Acest superaliment ieftin de sezon...
Vezi și: Ce se întâmplă dacă începi te culci mai devreme. Pașii pentru a-ți reseta ritmul circadian
Cercetările prezentate la reuniunea anuală 2024 a Societății de menopauză din Chicago au urmărit să exploreze impactul terapiei de substituție hormonală asupra diferitelor aspecte de sănătate.
Un studiu a constatat că utilizarea prelungită a anumitor terapii hormonale poate îmbunătăți markerii de sănătate cardiovasculară în timpul menopauzei. O meta-analiză amplă a constatat, de asemenea, că terapia hormonală poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină prin restabilirea nivelului de estrogen.
Terapia de substituție hormonală (TSH) este un tratament pentru simptomele menopauzei, cum ar fi bufeurile, transpirațiile nocturne și uscăciunea vaginală. Aceasta funcționează prin restabilirea nivelurilor de hormoni, de obicei estrogeni, care scad odată cu vârsta.
Terapiile de substituție hormonală pot include estrogen, progesteron sau, uneori, terapii cu testosteron. Dezbaterile vizează siguranța și impactul utilizării prelungite a TSH asupra sănătății.
Un studiu realizat de cercetătorii de la Penn State Hershey Medical Center a constatat că terapia hormonală pe bază de estrogen are un efect pozitiv pe termen lung asupra aproape tuturor markerilor de sănătate cardiovasculară.
Studiul a utilizat date din cadrul Women's Health Initiative (WHI) și a comparat valorile biomarkerilor sănătății cardiovasculare la participanții care luau anumite terapii hormonale pe bază de estrogen față de un placebo.
Participantele care au luat estrogeni ecologici conjugați timp de cel puțin 1 an au înregistrat o creștere de 13% a colesterolului lipoproteic de densitate înaltă (HDL-C), cunoscut și sub denumirea de „colesterol bun”. Cei care au luat estrogeni ecvini conjugați plus acetat de medroxiprogesteron au înregistrat o creștere de 7% a măsurilor HDL-C.
Colesterolul rău, sau colesterolul lipoproteic cu densitate scăzută (LDL-C), a scăzut cu aproximativ 11% în ambele grupuri TSH. Scăderea nivelului de Lp(a) a fost și mai mare pentru cei care au luat plus acetat de medroxiprogesteron, de 20%.
În plus, markerii rezistenței la insulină au fost mai scăzuți la cei care au luat TSH, scăzând cu 14% la participanții care au luat doar estrogeni ecologici conjugați și cu 8% la cei care au luat estrogeni ecologici conjugați cu acetat de medroxiprogesteron.
Foto: Freepik @showtimeag
Cercetările indică faptul că menopauza crește riscul de boli de inimă și probleme cardiovasculare din cauza schimbărilor hormonale. În timpul menopauzei, nivelurile de estrogen devin inexistente, având un impact negativ asupra sistemului cardiovascular.
Acest lucru duce la creșterea acumulării de plăci în artere, creșterea colesterolului și creșterea tensiunii arteriale, ceea ce poate crește riscul de boli de inimă. Producția de estrogen ajută la menținerea elasticității vaselor de sânge, reduce colesterolul LDL (rău) și promovează producția de colesterol HDL (bun).
Suplimentarea cu estrogen pe termen lung într-un studiu Penn State Hershey Medical Center a dus la îmbunătățiri ale biomarkerilor sănătății cardiovasculare. Administrarea terapiei de substituție cu estrogen poate restabili aceste beneficii prin restabilirea elasticității vaselor de sânge, reducerea nivelului de LDL și promovarea nivelului de HDL, care susțin sănătatea inimii. Se recomandă începerea terapiei de substituție cu estrogen pe măsură ce intră în menopauză pentru beneficii cardiovasculare optime.
O revizuire și o meta-analiză a 17 studii controlate randomizate a constatat că terapia de substituție hormonală a fost asociată cu o rezistență mai scăzută la insulină la femeile aflate la postmenopauză. Studiul a implicat 29.287 de participanți, dintre care 15.350 cu estrogen sau estrogen plus progestogen TSH și 13.937 cu placebo.
Rezultatele, care nu au fost încă publicate într-o revistă de specialitate, au constatat că toate studiile TSH, indiferent dacă au fost administrate pe cale orală sau transdermală, au fost asociate cu îmbunătățirea sensibilității la insulină la postmenopauză.
Sensibilitatea la insulină scade în timpul menopauzei, ducând la niveluri ridicate de zahăr în sânge și la un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2. Îmbunătățirea sensibilității la insulină cu TSH ar putea avea un efect protector împotriva diabetului.
Terapia de substituție hormonală, inclusiv medicația cu estrogen și progesteron, îmbunătățește sănătatea metabolică prin reglarea producției de insulină, menținerea greutății corporale și a distribuției grăsimilor și reducerea riscului de diabet de tip 2.
Terapia de substituție hormonală s-a dovedit a fi eficientă în tratarea simptomelor menopauzei, cum ar fi bufeurile, insomnia, durerile articulare și depresia ușoară. Cu toate acestea, unii pacienți pot să nu fie candidați potriviți pentru TSH din cauza riscului crescut de tromboembolism venos/coaguli de sânge, accident vascular cerebral, cardiopatie ischemică și cancer mamar.
Terapia de substituție hormonală bio-identică, care este absorbită prin piele, evită metabolismul hepatic și are un efect mai redus de agregare plachetară. Hormonii bio-identici au, de asemenea, avantajul de a fi identici cu estrogenul produs de ovar în timpul menstruației.
Pentru a găsi cea mai potrivită TSH, persoanele și medicii lor ar trebui să ia în considerare tipul de tratament care le rezolvă simptomele cu cea mai mică doză de medicamente. HRT poate juca, de asemenea, un rol crucial în reducerea riscului de osteoporoză, care este o altă preocupare în jurul menopauzei.
Cu toate acestea, femeile cu un risc crescut de tromboembolism venos/coaguli de sânge, accident vascular cerebral, cardiopatie ischemică și cancer mamar pot să nu fie candidate potrivite pentru TSH. Femeile cu un istoric familial puternic de cancer mamar, în special dacă sunt purtătoare ale genei BRCA, pot, de asemenea, să nu fie candidate potrivite pentru TSH.
Sheryl A. Ross obstetrician ginecolog certificat și expert în sănătatea femeilor la Centrul de sănătate Providence Saint John, subliniază nevoia de consiliere medicală specializată cu privire la impactul pe termen lung asupra sănătății al terapiei de substituție hormonală (TSH) pentru simptomele menopauzei.
Întrebările includ dacă să se oprească TSH după 60 de ani pentru a evita creșterea riscului de cancer de sân, dacă să se utilizeze HRT pentru susținerea sănătății inimii chiar și fără simptome perturbatoare ale menopauzei și dacă să se utilizeze TSH pentru sănătatea creierului pentru a reduce riscul de demență.
Medicii își exprimă, de asemenea, îngrijorarea cu privire la riscul de formare a cheagurilor de sânge, de accident vascular cerebral și de cancer mamar ca urmare a tratamentului HRT pe termen lung. Sheryl A. Ross sugerează discutarea oricăror întrebări sau preocupări cu un furnizor de servicii medicale pentru a lua cea mai bună decizie pentru sănătatea personală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acest superaliment ieftin de sezon...
Acest aliment reduce grăsimea...
Transplantul de organe trece printr-o revoluție tehnologică fără...
Medicul Wasim Nazer ne-a spus adevărul despre margarină și despre...
Cel mai periculos aliment pentru...
Acest medicament reduce semnificativ...
Cele 6 semne care prevestesc moartea:...