Tendinita calcifiantă: cauze, simptome și tratament. Liviu Ojoga: Se tratează cu rezultate perfecte

tendinita calcifianta. FOTO: Freepik
Tendinita calcifiantă a umărului are simptome similare cu ale altor afecțiuni ortopedice. La ce trebuie să fiți atenți și care este tratamentul ce vindecă această boală.

Tendinita calcifiantă se dezvoltă atunci când depozitele de calciu se acumulează în tendoane sau mușchi. Aceste depozite pot deveni inflamate și pot provoca durere.

Tendinita calcifiantă poate apărea oriunde în organism, dar cel mai adesea afectează articulația umărului, care este una dintre cele mai mobilte articulații are corpului.

Tendinita calcifiantă a umărului, cauze

Îmbătrânirea și uzura pot duce în cele din urmă la tendinită calcifiantă. Însă experții din domeniul sănătății nu sunt cu adevărat siguri de ce unii oameni dezvoltă această afecțiune, iar alții nu.

Astfel, se crede că acumularea de calciu poate proveni din:

- predispoziție genetică

- creșterea anormală a celulelor

- activitatea anormală a glandei tiroide

- producția de agenți antiinflamatori

- boli metabolice, precum diabetul, notează Healthline.

Tendinita calcifiantă a umărului, stadii

Tendinita calcifiantă a umărului apare în trei stadii, incluzând:

Pre-calcifică: În timpul acestei faze de început, mișcarea provoacă durere și amplitudinea de mișcare devine limitată.

Zona se modifică la nivel celular.

Calcifică: Calciul este eliberat din celule, formând depozite de calciu. După un timp, organismul începe să resoarbă depozitele. Această etapă poate provoca un disconfort semnificativ.

Post-calcificare: În timpul acestei etape, depozitele sunt înlocuite de țesut sănătos. Intervalul de mișcare începe să se îmbunătățească.

Vezi și: Reacția gravă pe care o poți face din cauza medicamentelor. Ce se întâmplă când iei mai multe pastile

Tendinita calcifiantă a umărului, simptome

Persoanele care suferă de tendinită calcifiantă a umărului pot dezvolta o serie de simptome diferite. Acestea includ:

- durere sau rigiditate bruscă a umărului

- durere intensă la mișcarea umărului

- durere severă care perturbă somnul

- interval redus de mișcare

- sensibilitate la nivelul tendoanelor coafei rotatorilor. 

”Principala manifestare este durerea, care este predominant nocturnă, care trezește pacientul din somn sau nu îl lasă să adoarmă, care îi deteriorează calitatea vieții”, a declarat dr. Liviu Ojoga, medic primar ortopedie și traumatologie, la Digi 24.

Totodată, medicul a subliniat că simptomatologia este similară cu a altor afecțiuni de natură ortopedică, precum ”un sindrom de impingement sau capsulită retractilă, ori chiar la o ruptură a tendoanelor coafei rotatorilor”.

Însă, trebuie reținut că tendinita calcifiantă a umărului este o altă afecțiune față de artrită, care este inflamația și deteriorarea articulației în sine.

Tendinita calcifiantă poate fi confundată cu boala de depunere a dihidratului de pirofosfat de calciu (CPPD, sau pseudoguta) - un tip de artrită în care se formează cristale de fosfat de calciu în articulații, notează Cleveland Clinic.

Tendinita calcifiantă a umărului, diagnostic și tratament

Diagnosticarea acestei afecțiuni se face în urma unor investigații imagistice, care să includă radiografia umărului, ecografia sau examen RMN.

”Ecografia și RMN-ul aduc în plus informații despre tendoane și calitatea acestora”, a mai spus ortopedul.

În ceea ce privește tratamentul, acesta depinde de categoria pacienților care se confruntă cu tendinita calcifiantă a umărului.

”Sunt două categorii de pacienți. Unii care vin în faza acută, cu dureri mari care nu îi lasă să doarmă noaptea, s-au prezentat la serviciul de urgență pentru dureri în cursul nopții și la care tratamentul chirurgical este indicat.

Și pacienți  care au trecut de faza acută, tolerează mai bune durerile, și la care se poate încerca un tratament nechirurgical și care constă în fizioterapie, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, infiltrații cu produși cortizonici”, a mai spus medicul.

De asemenea, mai spune ortopedul, rezultatele tratamentelor, fie că vorbi, de cel chirurgical, fie că ne cel nechirurgical, sunt foarte bune.

”Această patologie, în general, se tratează cu rezultate perfecte, pacienții revin la faza de dinainte, fără dureri, cu mobilitate completă și cu forță completă”, a mai spus medicul.

Vezi și: Suprasolicitarea, efect asupra somnului. Cum poate oboseala să te facă să adormi greu

Tendinita calcifiantă a umărului, prevenție

Deși tendinita calcifică nu poate fi prevenită în totalitate, există măsuri pe care le puteți lua pentru a vă reduce riscul.

De exemplu, dacă dezvoltați dureri la nivelul umărului, nu participați la activități obositoare până când nu este verificată de către furnizorul de servicii medicale.

Vezi și: Seva de mesteacăn vindecă stomacul și ameliorează tusea. Cine nu o poate consuma?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală
alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel