Acest tratament învinge cancerul și...
De foarte multe ori oamenii dau vina pe glanda tiroidă pentru acumularea kilogramelor în plus, dar oare este aceasta responsabilă pentru creșterea în greutate sau e vorba mai degrabă de un stil de viață nesănătos.
Asta ne-a spus și prof. dr. Cătălina Poiană, președintele Societății Române de Endocrinologie, că de foarte multe ori, "e de la glandă, e una dintre cele mai utilizate scuze pe care le avem pentru kilogramele în plus". Însă medicul Cătălina Poiană spune că acesta este doar un mit complet fals.
Foto: Freepik @rysak
"Acesta este un mit pe care ne-am chinuit multă vreme să-l dărâmăm, pentru că acest mit a avut chiar consecințe în ceea ce privește terapia, pentru că a fost un mod în care se dădeau hormoni tiroidieni ca să slăbești, ceea ce este o mare greșeală. Deci nu înseamnă că dacă tiroida ta nu funcționează cum trebuie nu trebuie neapărat să fii obez. Adică una e una, alta e alta", a declarat Cătălina Poiană, în exclusivitate pentru DC Medical.
Glanda tiroidă este situată la baza gâtului și produce hormoni tiroidieni (în special tiroxina, T4, și triiodotironina, T3), care reglează metabolismul, adică rată la care organismul folosește energia.
Hormonii tiroidieni afectează aproape fiecare organ, influențând funcții precum ritmul cardiac, digestia și temperatura corpului.
O disfuncție a glandei tiroide poate afecta metabolismul, dar acest lucru nu înseamnă automat că tiroida este cauza directă a tuturor cazurilor de creștere în greutate.
În cazurile de hipotiroidism, adică atunci când glanda produce prea puțini hormoni, metabolismul încetinește. Asta poate duce la creșterea în greutate, dar în majoritatea cazurilor, surplusul ponderal ete de ordinul a 2 - 5 kilograme, cauzat în special de retenția de apă și de scăderea ratei metabolice.
Pacienții cu hipotiroidism sever pot experimenta o creștere semnificativă în greutate, dar acest lucru este mai rar.
"Cu cât acest deficit al hormonilor tiroidieni este mai mare, cu atât hipotiroidia este mai severă. Pacienții cu obezitate au avut evoluții mult mai severe în pandemie", susține dr. Cătălina Poiană.
Când vine vorba de kilograme în plus, alimentația și stilul de viață sunt, în realitate, principalii factori. Mulți oameni au tendința de a da vina pe tiroidă pentru o creștere în greutate, ignorând alte aspecte precum alimentația bogată în calorii, lipsa de activitate fizică sau alte probleme hormonale.
"Pacientul care are un deficit de hormoni tiroidieni. Cu cât acest deficit al hormonilor tiroidieni este mai mare, cu atât hipotiroidia este mai severă și poate să aibă o retenție hidrică ca urmare a deficitului de hormoni tiroidieni, dar, odată cu corectarea acestora, nu neapărat o creștere în greutate. Adică vorbim de obezitate propriu-zisă în alte categorii de boli, nu neapărat în patologia tiroidiană, așa că sub nicio formă nu putem să dăm vina pe tiroidă.
Însă, un alt element important apropo de pandemie este că pacienții cu obezitate au avut evoluții mult mai severe, pentru că obezitate înseamnă o boală a lipozității, înseamnă o inflamație cronică și reprezintă un factor de risc pentru existența unor forme mult mai severe de COVID-19 și mulți dintre pacienții care au ajuns în serviciile de Terapie Intensivă au fost cu obezitate, cu diabet zaharat tip 2, boli cardiovasculare. Ori diabetul zaharat tip 2 și hipertensiunea și bolile cardiovasculare sunt complicații frecvente sau cu morbidități frecvente asociate obezității", ne-a mai spus medicul Cătălina Poiană.
Pentru a determina dacă glanda tiroidă este responsabilă pentru problemele de greutate, medicii vor efectua un test de sânge care măsoară nivelurile de TSH.
Dacă acesta este crescut, poate indica hipotiroidism.
Deci, legătura dintre glanda tiroidă și kilogramele în plus este, în mare parte, un mit. Deși hipotiroidismul poate duce la o creștere moderată în greutate, nu este principala cauză a obezității.
Alimentația și stilul de viață joacă un rol mult mai important în menținerea unei greutăți sănătoase.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acest tratament învinge cancerul și...
Conf. univ. dr. Viorica Rădoi, coordonator al Departamentului de...
Trei factori de risc majori duc la...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Acestea sunt cele mai importante...
Zgomotul alimentar, o preocupare...