Tigăile de fontă, mai sănătoase decât cele de teflon: mit sau adevăr. Cum să le îngrijești corect

tigaile de fonta foro:freepik@racool_studio
Tigăile de fontă, mai sănătoase decât cele de teflon - care este adevărul și cum să le îngrijești corect. 

Tigăile de fontă sunt folosite de secole, datorită durabilității și capacității lor de a menține căldura. În ultimul timp, aceste tigăi au revenit în atenția bucătarilor, datorită potențialelor lor beneficii pentru sănătate și capacitatea de a oferi preparate cu gust autentic.

Este posibil să fi auzit că gătitul cu fontă este o modalitate naturală de a găti, față de celelalte materiale (teflon, aluminiu etcetera).

Este, de fapt, adevărat că gătitul în vase de fontă ar putea adăuga fier la mesele dumneavoastră, dar cantitatea exactă depinde de mai mulți factori, precum ceea ce gătiți, cât timp stă în tigaie și cât de bine este asezonată tigaia din fontă. conform Healthline

Vezi și: Microbiomul natural: Ce este și ce alimente trebuie să consumăm pentru a beneficia de proprietățile acestuia

Ce oferă tigaia de fontă?

Unul dintre principalele motive pentru care fonta a fost apreciată atât de mult de-a lungul anilor este că este aproape indestructibilă.

De fapt, cu puțină curățare și îngrijire, chiar și vasele de gătit din fontă care au fost neglijate și lăsate să ruginească pot fi adesea restaurate într-o stare aproape ca nouă.

În plus, fonta care a fost adecvat manipulată dezvoltă propria suprafață antiaderentă. Cel mai bun lucru este că, spre deosebire de tigăile tradiționale antiaderente realizate cu acoperiri din Teflon sau ceramică, suprafața antiaderentă a fontei poate fi reaplicată de mai multe ori.

1. Distribuția uniformă a căldurii

Una dintre cele mai mari calități ale tigăilor de fontă este capacitatea lor de a distribui căldura în mod uniform. Acest lucru permite gătirea uniformă a alimentelor, fără puncte fierbinți sau reci. Funcționează bine cu multe surse de căldură. Fonta poate fi folosită pe orice tip de plită (gaz, electrică sau cu inducție). De asemenea, poate fi utilizată peste flacără deschisă, ca în cazul unui foc de tabără, sau plasată direct în cuptor, precum o tavă de copt.

2. Durabilitate

Tigăile de fontă sunt cunoscute pentru durabilitatea lor excepțională. Cu îngrijire corespunzătoare, acestea pot dura generații întregi și pot fi transmise din familie în familie. Vasele de gătit din fontă sunt adesea vândute la prețuri accesibile și, deoarece rezistă aproape pentru totdeauna, le puteți considera o investiție unică. De obicei, este ușor să găsiți vase din fontă în magazinele second-hand sau la târgurile de vechituri.

3. Gust autentic

Alimentele gătite în tigăi de fontă au un gust autentic și delicios, deoarece rețin aromă și umiditate.

4. Ușor de curățat

Odată ce cunoașteți principiile curățării fontei, nu este mai dificilă de curățat decât alte tipuri de ustensile de gătit. În plus, suprafața sa naturală antiaderentă ar putea face chiar mai ușor de curățat decât sticlă sau aluminiu.

5. Versatilitate

Poate fi folosită pentru gătit și servire. Mulți oameni consideră vasele de gătit din fontă plăcute din punct de vedere estetic și acestea pot adăuga un plus frumuseții oricărei mese. De fapt, multe restaurante folosesc chiar mini-tigăi din fontă ca vase de servire.

Îngrijirea și întreținerea tigăilor de fontă

Pentru a vă asigura că tigăile de fontă rămân în stare bună și continuă să ofere beneficii culinare de lungă durată, trebuie să respectați următorii pași de îngrijire:

1. După spălare, asigurați-vă că tigăile de fontă sunt complet uscate pentru a preveni ruginirea.

2. Evitați să utilizați săpun sau detergent în exces la curățarea tigăilor de fontă, deoarece acest lucru poate elimina stratul de ulei care ajută la prevenirea lipirii.

3. După fiecare utilizare, ungeți ușor tigaia cu ulei pentru a menține acoperirea de ulei și pentru a preveni ruginirea.

4. Stocați tigăile de fontă într-un loc uscat și evitați expunerea prelungită la umezeală.

Vezi și: Cum spălăm hainele corect. Dezvoltarea bacteriilor pe hainele noastre are impact negativ asupra sănătății

Tigăile de fontă sunt o investiție excelentă pentru bucătărie, oferind distribuție uniformă a căldurii, durabilitate și oportunitatea de a găti preparate delicioase. Cu îngrijire și întreținere corespunzătoare, aceste tigăi pot deveni moșteniri de familie și vă pot oferi ani de gătit plăcut și sănătos. Încercați rețetele menționate mai sus și bucurați-vă de beneficiile gătitului într-o tigaie de fontă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel