Tensiunea arterială, cum o măsori corect acasă. Prof dr Dragoș Vinereanu explică

Verificarea tensiunii arteriale
Prof univ dr Dragoș Vinereanu a explicat, EXCLUSIV pentru DC Medical, cum se ia corect tensiunea arterială acasă: cu ce aparate, în ce poziție e corect să o iei și de câte ori trebuie să repeți măsurarea acesteia.

Măsurarea tensiunii arteriale (TA) la domiciliu este recomandată la momentul actual atât pacienților hipertensivi în scopul evaluării periodice și a verificării obținerii valorilor tensionale țintă, cât și persoanelor sănătoase. Pentru obținerea informațiilor corecte prin această metodă este important însă să respectăm câteva reguli simple, atrage atenția Prof univ dr Dragoș Vinereanu, doctor în științe medicale și președinte al Societății Române de Cardiologie.

„Măsurarea tensiunii acasă se face cel mai frecvent cu ajutorul dispozitivelor electronice semiautomate. Este important că persoana care achiziționează tensiometrul să verifice că este unul validat de către societățile internaționale. Acest lucru poate fi realizat accesând site-ul Societății Române de Cardiologie – secțiunea pentru pacienți, unde se regăsesc și alte informații despre măsurarea corectă a tensiunii arteriale, ce este hipertensiunea și alte date utile acestora. Dacă nu este posibilă verificarea pe site-ul dedicat, atunci persoană care cumpără tensiometrul trebuie să întrebe acest lucru la momentul achiziționării.

De asemenea, este recomandat ca tensiometrul să aibă manșetă de braț și nu de pumn și, în situații speciale (gravide, diabetici) să se verifice că softul este adecvat. Tensiometrele de pumn sunt agreate doar în situații speciale, de exemplu la pacienții cu obezitate severă, la care poziționarea manșetei pe braț nu se poate realiza corect. Un alt aspect important care trebuie cunoscut este alegerea dimensiunii manșetei; există manșetă standard pentru pesoanele cu greutate normală (12-13 cm lățime și 35 cm lungime), există manșete pentru obezi, pentru subponderali, pentru copii", arată Prof univ dr Dragoș Vinereanu.

Cum se ia corect tensiunea

„Pregătirea pentru măsurarea tensiunii arteriale implică o camera liniștita, fără zgomot, fără funcționarea radioului sau televizorului care ar putea induce stress. Avem grijă că înainte de măsurare să nu se consume cafea și să nu se fumeze cel puțîn 30 minute sau să se administreze medicamente care pot crește tensiunea arterială (antiinflamatoare, picături de nas contra răcelii).

Înainte de măsurare este indicat să se meargă la toaletă, pentru a îndepărta orice sursă de stress suplimentară. Nu este permisă purtarea unor haine strânse pe braț sau antebraț. Poziția corectă pentru măsurarea TA la domiciliu este cea șezândă, cu spatele bine sprijinit de scaun.
Picioarele trebuie să atingă podeaua și să nu fie încrucișate. Brațul se ține în dreptul inimii, sprijinit pe o masă. Manșetă are de obicei un senzor care trebuie plasat la nivelul arterei brahiale, deasupra plicii cotului.

În timpul manevrei de măsurare a tensiunii, nu se mișcă brațul sau degetele și nu se contractă mușchii. Nu se vorbește (nici pacientul, nici alte persoane care se pot află în camera la momentul respectiv)!

 

Se pornește tensiometrul, de obicei apăsând un simplu buton de tip Start, ulterior manșetă începe să se umfle și apoi să se dezumfle, pentru ca la sfârșit să afișeze valoarea TA (tensiunii arteriale) și, de cele mai multe ori, și a pulsului. O măsurare corectă a tensiunii implică repetarea manevrei de două ori, la interval de 1-2 min distanță. Valorile pot fi memorate de aparat dacă softul permite sau pacientul poate ține un jurnal în care să noteze aceste valori", detaliază Prof univ dr Dragoș Vinereanu.

Datele eronate, cum poți greși când îți iei tensiunea

Măsurarea la domiciliu a TA în cazul pacienților hipertensivi este foarte utilă medicului curant înaintea controlului periodic, spune expertul. „Astfel, este indicată măsurarea timp de minimum 3, preferabil 6-7 zile a tensiunii arteriale dimineață și seară, câte 2 măsurători în fiecare moment al zilei. Ulterior medicul va face media valorilor pe care le prezintă pacientul și va aprecia controlul sau lipsa de control a tensiunii în cazul pacienților. Metodă este însă utilă și pentru diagnosticul hipertensiunii în cazul în care o persoană constată că a început să aibă ocazional valori mai mari ale tensiunii arteriale", explică medicul.

Atenție, însă, la lucrurile pe care nu ai voie să le faci înainte de a-ți măsura tensiunea, pentru că există riscul de a obține date eronate. Spre exemplu, când am băut cafea măsurarea tensiunii diferă? Sau ce alte lucruri ne pot afecta măsurarea tensiunii?

„Răspunsul se regăsește și anterior. Consumul de cafea anterior măsurării, fumatul cu 30 minute înainte, stresul indus de necesitatea mersului la toaletă, vorbitul în timpul măsurării tensiunii arteriale pot influența valorile înregistrate. De asemenea, alegerea unei manșete inadecvate că dimensiune, poziționarea ei inadecvată pe braț, poziția incorectă a persoanei în timpul măsurării pot fi factori de eroare. Dacă există valori diferite ale tensiunii între cele două brațe, măsurătoarea se face la brațul cu tensiunea arterială mai mare", conchide Prof univ dr Dragoș Vinereanu.

Iată un video explicativ despre ce este tensiunea arterială și cum funcționează ea, realizat de Societatea Română de Cardiologie: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel