Studiu NIH: Testele de laborator, incerte pentru diagnosticul de long-COVID

covid - FOTO: Freepik@scaliger99
Asta s-a aflat abia acum despre testele de diagnostic pentru COVID. Care a fost acuratețea lor.

Un studiu recent susținut de National Health Institute (NIH) a relevat că testele de laborator utilizate în diagnosticarea COVID-ului prelungit pot fi nesigure și inconcludente. Studiul, care a implicat peste 10.000 de adulți din SUA, a descoperit că nu există biomarkeri clinici valabili pentru identificarea acestei afecțiuni, ceea ce face diagnosticarea dificilă și complexă.

Simptomele COVID-ului prelungit, precum oboseala extremă, dificultăți de respirație și confuzie mentală, persistă luni sau ani după infecția inițială, dar testele actuale nu au arătat diferențe semnificative între cei infectați și cei neinfectați. Cercetările viitoare se vor concentra pe dezvoltarea de teste mai precise folosind mostre biologice pentru a înțelege mai bine patofiziologia COVID-ului prelungit.

Testele de laborator pentru long-COVID, nesigure

Un studiu amplu a descoperit că rezultatele ar putea fi inconcludente comparativ cu persoanele care nu au boala. Experții sugerează că testele de laborator de rutină ar putea fi "nesigure" pentru diagnosticarea COVID-ului prelungit.

Un nou studiu susținut de Institutul Național de Sănătate (NIH) din SUA a adus în atenție dificultățile de identificare și diagnosticare a persoanelor afectate de COVID-ul prelungit pe baza examinării tipice.

"Provocarea noastră este să descoperim biomarkerii care ne pot ajuta să diagnosticăm rapid și precis COVID-ul prelungit pentru a ne asigura că persoanele care se confruntă cu această boală primesc cel mai adecvat tratament cât mai curând posibil.

Simptomele C-ului prelungit pot împiedica pe cineva să revină la muncă sau la școală și pot face chiar și sarcinile cotidiene o povară, așa că capacitatea de a diagnostica rapid este esențială", a declarat dr. David Goff, directorul Diviziei de Științe Cardiovasculare la Institutul Național de Inimă, Plămâni și Sânge al NIH.

În timp ce majoritatea pacienților cu COVID se simt mai bine în câteva zile sau săptămâni, unii experimentează simptomele pentru mult mai mult timp. Aceasta este ceea ce se numește "COVID prelungit" - cuprinzând o serie largă de simptome care pot persista luni sau chiar ani.

Oboseala extremă, senzația de lipsă de aer, confuzia mentală și chiar palpitațiile sunt printre cele mai comune semne. Altele au raportat o pierdere prelungită a mirosului și dureri în piept.

Vezi și: Iaurtul cu miere, impact asupra sănătății intestinale. Curăță intestinul

Schimbările COVID în biomarkeri

În cadrul studiului NIH, cercetătorii au fost dornici să vadă dacă COVID-19 duce la o schimbare în "biomarkerii" găsiți în corpul uman. Pe scurt, aceștia sunt molecule din țesuturi sau fluide corporale care indică prezența unei boli sau condiții.

Deși aceștia sunt folosiți pe scară largă de comunitatea medicală pentru a diagnostica pacienții, niciun biomarker clinic al COVID-ului prelungit nu a fost validat sau găsit. Așadar, în prezent, diagnosticarea acestei afecțiuni este destul de dificilă, necesitând lucrări de laborator extinse, cercetarea istoricului medical și diferite teste.

Ca parte a studiului lor, au fost recrutați peste 10.000 de adulți în 83 de locații din SUA. Dintre aceștia, 8.746 au suferit anterior de diferite variante de COVID, în timp ce 1.348 nu fuseseră niciodată infectați. Acești participanți au completat apoi mai multe sondaje, teste de sânge, teste de urină și examinări fizice înainte ca oamenii de știință să le monitorizeze viețile pe parcursul unei perioade de studiu de doi ani.

Din păcate, testele de laborator nu au arătat diferențe semnificative în biomarkeri între cei care fuseseră anterior infectați și cei care nu fuseseră. Deși unii pacienți au experimentat o creștere a nivelului de zahăr din sânge, cauza a fost rapid exclusă ca diabet.

"Lucrările viitoare vor folosi biobanca RECOVER de mostre ale cohortelor, cum ar fi sângele și lichidul spinal, pentru a dezvolta teste de laborator mai noi care să ne ajute să înțelegem mai bine patofiziologia COVID-ului prelungit",  a concluzionat profesorul Kristine Erlandson, coautor al studiului.

Vezi și: Stresul la locul de muncă dublează riscul de fibrilație atrială, arată un nou studiu

Teste COVID - FOTO: Freepik@blkstudio

Long-COVID, ce este

COVID-ul prelungit este o afecțiune caracterizată printr-o serie de simptome care persistă timp de trei luni sau mai mult după dispariția simptomelor acute de COVID-19. Aceasta poate provoca oboseală extremă, dificultăți de concentrare, și modificări ale simțului mirosului sau gustului. Alte simptome includ anxietate, depresie, dureri de cap, dificultăți de respirație și palpitații. Tratamentul variază în funcție de simptomele individuale.

COVID-ul prelungit poate apărea indiferent dacă infecția inițială a fost ușoară sau severă și nu se limitează la un set specific de simptome. Aceasta poate imita tulburări autoimune, pulmonare, cardiace, neurologice sau psihologice. Simptomele pot fi intermitente, fluctuante sau se pot agrava în timp, ceea ce poate face ca persoanele afectate să simtă că nu s-au recuperat complet niciodată după infecția cu COVID, potrivit CDC.

Această afecțiune este cunoscută și sub denumirile de COVID prelungit, sindrom post-COVID sau sechele acute post-COVID-19 și este adesea comparată cu encefalomielita mialgică/sindromul de oboseală cronică (ME/CFS). Aproximativ 5% până la 10% dintre cei care au avut COVID-19 pot suferi de COVID prelungit, dar varietatea simptomelor și durata acestora fac dificilă estimarea exactă a prevalenței.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel