Teodorovici, Dăncilă și Pintea la New York: împrumut de 500 de milioane de euro pentru Sănătate, cu Banca Mondială

Sorina Pintea, Viorica Dancila și Eugen Orlando Teodorovici, alături de reprezentanta Băncii Mondiale, Tatiana Proskuryakova. Foto: GUVERN
Premierul Viorica Dăncilă și ministrul Sănătății, Sorina Pintea, au avut luni, la New York, în contextul vizitei de lucru în SUA, o întrevedere cu reprezentanții Băncii Mondiale, la finalul căreia ministrul de Finanțe, Eugen Orlando Teodorovici a semnat Acordul de împrumut destinat creșterii accesului cetățenilor la servicii de asistență medicală primară și promovării serviciilor medicale preventive, în special în zonele mai puțin dezvoltate, în valoare de 500 de milioane de euro.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, programul vizează, de asemenea, creșterea accesului la serviciile medicale asigurate de medicii de familie și îmbunătățirea eficienței cheltuielilor din sectorul sanitar.

Sursa citată menționează că acordul de împrumut în valoare de 500 de milioane de euro a fost semnat în numele României de către ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, și în numele Băncii Mondiale de către Tatiana Proskuryakova, manager de țară pentru România și Ungaria, la întâlnire fiind prezente Premierul Viorica Dăncilă și ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

„Este un program ce va aduce beneficii pacienților, în condițiile în care va crește finanțarea pentru medicina de familie și pentru cea comunitară, inclusiv prin dotarea cu echipamente performante a cabinetelor medicale, precum și prin pregătirea personalului medical din medicina primară. Astfel, cetățenii din zone izolate sau mai greu accesibile vor avea acces mai facil la servicii de sănătate, la stabilirea diagnosticului în faza incipientă, la tratament corect, deci, la o mai bună îngrijire", a subliniat prim-ministrul Dăncilă, citată în comunicat.

Programul pe bază de rezultate în sănătate, implementat pentru prima dată în România, va încuraja ca acest domeniu să se concentreze mai mult pe pacient.

Programul cuprinde trei arii de rezultate:

- îmbunătăţirea acoperirii cu servicii de asistenţă medicală primară pentru populaţia insuficient deservită, prin întărirea asistenței medicale comunitare și extinderea pachetului de servicii de bază în asistență medicală primară pentru persoanele vulnerabile neasigurate;

- reorientarea sistemului medical, centrat pe spital, către o asistenţă medicală primară eficientă, prin diversificarea pachetului de servicii de asistență medicală primară și îmbunătățirea mecanismelor de plată. De asemenea, se va implementa o schemă de ajutor de minimis pentru cabinetele de medicină de familie;

- creșterea eficienței cheltuielilor în sectorul de sănătate prin abordarea aspectelor critice legate de costuri.

Acces egal la servicii

„Acordul se bazează pe obținerea unor rezultate în sectorul de sănătate și sprijină inițiativele Guvernului de a aduce schimbări majore în modul de furnizare a asistenței medicale, în special în comunitățile rurale", a spus Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice. „Prin atingerea obiectivelor vizate, ne așteptăm ca acesta să devină o poveste de succes în Regiune și un punct de plecare pentru proiecte similare viitoare."

„Acest program ne va ajuta să garantăm ceea ce ne dorim de mult timp: acces egal pentru toți cetățenii la serviciile medicale", a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății „De asemenea, Strategia Națională de Sănătate va îmbunătăți modul în care sunt cheltuiți banii publici investiți în sistemul de sănătate".

„În ciuda progresului înregistrat în domeniul sănătății, în România rata deceselor care ar putea fi prevenite prin accesul la îngrijiri medicale este printre cele mai ridicate din UE, în special pentru populația cea mai săracă, iar acum există oportunitatea de a îmbunătăți aceste rezultate", a spus Tatiana Proskuryakova, Directorul de țară al Băncii Mondiale pentru România și Ungaria. „Apreciem eforturile făcute de actualul Guvern precum și angajamentul luat pentru a oferi un sistem de sănătate mai echilibrat și mai integrat."

Împrumutul a fost aprobat în ședința Consiliului de administrație al grupului Băncii Mondiale, care a avut loc pe 17 septembrie 2019, la Washington DC. Acesta va finanța programul guvernamental, va atrage finanțare UE pentru implementarea activităților necesare indicatorilor propuși și va oferi asistență tehnică. Împrumutul a fost negociat de Banca Mondială și Ministerul Finanțelor Publice din România în Cadrul Parteneriatul Strategic de Țară 2019 – 2023.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel