Top 5 fructe exotice sănătoase. Ananasul topește grăsimile, rodia, doza de antioxidanți

top 5 fructe exotice. FOTO: Freepik @pixel-shot.com
Care sunt cele mai sănătoase fructe exotice și ce beneficii au acestea. Care este ora maximă de consum pentru a beneficia din plin de proprietățile nutritive.

Fructele exotice au câștigat tot mai mult teren și în România, comparativ cu acum mai bine de trei decenii, când singurele erau portocalele de Crăciun și bananele verzi, coapte în hârtie de ziar.

În acest moment varietatea de fructe exotice este una mare, astfel că putem să avem în fiecare zi un alt fruct, în funcție și de gusturile fiecăruia.

Dr. Alina Epure a prezentat cele mai sănătoase fructe exotice, recomandate atât pentru valorile lor nutriționale, cât și pentru beneficiile pe care le au au.

”Este important să avem varietate, indiferent dacă vorbim de mango, ananas, kiwi, rodie sau avocado, este important să aduce câte un fruct în fiecare zi, atât în meniul copiilor, cât și a adulților, și o pată de culoare este bine venită”, a declarat dr. Alina Epure, doctor în nutriție, la Neatza cu Răzvan și Dani, de la Antena 1.

Vezi și: Mișcarea în aer liber, benefică pentru trup și minte. Ce trebuie să facem pentru a evita accidentările. Terek Nazer: Este suficient să facem reprize de 3 luni

Top 5 fructe exotice

Pline de vitamine și minerale, cu un conținut important de antioxidanți, dar și cu o varietate privind modul de consum, fructele exotice sunt potrivite pentru o dietă echilibrată și sănătoasă, cu beneficii importante pentru sănătate.

Mango, bun pentru cei mici

”Mango are foarte multe beneficii atunci când ne gândim la sistemul nostru imunitar. Aduce un aport foarte mare de vitamina C. Este importantă textura atunci când dorim să îl introducem, mai ales, în alimentația copiilor.

Dar sunt și variante de mango unde textura este mai cremoasă, cele gata de mâncat și atunci sunt și delicioase, arată și bine, se poate consuma ușor de copii sau se pregăti la abur și atunci îi schimbăm foarte ușor textura. Se poate pregăti sub formă de piureuri, smoothieuri, în sucuri.

Are o textură cremoasă și atunci se poate integra foarte ușor în smoothieuri, în loc de banană, astfel încât să reducem puțin aportul de glucide.

Este de introdus și în combinație cu tartar de ton, de avocado, pentru acel gust exotic”, a declarat medicul.

Ananasul, plusul de enzime digestive

”Ananasul are un beneficiu important când vorbim de partea digestivă, aduce un aport mare de enzime, conține bromelină, care este identică cu enzima noastră digestivă.

Astfel, după o masă copioasă, chiar și după un grătar de weekend putem mânca două-trei felii de ananas. Este printre puținele fructe care se poate introduce imediat după masa principală”, a mai spus medicul, subliniind că varianta la conservă, care este de fapt un compot, deși are o textură mai prietenoasă și este mai ușor de mâncat are un conținut foarte ridicat de zahăr, motiv pentru care nu o recomandă.

Vezi și: Tiparele de somn, test pentru creier. Felul în care dormi poate arăta dacă vei avea demență în următorii 10 ani

Rodia, doza de antioxidanți într-un pahar de suc

Potrivit medicului, rodia este fructul cel mai hidratant, iar nivelul de antioxidanți pe care îl conține aceasta poate face din rodie un fruct cu rol terapeutic.

”Dintre toate fructele exotice, rodia este recunoscută pentru indicatorul ORAC, cât oxigen transmite până la nivel celular, cât ne susține sistemul imunitar.

100 ml de suc de rodie ne asigură 6.000 de unități ORAC, care ar reprezenta totalul de antioxidanți pe parcursul zilei, spre deosebire de mere sau portocale unde aportul este la 300 de unități.

Atunci diferența este una foarte mare, poate fi un fruct cu rol terapeutic extraordinar, atât sub formă de bobițe, adăugate în salate sau mâncate, așa, ca o gustare, dar și sucul de rodie este extraordinar de sănătos”,i a mai spus medicul.

De asemenea, rodia are un aport glucidic mic și proprietăți nutritive foarte mari, oferind în același timp sațietate și un nivel bun de hidratare.

În cazul consumului de suc de rodie trebuie să ținem cont de faptul că acesta poate interfera cu o serie de medicamente, cum ar fi cele pentru hipertensiune, scăderea colesterolului sau cele pentru subțierea sângelui.

Kiwi, bun pentru scăderea colesterolului

”Kiwi are un aport foarte mare de vitamina C și fibre, este benefic și pentru persoanele care au un risc de a acumula colesterol, îndepărtează depunerile de colesterol de pe vasele de sânge. Este importantă textura, să nu fie pietros pentru că atunci este mai acru”, a mai spus medicul.

Avocado, bun pentru inimă și siluetă

Avocado are beneficii pentru inimă și siluetă, în ciuda faptului că este unul dintre cele mai calorice produse, iar jumătate din aportul de calorii este dat de grăsimi, dar de grăsimi sănătoase, precum acizi grași Omega 3. 

Avocado oferă protecție cardiovasculară, împiedică formarea de cheaguri, îmbunătățește memoria și atenția, contribuie șa menținerea sănătății pielii și a ochilor, dar și reglează tranzitul intestinal.

”Deoarece crează aciditate este important să mâncăm fructele până în ora 16, 17 cel târziu, astfel încât să putem beneficia de valorile nutritive”, a concluzionat medicul.

Vezi și: De ce ar trebui să mănânci ciocolată la micul-dejun. Motivul suprinzător care te scapă de o mare problemă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel