Testele care-ți arată dacă ai boala arterială periferică. Atenție la piciorul diabetic. Ce este arteriografia. Bogdan: Doare zi și noapte, cedează foarte greu la medicamente puternice inclusiv morfină

boala arterială periferică - Foto: Freepick @bokodi @kuprevich
EXCLUSIV
Boala arterială periferică: ce este și cum se diagnostichează. Ce este arteriografia și la ce trebuie să ai mare grijă.

"Arteriografia îți descrie severitatea, te lasă să judeci opțiunile terapeutice, dar diagnosticul de boală arterială periferică poate fi făcut prin simplul gest, și poate să-l facă orice medic, medic generalist, medic de medicină de familie, medic de medicină internă, diabetolog, cardiolog, prin simplu examen clinic și ulterior o ecografie Doppler de artere de membre inferioare, înainte de arteriografie.

Este o varianta non-invazivă de diagnostic, de ridicare de suspiciune înaltă de boală.

Paradoxal, dar diabeticii ar trebuie să fie mai protejați. În cazul lor această suspiciune se ridică repede.

Piciorul diabetic este un complex de manifestări care include într-adevăr și boala arterială periferică, un tipic pentru pacientul diabetic, și anume boala de artere mici, artere sub genunchi.

Sanador

Un diabetic care este prost controlat, care are un diabet în evoluție de peste 10 ani, cu siguranță că este înalt predispus în a avea această boală și cu siguranță trebuie evaluat și medicul ar trebui să facă indice gleznă - braț, avem diverse instrumente clinice până la gesturile invazive de a pune diagnosticul", a declarat medicul Andrada Bogdan, specialist în cardiologie intervențională la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical.

Problemele la nivelul picioarelor sunt frecvente la persoanele cu diabet. Acestea pot apărea în timp, atunci când nivelul ridicat de zahăr din sânge deteriorează nervii și vasele de sânge din picioare. Afectarea nervilor, numită neuropatie diabetică, poate provoca amorțeală, furnicături, durere sau pierderea sensibilității la nivelul picioarelor.

Dacă nu puteți simți durerea, este posibil să nu știți când aveți o tăietură, o bășică sau un ulcer (rană deschisă) la picior. O astfel de rană se poate infecta. Este posibil ca infecția să nu se vindece bine, deoarece vasele de sânge deteriorate pot cauza o circulație sanguină deficitară în picioare.

Faptul că aveți o infecție și o circulație sanguină slabă poate duce la cangrenă. Asta înseamnă că mușchiul, pielea și alte țesuturi încep să moară. Dacă aveți cangrenă sau un ulcer la picior care nu se ameliorează cu tratament, este posibil să aveți nevoie de o amputație. Aceasta este o intervenție chirurgicală pentru a vă tăia degetul de la picior, piciorul sau o parte a piciorului afectat. Aceasta poate preveni răspândirea unei infecții grave și ar putea să vă salveze viața.

În cazul în care e constatată afecțiunea, cum intervine cardiologul?

Boala arterială periferică la nivelul membrelor inferioare este o afectare ce apare ca urmare a fluxului sanguin insuficient la nivelul țesuturilor. În contextul depunerii în peretele vascular arterial de colesterol și calciu, în cadrul procesului numit aterogeneză, se produce o îngustare treptată a diametrului vasului de sânge.

Când această îngustare atinge un punct critic, fluxul sanguin către țesuturile irigate de vasul respectiv scade, cu suferință secundară, care poate pune în pericol viabilitatea mușchiului. În scenariile pesimiste, boala poate evolua cu necroză, stadiu care ar putea impune necesitatea efectuării amputației, notează SANADOR.

"Facem artereografia, care ne permite să judecăm lucrurile. Avem mai multe ținte terapeutice. Una este revascularizarea, adică redarea fluxului în arborele arterial atât de mult cât poți înspre picior.

Pe de altă parte, trebuie să tratăm suferința pacientului, durerea care este, cum am spus, uneori, extrem de grea de dus de pacient, durere zi și noapte care cedează foarte greu la antialgice puternice derivate de morfină.

Aceste două ținte trebuie să meargă în paralel.

Ca să poți să tratezi durerea în mod eficient, trebuie să redai cât poți de mult la nivelul arborelui arterial. Și opțiunile terapeutice sunt gesturile intervenționale combinate, completate sau intercalate cu gesturile chirurgicale și în același timp, în paralel, mergem cu tratamentul medicamentos de control al factorilor de risc pentru ateroscleroză, pentru boala arterială și terapia durerii.

În ceea ce privește tratamentul de revascularizare, acesta, după cum am spus, poate fi făcut de cardiologul intervenționist în laborator și acest lucru înseamnă angioplastie cu balon cu montare de stent-uri sau gestul chirurgical, bypass-uri, conducte puse de chirurgul vascular prin chirurgie deschisă, chirurgie vasculară.

Ceea ce în lumea modernă se face este că aceste două terapii pot să se și întrepătrundă și noi facem ceea ce se numește acum revascularizare hibridă la picioare ischemice critice, pe cât posibil completă cât de mult poți, în traducere liberă, în care există un timp chirurgical și un timp endovascular.

Ca exemplu, pacientul are o îngustare la nivelul arterelor iliace. Noi intrăm, deschidem, lărgim acea arteră și punem un stent și vine chirurgul și completează gestul cu un bypass famuropopliteu, astfel încât întreg axul arterial este revascularizat și fluxul devine liber până la nivelul piciorului", a mai spus medicul.

Teste diagnostice pentru boala arterială periferică

Există mai multe teste diagnostice ce pun diagnosticul bolii. Cel mai important test aflat la îndemâna clinicianului este determinarea indicelui gleznă-braț. Este o metodă simplă, rapidă, neinvazivă, prin care se compară tensiunea arterială de la nivelul membrelor inferioare cu cea de la nivelul membrelor superioare. O valoare subunitară sugerează existența bolii arteriale periferice și constituie indicație pentru inițierea testelor specifice ulterioare.

Există și alte teste adiționale fiziologice care completează diagnosticul de boală arterială periferică. Indicele gleznă-braț la efort se indică în situația în care pacientul este simptomatic, însă indicele gleznă-braț nu este modificat. Se mai indică și la pacienții la care se dorește o evaluare a toleranței la efort.

La pacienții cu calcificări importante, care rigidizează peretele arterial, nu se poate măsura tensiunea arterială în mod corect. În această situație, se poate măsura indicele deget-braț cu ajutorul unui aparat numit laser Doppler, care evaluează tensiunea arterială la nivelul degetului mare al piciorului și o compară cu cea de la mână. De asemenea, această măsurătoare este indicată la pacienții cu ischemie critică de membru inferior, pentru evaluarea perfuziei. Tot la această ultimă categorie de pacienți se poate determina presiunea transcutanată de oxigen sau presiunea de perfuzie a tegumentelor.

Studiile de imagistică medicală, ecografia Doppler la nivelul arterelor, angio-CT sau angio-RM și arteriografia periferică sunt indicate la pacienții intens simptomatici, la care se ia în considerare revascularizarea, potrivit SANADOR.

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel