Prediabetul este un semnal de...
Fumatul țigărilor electronice, vapingul, a fost văzut ca o alternativă sigură la țigările de tutun și crește în popularitate în rândul adolescenților care nu fumează. Cu toate acestea, o singură țigară electronică poate fi dăunătoare vaselor de sânge ale organismului - chiar și atunci când vaporii nsunt în totalitate fără nicotină - potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Școala de Medicină Perelman de la Universitatea din Pennsylvania. Rezultatele au fost publicate astăzi în Radiologie.
Pentru a studia impactul pe termen scurt ale vapingului, cercetătorii au efectuat examene RMN la 31 de adulți sănătoși, nefumători, înainte și după ce au fumat o țigară electronică fără nicotină. Comparând datele pre și post RMN, episodul unic de vaping a avut ca rezultat un flux sanguin redus și o funcție endotelială afectată în artera mare (femurală) care furnizează sânge coapsei și piciorului. Endoteliul, care aliniază suprafața interioară a vaselor de sânge, este esențial pentru o circulație sanguină adecvată. Odată ce endoteliul este deteriorat, arterele se îngroașă și fluxul de sânge către inimă și creierul poate fi tăiat, rezultând atac de cord sau accident vascular cerebral.
„Deși lichidul din țigara electronică poate fi relativ inofensiv, procesul de vaporizare poate transforma moleculele - în principal propilenglicol și glicerol - în substanțe toxice”, a declarat cercetătorul principal al studiului Felix W. Wehrli, doctor, profesor de știință radiologică și biofizică. „Dincolo de efectele dăunătoare ale nicotinei, am arătat că vapingul are un efect imediat asupra funcției vasculare a organismului și ar putea duce la consecințe dăunătoare pe termen lung.”
Țigările electronice sunt dispozitive cu baterie care transformă lichidul în aerosol, care este inhalat în plămânii utilizatorului. De obicei, lichidul conține nicotină, precum și arome. Peste 10 milioane de adulți din Statele Unite folosesc țigări electronice, iar vapingul a devenit foarte popular în rândul adolescenților. Cu toate că pare să existe un consens asupra faptului că vapingul poate fi mai puțin dăunător sănătății decât fumatul de țigări de tutun, pericolul țigărilor electronice rămâne neclar.
În acest studiu, cercetătorii au examinat impactul unei țigări electronice care conține propilen glicol și glicerol cu aromă de tutun, dar fără nicotină, de la care participanții la studiu au luat 16 pufuri de câte trei secunde. Pentru a evalua reactivitatea vasculară, grupul a restricționat vasele coapsei cu o manșetă și apoi a măsurat cât de repede a curge sângele după eliberarea sa. Utilizând o procedură RMN multi-parametrică, cercetătorii au scanat artera femurală și vena la nivelul piciorului înainte și după fiecare episod vaping, pentru a vedea cum s-a schimbat funcția vasculară.
Cercetătorii au efectuat apoi o analiză statistică pentru a determina diferențele în funcția vasculară înainte și după vaping. Ei au observat, în medie, o reducere de 34% în dilatarea arterei femurale. Expunerea la țigări electronice a dus, de asemenea, la o reducere de 17,5% a fluxului sanguin maxim, o reducere cu 20% a oxigenului venos și o reducere cu 25,8% a accelerării sângelui după eliberarea manșetei - viteza cu care sângele a revenit la fluxul normal după ce a fost constrâns.
Aceste descoperiri sugerează că vapingul poate provoca modificări semnificative la nivelul căptușelii interioare a vaselor de sânge, a declarat autorul principal al studiului Alessandra Caporale, doctor, cercetător post-doctoral în Laboratorul pentru imagistică structurală, fiziologică și funcțională la Penn.
„Tigarile electronice sunt anunțate ca nefiind dăunătoare, iar mulți utilizatori de țigări electronice sunt convinși că inhalează doar vaporii de apă”, a spus Caporale. „Dar solvenții, aromele și aditivii din baza lichidă, după vaporizare, expun utilizatorii la multiple stricădiuni la nivelul tractului respirator și vaselor de sânge.”
Wehrli a menționat că au observat aceste schimbări izbitoare după ce participanții (care nu fumau niciodată anterior) au folosit o singură dată țigara electronică. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a aborda efectele adverse potențiale pe termen lung ale vapingului asupra sănătății vasculare, dar el prezice că țigările electronice au un potențial mult mai periculos decât s-a presupus anterior. La începutul acestui an, de exemplu, grupul său de cercetare a descoperit că expunerea acută la țigări electronice provoacă inflamații vasculare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Prediabetul este un semnal de...
Palpitațiile inimii, adesea...
Persoanele asigurate beneficiază de o...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...