Testul Galleri, analiza de sânge pentru depistarea cancerului. Când ar putea fi disponibil și în România

testul galleri - FOTO: Freepick
Testul Galleri ar putea detecta precoce peste 50 de tipuri de tumori. Este un test revoluționar pentru detectarea precoce a cancerului.

Testul Galleri este o analiză de sânge care ar putea depista precoce peste 50 de tipuri de tumori. Testul revoluționar poate oferi date despre posibilitatea de a ne îmbolnăvi de cancer. De anul viitor, testul ar putea fi disponibil și la noi în țară. 

”Testul Galleri, noul test de sânge care ar putea stopa 1 din 10 decese cauzate de cancer. Prin simpla recoltare a unei probe de sânge, se poate efectua detectarea precoce a peste 50 de tipuri de tumori, ceea ce poate constitui un punct de cotitură în prevenția și tratamentul cancerului.

Este recomandat adulților care prezintă risc crescut de dezvoltare a unei tumori maligne (antecedente familiale, prezența factorilor de risc, vârsta peste 50 ani etc) și va fi eficient în mod special în tipurile de cancer dificil de depistat în stadii precoce (pulmonar, pancreatic, intestinal, renal, leucemie, anal, cancere de cap și gât etc).

Testul Galleri detectează fragmente de ADN asociate cu cancerul și care sunt eliberate în sânge și pot sugera din ce parte a corpului provine. Acest test revoluționează modul în care este detectat cancerul, deoarece majoritatea pacienților sunt diagnosticați în prezent doar după ce prezintă simptome. Disponibil în UK și USA pentru moment, iar dacă va avea succes, se intenționează extinderea și implementarea și în țara noastră după anul 2023”, arată Institutul Oncologic Prof. Dr. Ion Chiricuță Cluj Napoca. 

Vezi și: Ce înseamnă să fii obez și ce înseamnă să fii sedentar. Cifrele și centrimetri din talie pe care trebuie să-i știi

Milioane de vieți salvate

Testul ar putea salva milioane de vieți prin diagnosticarea precoce a cancerului. Testul de sânge Galleri a fost dezvoltat de GRAIL, o companie de biotehnologie din San Francisco, California. Testul este de așteptat să poată detecta 50 de tipuri diferite de cancer printr-un test de sânge, cum ar fi pancreatic, ovarian și esofagian.

Testul necesită doar două flacoane de sânge, iar o persoană va primi rezultate în aproximativ zece zile, arată Daily Mail.

"Putem găsi și secvenția aceste bucăți mici de ADN derivat tumoral în sânge și pe baza modelelor pe care le vedem putem dezvălui dacă există un semnal pentru cancer prezent. Putem prezice cu foarte mare precizie de unde vine în organism acest semnal de cancer.

Dacă cancerele pot fi depistate precoce, putem îmbunătăți dramatic rezultatele pacienților", a declarat dr. Julia Feygin, senior medical science liaison la GRAIL, pentru WCCO în Minneapolis, Minnesota.

Testul Galleri a avut rezultate promițătoarele în studiile clinice efectuate. Un studiu realizat de Clinica Mayo, care a inclus 6.600 de participanți, a descoperit 29 de persoane cu un caz de cancer despre care nu știau anterior. S-a constatat că testul are doar o rată de pozitivitate falsă de un procent.

În general, GRAIL a înrolat peste 134.000 de persoane în studiile clinice ale testului de sânge. Testul arată, de asemenea, unde este localizat cancerul.

„Când un semnal de cancer este detectat în aceste studii, testul indică, de asemenea, unde este localizat cancerul în corp, cu mare precizie. Acest lucru îi ajută pe furnizorii de asistență medicală să determine următorii pași pentru diagnostic și îngrijire”, a declarat Dr. Joshua Ofman, director medical și șef al afacerilor externe la GRAIL, pentru Healthline. 

Testul Galleri ar putea fi o șansă uriașă. Astfel, cancerul nu ar mai fi depistat în fazele avansate ale bolii, permițând astfel un tratament încă din stadiile incipiente. Astfel, pacienții diagnosticați cu cancer ar avea o șansă de supraviețuire mult mai mare. 

”Încă diagnosticăm boala mult prea târziu, când este în starea ei metastatică.Testele de screening recomandate salvează vieți, dar acoperă doar cinci tipuri de cancer și testează un singur cancer la un moment dat”, a precizat dr. Joshua Ofman.

Vezi și: Obesofobia, cauze necunoscute și tratament psihiatric. Cum se manifestă afecțiunea

Testul Galleri, disponibil și în UK

Testul ar putea deveni disponibil și în Regatul Unit, după ce Serviciul Național de Sănătate a lansat cel mai mare test din lume în septembrie 2021, care include 140.000 de participanți. Rezultatele studiului sunt așteptate până în 2023 și, dacă va avea succes, testul va începe să se lanseze în Marea Britanie în 2024 sau 2025.

GRAIL spune că testul său nu va înlocui screening-urile de rutină pentru cancer și ar trebui, în schimb, să fie asociat cu acestea. Este recomandat persoanelor care au factori de risc specifici pentru anumite tipuri de cancer, cum ar fi vârsta, comportamentul sau istoricul familial.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel