Tendonul lui Ahile, de ce te doare? Cauze, simptome și tratament

Leziuni, picior
Tendonul lui Ahile leagă osul călcâiului de mușchii din spatele gleznei. Durerea din acest tendon poate rezulta dintr-o ruptură sau întindere a tendonului sau din tendinită, pe care doctorii o mai numesc și tendinoză sau tendinopatie.

Tendonul lui Ahile sau tendonul calcanean (Tendo calcaneus) este un mănunchi de fibre puternice care susțin gamba și glezna în timpul mișcării. Pentru că tendonul lui Ahile este esențial pentru mersul pe jos, alergarea și săriturile, este foarte predispus la uzură și la rupere. Leziunile la acest tendon tind să fie incomode și pot restrânge mișcarea unei persoane.

Dar de ce doare tendonul lui Ahile? Iată ce trebuie să știi despre cauze, factori de risc, simptome, diagnostic și tratament.

Cauze

Cele două cauze principale ale durerii la tendonul lui Ahile sunt o ruptură sau o leziunile la tendon și tendinita. Discutăm despre următoarele două cauze:

Leziunile sau rupturile

Este posibil ca o persoană să rupă fibrele tendonului lui Ahile. Acest tip de leziune poate fi:

- o ruptură parțială, unde unele fibre rămân intacte;

- o ruptură completă, în care tendonul efectiv se rupe și toate fibrele sale sunt deconectate.

O leziune sau o rupere este, de obicei, rezultatul stresului excesiv sau repetitiv pe gleznă și pe picioare. Oamenii care practică sporturi care necesită schimbări rapide de ritm sau de direcție, cum ar fi tenisul și fotbalul, suferă adesea leziuni ale tendonului lui Ahile.

Aceste tipuri de vătămare sunt, de asemenea, mult mai probabile atunci când o persoană începe un nou sport sau revine la o activitate după o pauză prelungită. Creșterea bruscă a intensității efortului poate duce, de asemenea, la leziuni ale tendonului lui Ahile.

Simptome

Simptomele unei leziuni sau rupturi pot include:

- o pocnitură ca atunci când se rupe o coardă în momentul rănirii;

- durere în călcâi sau în partea din spate a gambei;

- durere care se înrăutățește atunci când se mișcă glezna sau piciorul;

- umflarea în jurul călcâiului;

- rigiditate picioorului și a călcâiului;

- dificultăți de mers sau la mișcarea piciorului.

Tendinita lui Ahile

Tendinita lui Ahile este o condiție în care tendonul devine inflamat. Există două tipuri principale:

- Tendinita ahileană noninserțională. Acesta este cazul în care fibrele din mijlocul tendonului devin inflamate. Condiția este mai frecventă la persoanele mai tinere.

- Tendinita ahileană inserțională. În acest caz, inflamația afectează fibrele din partea inferioară a tendonului. Poate să apară la oricine, dar rezultă adesea din activitatea fizică intensă de mai mulți ani, cum ar fi alergarea pe distanțe lungi.

Ambele tipuri de tendinită ahileană sunt de obicei rezultatul unei suprasolicitări a tendonului, mai degrabă decât dintr-o leziune specifică. Tendinita se poate dezvolta treptat în timp, când o persoană pune în mod regulat o presiune prea mare asupra tendonului, arată experții de la MedicalNewsToday.

Factorii de risc pentru tentinita ahileană

Factorii de risc pentru apariția tendinitei lui Ahile pot include:

- schimbări bruște în nivelurile de activitate ale unei persoane, sau intensitatea, sau tipul de activitate;

- folosirea unor încălțări necorespunzătoare, cum ar fi alergarea în pantofi plați;

- activitate frecventă sau excesivă;

- exerciții făcute pe suprafețe inegale

- îmbătrânirea;

- faptul că ești supraponderal sau obez;

- Insuficientă forță musculară în gambe;

- anomalii ale piciorului, precum platfusul;

- administrarea de fluorochinolone, care sunt un tip de antibiotic.

Simptomele tendinitei lui Ahile

Simptomele tendinitei lui Ahile pot include:

- durere și rigiditate în gleznă și picioare;

- durere care se înrăutățește atunci când se mișcă piciorul sau glezna;

- umflarea la spate a gleznei;

- apariția unor excrescențe / creste osoase - pintenii calcaneeni.

Când te duci la doctor

Leziunile parțiale ale tendonului lui Ahile pot să nu necesite tratament medical. Dacă simptomele sunt ușoare, rănirea se poate vindeca cu suficientă odihnă. Cu toate acestea, este recomandabil să consultați un medic pentru dureri sau răniri severe care perturbă funcționarea zilnică normală a unei persoane. Persoanele care au remarcat un sunet (pocnitură) care apare în momentul rănirii ar trebui să vadă imediat un medic.

Diagnosticul

Medicul va începe în mod obișnuit prin a întreba simptomele și a revizui istoricul medical al unei persoane. Apoi, va efectua o examinare fizică a piciorului afectat.

Simptomele problemelor de tendon al lui Ahile se pot confunda cu alte tipuri de leziuni, cum ar fi o entorsă, de aceea poate fi o provocare pentru medici să pună diagnosticul.

Pentru a ajuta la diagnosticarea afecțiunii, medicul poate recomanda o radiografie sau un RMN. Aceste teste creează o imagine a oaselor, a ligamentelor și a tendoanelor și permit medicului să verifice problemele, cum ar fi leziunile sau inflamații.

Tratamentul

Tratamentul durerii pentru tendonul lui Ahile depinde de tipul și severitatea leziunii. Pentru persoanele cu leziuni ușoare, tratamentul implică de obicei:

- odihnirea piciorului și a gleznei afectate, pentru ca tendonul să se vindece;

- aplicarea de comprese cu gheață timp de până la 20 de minute, de câteva ori pe zi;

- administrarea de calmante, cum ar fi ibuprofenul și acetaminofenul.

Un medic poate recomanda, de asemenea, terapia fizică – fizioterapia - pentru a ajuta la întărirea mușchiului gambei, pentru a reduce presiunea asupra tendonului și pentru a recupera funcția afectată.

Medicul poate recomanda și purtarea de încălțăminte de susținere, cum ar fi ghete special concepute pentru mersul pe jos sau încălțăminte ortopedică. De asemenea, este posibil să se adapteze încălțămintea existentă, de exemplu, cu ajutorul unor suporturi (din silicon sau alt material) de călcâi.

Chiar și cu un tratament eficient, poate dura între 3 și 6 luni pentru ca simptomele să dispară.

Dacă simptomele se înrăutățesc sau nu se îmbunătățesc, medicul poate recomanda intervenții chirurgicale. Un chirurg poate prelungi mușchii gambei sau poate îndepărta părțile deteriorate ale tendonului. Tipul de intervenție chirurgicală va depinde de natura rănirii unei persoane.

Mai puțin frecvent, un medic poate prescrie injecții cu steroizi sau terapie extracorporeală prin șoc (Terapia Shockwave) înainte de a recomanda intervenția chirurgicală. De asemenea, cercetările arată că o injecție cu plasmă bogată în plachete poate ajuta la îmbunătățirea vindecării la persoanele cu tendinopatia ahileană.

Prevenție:

Dacă vrei să nu ai parte de astfel de probleme, atunci încălzește-te înainte de antrenament! Încălzirea poate ajuta la reducerea riscului de accidentare a tendonului lui Ahile.

Dar prevenirea unei dureri de tendon al lui Ahile nu este întotdeauna posibilă.

Cu toate acestea, următoarele sfaturi pot ajuta o persoană să reducă riscul de rănire:

- menține-te în formă fizică bună;

- evită schimbări bruște în intensitatea sau regimul de exerciții fizice;

- intensifică treptat intensitatea exercițiilor;

- fă încălzirea corectă înainte de a începe antrenamentul;

- poartă încălțăminte adecvată;

- evită exercițiile pe suprafețe inegale sau suprafețe dure, cum ar fi betonul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel