Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Terapia cu protoni are mai puține efecte secundare decât radioterapia tradițională cu radiații X, pentru pacienții cu cancer. Acesta este rezultatul unui studiu realizat de Washington University School of Medicine in St. Louis and the Perelman School of Medicine at University of Pennsylvania.
Chiar și cu efecte secundare reduse, terapia cu protoni a dus la rate de vindecare similare cu cele ale radioterapiei cu raze X, potrivit medicalxpress.com.
Constatarile vor fi prezentate de Brian C. Baumann, un oncolog de radiatii de la Universitatea Washington de la Universitatea de Medicina, la Washington University School of Medicine, la întâlnirea anuală a American Society of Clinical Oncology's.
Studiul este prima comparație majoră comparativă a efectelor secundare legate de terapia cu protoni și radioterapia cu raze X. Acesta a inclus aproape 1.500 de pacienți cărora li s-a administrat chimioterapie combinată și radioterapie pentru cancerele pulmonare, cerebrale, cap și gât, gastro-intestinale și ginecologice, care încă nu s-au răspândit în alte părți ale corpului. Astfel de pacienți primesc atât radiații, cât și chimioterapie, un regim de tratament care deseori vindecă formele de cancer nonmetastatic. Dar, de asemenea, provoacă reacții adverse grave - cum ar fi dificultate la înghițire, greață și diaree - care reduc calitatea vieții și pot, în unele cazuri, necesita spitalizare.
După ce au verificat diferențele dintre grupuri, cum ar fi vârsta și problemele medicale suplimentare, cercetătorii au descoperit că pacienții care au primit terapie cu protoni au prezentat o reducere cu două treimi a riscului relativ de efecte secundare severe în termen de 90 de zile de tratament, radioterapie. Doar 45 din 391 de pacienți care au primit terapie cu protoni au prezentat un efect secundar sever în intervalul de timp de 90 de zile (11,5%). În grupul de radioterapie cu raze X, 301 din 1.092 pacienți au prezentat un efect secundar sever în aceeași perioadă (27,6%).
"Terapia cu protoni a fost asociată cu o reducere substanțială a ratelor de reacții adverse grave acute - cele care cauzează spitalizări neplanificate sau vizitela Urgență - în comparație cu radiațiile convenționale cu fotoni sau cu raze X, pentru pacienții tratați cu radiații și chimioterapie concurente, a spus Baumann, un profesor asistent de radiații oncologice, la Universitatea Washington și profesor asistent adjunct de radiații oncoligice la Penn. „Posibilitatea de a reduce riscul de efecte secundare grave pentru pacienți și de a îmbunătăți, astfel, calitatea vieții, este foarte interesantă pentru mine. Deși au existat alte studii care sugerează că terapia cu protoni poate avea mai puține efecte secundare, am fost oarecum surprinși de amploarea beneficiilor."
Cercetătorii și-au concentrat studiul asupra a ceea ce se numește evenimentele adverse de gradul 3, care sunt suficient de severe pentru a necesita spitalizare. Acestea pot include dureri, dificultăți la înghițire care ar putea duce la scădere în greutate, dificultăți de respirație și greață și diaree suficient de severe pentru a provoca deshidratarea.
Cercetătorii nu au descoperit, de asemenea, nici o diferență între cele două grupuri în supraviețuire, ceea ce sugerează că terapia cu protoni a fost la fel de eficace în tratarea cancerului, chiar dacă a cauzat mai puține efecte secundare. Supraviețuirea globală la un an pentru grupul care a făcut terapie cu protoni a fost de 83% dintre pacienți, comparativ cu 81% pentru grupul care a făcut radioterapie cu raze X. Această diferență nu a fost statistic semnificativă.
Dar, deoarece protonoterapia este mai scumpă decât administrarea radioterapiei cu raze X, majoritatea asigurătorilor privați nu o acoperă.
Baumann, care trateaza pacienții de la Siteman Cancer Center la Spitalul Barnes-Jewish și la Universitatea Washington din cadrul Facultații de Medicină, a declarat că el și colegii săi nu au comparat costurile a două terapii diferite, ci evenimentele adverse asociate, dar plănuiesc să o facă în studii viitoare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...