Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Generația Z, cea a persoanelor născute între 1997 și 2012, este tot mai afectată de social media, arată un sondaj al Academiei Americane de Medicină a Somnului (AAMS).
Concret, un nou studiu, realizat pe 2010 persoane, a arătat că 93% dintre cei aparținând Generației Z stau treji și după ora de culcare urmărind diverse filmulețe pe social media. Potrivit cercetătorilor, ”copiii de azi” nu sunt singurii care își pierd astfel vremea, ci și din rândul adulților reieșind o cifră impresionantă, 80% dintre participanți își depășesc ora de somn din cauza rețelelor de socializare.
Deși experții sugerează că orice utilizare a social media poate afecta somnul, TikTok, care în 2021 a depășit Facebook și Google ca fiind cel mai popular domeniu web din lume, poate fi deosebit de problematic pentru somn. Iar obiceiul de a derula video după video poate fi greu de abandonat.
”TikTok a devenit, mai mult sau mai puțin, pârghia mașinii de sloturi a sistemului de recompensă din creierul nostru”, spune Howard Pratt, doctor în medicină, director medical de sănătate comportamentală la Community Health of South Florida, Inc. (CHI), notează Heathline.
Faptul că social media poate perturba somnul probabil că nu mai este o surpriză. Un studiu din 2016 a indicat că ar putea avea un impact semnificativ asupra odihnei și, ca urmare, să afecteze sănătatea și bunăstarea adulților tineri.
Mai recent, un studiu realizat în 2021 pe mai mult de 1.000 de utilizatori TikTok din China a sugerat că aplicația populară ar putea duce la mai multă oboseală în timpul zilei. Cercetătorii cred că oboseala poate fi atribuită unor niveluri crescute de excitare cognitivă înainte de culcare.
Această cercetare nu îl surprinde pe Dr. Alex Dimitriu, dublu certificat în psihiatrie și medicină a somnului și fondator al Menlo Park Psychiatry & Sleep Medicine și BrainfoodMD.
”S-a demonstrat că comportamentul de caută și găsește, în special în ceea ce privește mâncarea, ține treji la nesfârșit șoarecii lipsiți de somn.
Acest lucru are sens din punct de vedere evolutiv - găsirea hranei poate fi imediat mai importantă chiar și decât somnul”, spune Dimitriu, care subliniază că oamenii privesc TikTok într-o lumină similară.
În același registru de idei, Charissa Chamorro, PhD, un psiholog clinician privat cu sediul în New York City, specializat în tulburări de anxietate și probleme legate de somn, susține că ”cu TikTok, rămâi captivat pentru că următorul videoclip ar putea fi cel mai amuzant, cel mai discutat sau cel mai fascinant pe care l-ai văzut vreodată.
Rămâi treaz până târziu, în ciuda faptului că ești obosit, pentru că creierul tău tânjește după următoarea doză de divertisment fascinant. Videoclipurile de pe TikTok oferă, de asemenea, o recompensă imediată, în timp ce beneficiile somnului sunt experimentate mai târziu”, spune Chamorro.
Vezi și: Beneficiile deconectării de la rețelele de socializare. Ce poți face cu timpul câștigat
Oboseala TikTok, cum a fost denumită de către specialiști, poate fi ”tratată” astfel:
- deconectați-vă de la dispozitive pe timpul nopții. Închideți telefonul cu cel puțin 30 de minute înainte de culcare, iar acest timp folosiți-l pentru ritualul pregătirii pentru somn;
- urmați o rutină înainte de somn. Un duș cald, câteva pagini citite dintr-o carte preferată ori chiar scrierea în jurnal vă pot ajuta să vă relaxați înainte de somn;
- lăsați telefonul în altă cameră. Deși mulți folosesc telefonul pe post de ceas deșteptător, este indicat ca acesta să fie lăsat într-o altă cameră, astfel încât să nu mai existe tentația de a mai intra pe social media;
- dacă totuși nu puteți să renunțați la acesta, scoateți notificările care v-ar capta atenția să intrați pe telefon;
- stabiliți limite de timp pe rețelele sociale. Există o serie de aplicații care vă permit să activați limite de timp și care vă notifică atunci când ați atins timpul stabilit pe un site;
- Stabiliți-vă un program de somn. Respectați ora de culcare și ora de trezire, astfel ca orele de somn să cuprindă cele 7-9 ore recomandate de specialiști, și țineți-vă de program.
Carleara Weiss, PhD, MS, RN. Consilierul în știința somnului de la Aeroflow Sleep explică faptul că obținerea constantă a unor cantități mai mici decât cele recomandate ar putea afecta în mod negativ sănătatea și performanța fizică și mentală. Weiss spune că problemele comune care decurg din lipsa de somn pot afecta:
- performanța fizică
- memoria
- învățarea
- starea de spirit
- atenția
- concentrarea
- funcția imunitară
- reglarea hormonilor.
Mai mult decât atât, susține Weiss, somnul insuficient este factor de risc pentru bolile cardiovasculare, diabetul zaharat de tip 2, demența și cancer.
Stilul de viață mai puțin sănătos se vede în mod frecvent și în rândul tinerilor. Încercarea de a combina programul școlar cu activitățile din timpul liber, statul tot mai mult în fața calculatorului, fie că e vorba de cursurile online din timpul pandemiei, fie de jocuri, lipsa de activitate fizică susținută, dar și o alimentație precară, bazată de multe ori pe energizante, cărora li se adaugă și neglijarea orelor de odihnă, sunt o presiune destul de mare asupra tinerilor.
Potrivit unui studiu, somnul insuficient este un factor de risc pentru creșterea în greutate, fapt care poate avea un impact major asupra sănătății viitorului adult.
”Studiul nostru arată că majoritatea adolescenților nu dorm suficient, iar acest lucru este legat de excesul de greutate și de caracteristicile care favorizează creșterea în greutate, ceea ce îi pregătește potențial pentru probleme viitoare.
În prezent, investigăm dacă obiceiurile de somn proaste sunt legate de timpul excesiv petrecut în fața ecranelor, ceea ce ar putea explica de ce adolescenții mai în vârstă dorm și mai puțin decât cei mai tineri”, a declarat autorul studiului, domnul Jesus Martinez Gomez, cercetător în formare la Laboratorul de Sănătate Cardiovasculară și Imagistică, Centrul Național Spaniol pentru Cercetare Cardiovasculară (CNIC), Madrid, Spania, notează Eurekalert. Citește mai departe AICI.
Vezi și: Sindromul FOMO. Ce este și cum se poate gestiona
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...