Tiroxina, hormonul TIROIDEI

tiroxina FOTO: Pexels @martin lopez
Ce este tiroxina și ce produce modificarea nivelului de tiroxină din sânge?

Tiroxina (T4), alături de triiodtironină (T3) este produsă și secretată în mod normal de glanda tiroidă și are un rol major în reglarea metabolismului general. Hormonii glandei tiroide au efecte și asupra sistemului nervos, sistemului osos și a celui muscular. Depistarea anumitor tulburări ale glandei tiroide necesită o serie de teste de laborator, printre care se numără și determinarea tiroxinei.

Tiroxina totală

Tiroxina totală se determină la recomandarea medicului specialist endocrinolog pentru diagnosticul hipertiroidismului sau a hipotiroidismului. Determinarea se face în laborator prin recoltarea sângelui venos pe nemâncate. La adulți, valoarea normală a tiroxinei este cuprinsă în intervalul 5,0 – 11.0 ug/dL.

Când este tiroxina crescută?

Nivelul de tiroxină este crescut în cazul hipertiroidismului, excesului de iod, în creșteri ale valorii proteinelor din sânge și în perioada sarcinii. Femeile însărcinate au un nivel al tiroxinei cu până la 60% mai ridicat decât în mod normal. 

Hipertiroidismul este o afecțiune gravă a glandei tiroide și de manifestă prin simptome precum: scădere în greutate, creșterea poftei de mâncare, slăbiciunea musculară, urinare frecventă, schimbări de dispoziție etc. Vezi și: Hipertiroidismul: simptome și tratament

Când este tiroxina scăzută?

Nivelul tiroxinei din sânge este scăzut în caz de hipertiroidism, în deficitul de iod sau în caz de malnutriție.

Hipotiroidismul apare atunci când nivelul tiroxinei este insuficient în organism. Această afecțiune este caracterizată prin următoarele simptome: oboseală, intoleranță la căldură, tulburări gastrointestinale, creșteri în greutate, probleme dermatologice și edeme. Vezi și: Edemul: ce este și cum se tratează? RETENȚIA DE APĂ și consumul de SARE

Teste suplimentare

Alte teste pentru controlul funcției tiroidiene sunt: determinarea triiodtironinei (T3) determinare tiroxinei libere (FT4) și stabilirea valorii hormonului de stimulare tiroidiană (TSH). De cele mai multe ori, aceste teste se folosesc împreună pentru stabilirea unui diagnostic sigur și a unui protocol de tratament eficient.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel