Această vitamină îți protejează...
Toxoplasmoza are o rată a infectării mult mai crescută în regiunile ce prezintă un climat cald şi umed, la o altitudine joasă, întrucât ouăle acestui parazit supravieţuiesc mai bine în aceste medii înconjurătoare.
În general, cei care prezintă riscul de a suferi de toxoplasmoză sunt femeile gravide şi indivizii cu un sistem imunitar deficitar, precum persoanele afectate de HIV/SIDA.
Am discutat cu prof. univ. dr. Carmen Dorobăț despre ce complicații pot surveni în urma infecției. Medicul a explicat în exclusivitate pentru DC Medical, ce trebuie să facem atunci când avem în preajmă pisici.
”Toxoplasmoza este o boală care este căutată la femeile care sunt însărcinate sau au intenția să rămână însărcinate pentru că poate determina infecția copilului.
Toxoplasmoza, de regulă și clasic se spune că se ia de la pisică, pentru că pisica este gazda acestui parazit.
Acest parazit nu infectează pisica pentru a-i determina boală. Pisica nu se îmbolnăvește, ci este numai gazdă, dar la om determină boală”, a explicat în exclusivitate pentru DC Medical, prof. univ. dr. Carmen Dorobăț.
Vezi și: Uniunea Europeană achiziționează vaccinul pentru variola maimuței. Se administrează în două doze
În ceea ce priveşte femeile însărcinate, riscul de transmitere către făt este de aproximativ 50%, iar dacă infecţia apare în primele luni de sarcină, riscul de naştere prematură va fi de patru ori mai mare faţă de media raportată.
Mai mult, afectarea copilului în primul trimestru de sarcină poate avea repercursiuni la nivel ocular, dar şi asupra sistemului nervos, putând duce la instalarea retardului mental şi a epilepsiei.
”Toxoplasmoza afectează cel mai frecvent ochii. Toxoplasmoza oculară poate afecta ganglionii, toxoplasmoză ganglionară în cazuri rare dar grave toxoplasmoza localizată la nivelul creierului, care se numește toxoplasmoză cerebrală.
De aceea este bine nu numai femeile gravide, în general cei care iubesc pisicuțele, să facă astfel de examinări pentru toxoplasmoză, pentru că există tratament care se dă și în felul acesta nu se ajunge la o formă la o formă gravă de toxoplasmoză”, a mai explicat medicul.
Cea mai uşoară manieră de a determina dacă o persoană este infectată cu Toxoplasma Gondii este determinarea anticorpilor anti toxoplasmă de tip IgG, din sângele pacientului. Un individ care a fost infectat cu acest parazit va avea anticorpii de tip IgG pentru o perioadă lungă de timp, chiar nedefinită. În cazul femeilor gravide, este foarte important să se determine momentul infectării, motiv pentru care anticorpii de tip IgG nu ajută foarte mult.
De aceea, aflarea anticorpilor de tip IgM anti toxoplasmă, care apar după două săptămâni de la momentul în cauză, este o bună alternativă în ceea ce le priveşte. Pentru a afla dacă fătul unei femei însărcinate a fost la rândul său infectat şi prezintă toxoplasmoză congenitală, se poate realiza o tehnică moleculară de diagnostic, care va detecta AND-ul parazitului din lichidul amniotic, lichidul care îl susţine în pântecele mamei.
Vezi și: Baricitinib, primul tratament împotriva căderii părului. Cum se administrează
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...