Toleranța la durere, asociată cu nivelul activității fizice. Ce alte beneficii mai avem în urma mișcării fizice

toleranta la durere asociata cu nivelul activitatii fizice. FOTO: Freepik
Activitatea fizică crescută a fost asociată cu o toleranță mai mare la durere. De ce este important să fim activi fizic de-a lungul vieții.

Activitatea fizică este considerată o parte importantă din ceea ce specialiștii numesc ”stil de viață sănătos” și este asociată cu o stare bună de sănătate, fizică și mintală.

Studii recente arată un lucru de care ar trebui să ținem cont și anume că activitatea fizică poate ajuta și la creșterea toleranței la durere, arată Medical News Today.

Potrivit unei noi cercetări publicate în revista PLOS ONE, persoanele care au fost mai active fizic au avut o toleranță mai mare la durere comparativ cu persoanele sedentare. Iar pe măsură ce oamenii au fost mai activi, nivelul de toleranță a fost și mai crescut.

Studiul a fost unul amplu, iar la el au participat peste 10.000 de adulți din Norvegia. Aceștia au raportat nivelurile activității lor fizice și ale toleranței la durere, care au fost măsurate cu ajutorul unui test care presupunea introducerea mâinilor în apă rece.

”Toleranța la durere este subiectivă, iar modul în care a fost măsurată în cadrul studiului a fost imersiunea mâinilor în apă rece.

Aceasta este, de fapt, doar o aproximare a durerii pe care o poate tolera cineva.

Raționamentul din spatele acestui lucru este că sunteți activi din punct de vedere fizic și faceți exerciții fizice în mod frecvent.

Teoretic, sunteți obișnuit să vă supuneți corpul la situații foarte dificile și să vă simțiți inconfortabil, în mod voluntar”, a explicat dr. Nathan Kadlecek, fizioterapeut, neimplicat în studiu.

Vezi și: Aparatul dentar la copii, indicații. Anca Mantu: Suptul degetului antrenează creșterea oaselor și a dinților spre anterior

Endorfinele, responsabile de toleranță

Explicația acestui studiu are legătură cu endorfinele, substanțele chimice produse în mod natural de sistemul nervos pentru a face față durerii sau a stărilor stresante.

”Angajarea în activitatea fizică este asociată cu eliberarea de endorfine, care sunt substanțe chimice naturale care ameliorează durerea în creier.

Activitatea fizică regulată poate îmbunătăți, de asemenea, sănătatea cardiovasculară, crește fluxul sanguin și reduce inflamația, ceea ce poate contribui la toleranța la durere a unei persoane.

Este probabil ca din combinația acestor factori să se ajungă la toleranța mai mare la durere observată la persoanele cu un nivel mai ridicat de activitate fizică”, a declarat dr. James Walker, de asemenea, neimplicat în studiu.

Limitările studiului

Pe de altă parte trebuie luat în calcul și faptul că studiul poate avea limitări, susține dr. Kadlecek.

”Testarea toleranței la durere prin introducerea mâinii într-o găleată cu apă rece nu este, probabil, cea mai bună măsură pentru a determina cât de multă durere poate tolera cineva.

Și nu sunt sigur de cât de mult se poate aplica acest lucru în lumea reală, în viața de zi cu zi.

Cunosc mulți oameni care nu pot suporta nici măcar 10 minute de acest exercițiu, dar pot suporta durerea de a lucra 12 ore pe zi. Așadar, toleranța la durere depinde cu adevărat de sarcină, fie că este fizică, fie cognitivă”, a mai spus acesta.

Activitatea fizică, beneficii pentru sănătate

Dacă nutriționiștii susțin că sedentarismul contribuie la construcția grăsimii corporale, care duce la creșterea riscului de boli metabolice, precum diabetul, sau boli cronice precum bolile de inimă sau anumite tipuri de cancere, este bine de văzut și care sunt beneficiile pe care ni le oferă chiar și numai o jumătate de oră de activitate fizică pe zi.

Astfel, activitatea fizică ajută la:

- îmbunătățirea sănătății cardiovasculare. Exercițiile regulate întăresc inima și îmbunătățesc circulație, reducând riscul de boli de inimă, principala cauză de deces la nivel mondial.

- controlul greutății. Activitatea fizică ajută la controlul greutății prin arderea caloriilor, ceea ce poate ajuta la prevenirea obezității, un alt actor de risc pentru multe probleme de sănătate. Pentru a scădea în greutate este nevoie ca aportul caloric să fie mai mic decât caloriile pe care le ardem în timpul unei zile.

- îmbunătățirea sănătății mintală. Exercițiile fizice stimulează diverse substanțe chimice ale creierului, ceea ce vă poate face să vă simțiți mai fericit, mai relaxat și mai puțin anxios.

De asemenea, prin oxigenarea creierului se îmbunătățește atât calitatea somnului, cât și funcția cognitivă.

- construirea oaselor și mușchilor mai puternici. Exercițiile de susținere a greutății și de rezistență întăresc oasele și mușchii, reducând riscul de osteoporoză și fragilitate pe măsură ce îmbătrânim.

- creșterea duratei de viață. Activitatea fizică regulată este asociată cu o durată de viață mai lungă prin reducerea riscului de boli cronice.

- stimularea sistemului imunitar. Exercițiile fizice regulate pot ajuta la stimularea sistemului imunitar și la combaterea infecțiilor și a bolilor.

Vezi și: Alimentația variată, soluția pentru slăbit sau menținerea greutății. Anca Hâncu: Putem și să mâncăm la fel, dar să facem mișcare mai multă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel