Tirzepatide, medicamentul care reglează glicemia. Poate ameliora diabetul de tip2

glicemia - FOTO: Freepik@EyeEm
Acest medicament ameliorează diabetul de tip2. Reglează glicemia.

Într-un studiu revoluționar publicat în Journal of Diabetes and its Complications, cercetătorii au dezvăluit rezultate promițătoare pentru tirzepatidă, un tratament nou pentru diabetul zaharat de tip 2 (T2DM). Studiul, care a agregat date din nouă studii clinice randomizate de fază 2/3 implicate în peste 10.000 de participanți, evidențiază eficacitatea semnificativă a tirzepatidei în obținerea normoglicemiei.

Rezultate pozitive

Studiul a arătat că administrarea tirzepatidei a dus la o creștere semnificativă a șanselor de a ajunge la un nivel de A1c (hemoglobina glicată) de 5,7% sau mai puțin. Comparativ cu grupurile care au primit un placebo sau alte tratamente active, persoanele care au luat tirzepatidă au avut de 16 ori mai multe șanse să atingă un nivel normal de zahăr în sânge (normoglicemie) (raportul de șanse [OR], 16,81; P < 0,001).

Toate dozele de tirzepatidă (5 mg, 10 mg și 15 mg, administrate săptămânal) s-au dovedit eficiente, iar dozele mai mari au crescut și mai mult șansele de a reduce A1c: 5 mg (OR, 9,90; P < 0,0001), 10 mg (OR, 15,52; P < 0,0001) și 15 mg (OR, 27,20; P < 0,0001).

Vezi și: Ce riști dacă stai prea mult pe scaun. Intervalul la care trebuie să te ridici. Dr. Ovidiu Grămescu: E o poziție vicioasă

Studiul a remarcat de asemenea că tirzepatida nu a demonstrat superioritate față de agonistele receptorilor GLP-1 existente în atingerea nivelelor de A1c ≤ 5,7%, dar a depășit în mod constant comparatoarele în atingerea normoglicemiei în diferite analize de subgrup.

"Acest studiu sugerează că tirzepatida ar putea revoluționa managementul T2DM, permițând unei proporții semnificative de pacienți să atingă în mod sigur normoglicemia", a remarcat Djordje S. Popovic, autorul principal și afiliat la Clinica de Endocrinologie, Diabet și Tulburări Metabolice din Centrul Clinic al Vojvodine, Serbia, potrivit Medscape.

Vezi și: Deficitul de iod, îngrijorător în Europa. Poate duce la afecțiuni cardiace, tiroidiene sau cerebrale

Limitările studiului

Pacient diabetic - FOTO: Freepik@stefamerpik

În ciuda acestor descoperiri promițătoare, autorii studiului au recunoscut limitările, inclusiv lipsa accesului la datele individuale ale participanților și necesitatea unor cercetări suplimentare privind siguranța cardiovasculară și eficacitatea pe termen lung a tirzepatidei.

Rezultatele subliniază tirzepatida ca un potențial schimbător de joc în tratamentul T2DM, oferind speranță pacienților care își doresc un control glicemic mai bun. Se așteaptă ca studiile viitoare să investigheze mai profund impactul său mai larg asupra rezultatelor de sănătate și rolul său în practica clinică.

Vezi și: De ce dormea John F. Kennedy pe o scândură de lemn. Cum alegem salteaua potrivită. Dr. Ovidiu Grămescu: E foarte bine

Tirzepatida, un nou medicament pentru diabetul de tip 2, arată promisiuni într-un studiu recent. Cercetătorii au analizat date din nouă studii clinice cu peste 10.000 de participanți și au descoperit că tirzepatida poate ajuta semnificativ la obținerea unor nivele normale ale zahărului din sânge. Utilizatorii au avut de 16 ori mai multe șanse să atingă o hemoglobină glicată (A1c) de 5,7% sau mai puțin, comparativ cu cei care au primit un placebo sau alte tratamente.

Dozele mai mari de tirzepatidă au avut efecte și mai puternice. Totuși, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege pe deplin siguranța și beneficiile pe termen lung ale acestui medicament.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel