasă să slăbim. Cum ne sabotăm singuri
Ministerul Sănătății: cei 6 români de pe nava Diamond Pricness au ajuns în țară
De ce sunt stresați elevii. Sănătate mentală și stare de bine
Cele mai ucigătoare boli. OMS: 7 din 10 decese pe glob sunt din cauza lor
Dieta cu micul dejun. Cum să arzi de două ori mai multe calorii
Astm: Produsele de curățare care cresc riscul de astm al bebelușului
Vinul roșu, în ce condiții este bun pentru inimă
Dr Alexandru Ulici, managerul Spitalului Grigore Alexandrescu. FOTO: Agerpres
EXCLUSIV
Doctorița de la Spitalul Grigore Alexandrescu, amendată! Managerul dr Alexandru Ulici, explicații
Sarea, bună în cantități mici. 10 trucuri ca să mănânci mai puțină
Fertilitate masculină, un nou tip de a testa cât de vivaci sunt spermatozoizii
Nou antibiotic puternic, descoperit de Inteligența Artificială
Comentarii