Autodiagnosticarea pe internet poate...
În urma cutremurului din anul 1977 au murit mulți bucureșteni, iar printre ei s-a aflat și marele actor Toma Caragiu.
Historia a refăcut momentele din ultimele ore ale marelui actor Toma Caragiu, înainte de marele dezastru:
"La ora 9.30, Toma Caragiu se urcă în maşina personală, alături de soţie, şi pleacă din Bucureşti spre Periş.
La ora 15.00, soţia sa se plictiseşte şi îl anunţă că intenţionează să plece în plimbare pe Valea Prahovei. Toma o priveşte mirat, tăcut, straniu, încât ea îl întreabă: Ce te uiţi aşa la mine de parcă ţi-ai lua adio? Te sun la nouă şi jumate acasă…
La ora 19.30, Toma Caragiu îi telefonează lui Alexandru Bocăneţ, anunţându-l că este acasă şi că îl invită la el, să stea de vorbă, să discute despre proiectele lor.
Ora 20.30, soseşte Andu Bocăneţ, care-i dă vestea că primul său film, “Gloria nu cântă”, unde Toma Caragiu are rol principal, a ieşit din laborator. Actorul pune pe masă o sticlă cu whiskey, toarnă în două pahare, pentru a ciocni în cinstea evenimentului, deşi Bocăneţ nu bea. Sunt amândoi în sufragerie".
La ora 21.22, Bucureştiul se cutremură apocaliptic, cu un seism cu o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter și o durată de circa 56 de secunde.
Plutonierul major de gardă în faţa ambasadei Cehoslovace situată vizavi de blocul lui Toma Caragiu, a văzut cum blocul Colonadelor 3 s-a prăbușit, ca într-un film, întâi partea de sus, alunecând etaj cu etaj.
Apartamentul lui Toma, aflat la etajul al doilea, a rămas aproape intact.
În momentul cutremurului s-au ivit pentru Alexandru Bocăneţ şi Toma Caragiu trei posibilităţi: să rămână în casă, să iasă pe scara de serviciu sau să coboare pe scara principală.
Toma Caragiu a fost recunoscut după păr, nu putea fi recunoscut decât printr-un test ADN care la acel moment nu era accesibil pe plan mondial.
În a şasea zi de la cutremur, de sub ruine, din locul unde ar fi trebuit să fie scările blocului, a apărut părul creţ şi grizonat a lui Toma Caragiu.
Potrivit tuturor sfaturilor specialiștilor, în cazului unui cutremur, este indicat să nu folosim scările, pentru că s-ar putea ca mişcarea seismică să afecteze rezistenţa acestora.
"Amprenta ADN nu era la cutremurul din 1977. Ea a fost descoperită în 1985", a spus directorul INML.
"Sigur, amprenta digitală, palmală sau aparatele dentare ar fi putut fi folosite atunci pentru identificare, dar ținând cont de apartamentul în care stătea, zona blocului în care se afla, faptul că era Alexandru Bocăneț împreună cu el, s-a tras concluzia ca e Toma Caragiu. Nu cred că Toma Caragiu avea amprente luate. Vedetele poate-și mai pun palma la Hollywood", a spus Val Vâlcu.
"Hainele, obiectele vestimentare, personale, evident, și locul, pentru că se întâmplă asta într-un loc anume nu oriunde, toate sunt foarte importante în identificare. Nu doar amprenta genetică. Amprenta genetică astăzi se recoltează pentru a evida orice dubiu care poate exista, dacă există un dubiu. Dacă nu există niciun dubiu, atunci rămâne raportarea făcută dar nu se dă curs acestui tip de analiză. Ea este valabilă pentru toate cazurile de persoane neidentificate", a declarat George Cristian Curcă, în exclusivitate pentru DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Autodiagnosticarea pe internet poate...
Depresia postpartum este o condiție...
Proteinele sunt macronutrienți vitali...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Alimentația echilibrată, bogată în...
Mindfulness, considerat o soluție...